„Pošte Srpske“ srušile tender ERS od sedam miliona KM

„Pošte Srpske“ srušile su sedam miliona maraka vrijedan tender za štampanje i kovertiranje računa koji je raspisala Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) zbog nelogičnosti i nejasnoća u tenderskoj dokumentaciji.

Republika Srpska 23.05.2024 | 11:58
„Pošte Srpske“ srušile tender ERS od sedam miliona KM

Nabavka pokrenuta početkom aprila, pala je kod Kancelarije za razmatranje žalbi (KRŽ) zbog uzorka od 1.000 koverti koje je ERS tražio kao uslov od potencijalnih ponuđača.

Naime, po tenderskoj dokumentaciji koverte su trebale da budu zapakovane u fabričku kutiju, ali i da na sebi imaju logo ERS-a što je po žalbi „Pošta“ kao potencijalnog ponuđača bilo neizvodivo, ali i neracionalno.

Kako su naveli u žalbi, ERS nije ponudio ni jedno racionalno obrazloženje opravdanosti postavljenog uslova.

Napominju da je Zakonom o javnim nabavkama BiH definisano da ugovorni organ odredi minimum zahtjeva za kvalifikaciju u pogledu lične sposobnosti, ekonomskog i finansijskog stanja i profesionalne sposobnosti.

„Koji je to kriterij kojim se vodio ugovorni organ apsolutno je nejasno i nedokazano, naročito imajući u vidu činjenicu da na istim bude odštampan logo ugovornog organa, koji uzorci su poslije neupotrebljivi“, žalili su se u „Poštama“.

Iz ERS-a su se pravdali da se koverte za račune na tržištu isporučuju u kutijama od po 1.000 komada te da u takvim pakovanjima one „zadržavaju kvalitet, oblik i vlažnost te je šansa da se oštete u transportu manja“.

„Ugovorni organ ne može na osnovu jedne koverte da se uvjeri da koverta za mašinsko pakovanje koju nudi ponuđač odgovara datim karakteristikama“, odgovorili su iz ERS-a.

KRŽ smatra da je ERS imao pravo da postavlja uslove i zahtjeve u tenderskoj dokumentaciji, ali da oni moraju biti jasni i precizni.

U konkretnom slučaju, ocjenjuju oni, koverte sa logom nakon okončanja nabavke postaju neupotrebljive.

„Nejasno je na koji način će se navedeno realizovati ako se zahtijeva 1.000 koverti u fabričkom pakovanju, a sa logom ugovornog organa. Ovako propisan uslov bi doveo do nejasnoća pri ocjeni ponuda, jer bi se opravdano postavilo pitanje da li su uzorci dostavljeni u originalnom pakovanju“, navodi se u rješenju KRŽ-a o poništenju nabavke.

Dodaju i da ERS nije dokazao zbog čega zahtijeva toliki broj koverti i koja svrha se sa tim postiže osim što se potencijalni ponuđači izlažu dodatnim troškovima.

„Zahtjev mora biti nedvosmisleno dokazan kao neophodan, što u ovom postupku nije slučaj“, zaključak je KRŽ-a.

(Capital) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Selo moje..

23.05.2024 12:32

Samo se još u BiH nose računi. Rade li režimski direktori na tome da preduzeća prestanu sa tolikim rashodima? Elektro pošti srpske na mesečnom nivou plaća za nošenje računa više od Milion maraka! Pomnoženo sa 12 mjeseci u godini dana! Pa sada vidite koliko je to na godišnjem nivou kada se predvidi, nažalost svjesno rashodi!

ODGOVORITE
Name

Re

23.05.2024 14:47

Treba tih koverti dosta . Recimo , mogu se i dijeliti nekim " nepoznatim" ljudima u crnim automobilima .

Name

Marina

23.05.2024 13:58

Zaboravili stviti u tenderu da bi snosili troskove tih koverata, Kasnije ih mogu oni koristiti u svoje sluzbene svrhe. Bahato, i treba im oboriti tender.

ODGOVORITE
Name

Simo

23.05.2024 14:29

Ma sigurno im je do tih 1000 koverata, a na mjesečnom nivou imaju 580.000 kupaca (potrebe za kovertama). Boze kako glup narod komentarise i pravi se pametan.

Name

Saša

23.05.2024 14:26

Nebojša Vukanoviću,Napisao si na svom blogu da ćeš pokušati zaustaviti kupovinu prostora "Kesten" i stati u odbranu radnika pošte a ne muljatora?? Šta se u međuvremenu dogodilo?

ODGOVORITE