Republika Srpska između Svetog Stefana i Sretenja

Republika Srpska najznačajniji je politički podvig srpskog naroda novog vijeka i njeno stvaranje bio je biblijski događaj modernog doba.

Republika Srpska 08.06.2024 | 21:39
Republika Srpska između Svetog Stefana i Sretenja

Piše: Aleksandar Stojanović

Iako ova teza zvuči pretjeranom, možda nekome i smiješnom, postoji više činjenica koje je potvrđuju.

Vaskrsenje

Kao prvo, nastanak zapadne Srpske države predstavlja vaskrsenje iz raspeća koje su Srbi iz ovih krajeva doživjeli 50-ak godina prije od strane ustaške ruke. Ulazak u zajedničku državu sa dojučerašnjim dželatom nakon Drugog svjetskog rata bila je svojevrsna nepravda. Ona je dodatno uzgajana kroz bezbožni komunistički sistem kada su se sva stradanja Srba od ustaša nekako gurala u zapećak.

Iz tog bezbožnog sistema, u kojem ne samo da je zatirano pravoslavlje, nego i srpska nacionalna ideja, rodila se jedina srpska nacionalna pobjeda 20. vijeka – Republika Srpska.

Bila je to država, državni element, koji se jedini nije uklapao u avnojevske granice po kojim je Jugoslavija razbijena. I tu dolazimo do druge činjenice.

Razbijen kalup

Moramo biti svjesni da se nijedan veći, širi sociopolitički proces ne dešava spontano, odnosno bez kontrole velikih sila (bilo državnih ili paradržavnih). Bilo je događaja koji su se dešavali spontano, ali oni su uvijek bili lokalnog karaktera. Dakle, važno je da shvatimo da govorimo o širim procesima.

Ako uzmemo da raspad Jugoslavije nije bio spontan događaj, kao što nije, i da je uzgajan i planiran godinama prije eskalacije, treba da znamo da je i raspad trasiran. Tako su avnojevske granice uzete kao državne i nedvosmislene, a u njima nema Republike Srpske.

Dakle, niko od “upravitelja svjetskih tokova” nije imao u planu Republiku Srpsku. Ona je razbila kalup. Međutim, dugo zatirano sjećanje na stradanje u Drugom svjetskom ratu, probudilo se među relativno nacionalno neosvještenom narodu i planovi velikih su poremećeni.

Sve to desilo se 9. januara 1992. godina. Na Svetog Arhiđakona Stefana.

I tako je ostalo do kraja. Do potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Do današnjeg dana. Republika Srpska nije trebala biti tu. Kada se pojavila, nije trebala preživjeti rat. Kada je preživjela, nije trebala dočekati današnje dane. Dočekala je.

„Meki rat“

Kada se kao mala državica, sa stotinu mana, ipak pokazala kao žilava, pristupilo se onome što neki zovu “meki rat” ili “tihi rat”. Kroz djelovanje međunarodnih predstavnika, ambasadora, političkog pravosuđa oduzimana su joj politička prava. Ipak, to Srbe nije natjeralo da popuste. A onda se udarilo na simbole.

Prvi su stradali grb i himna. Narodna skupština usvojila je simbole koji su trebali biti privremenog karaktera, ali oni su kroz medije, kulturu, obrazovanje utkani u svijest ljudi kao izvorni simboli Srpske. Iako to nikada nisu bili.

Niko od srpskih vojnika nije pao pod amblemom “RS”, niti je pjevao “Moju Republiku”. Nemam ništa protiv tih simbola, ali oni nisu dio identiteta Republike Srpske. Oni su samo obilježja privremenog karaktera koji su trebali biti bajpas koji će smanjiti pritiske međunarodnih dželata.

Ipak, uzgajani su kao stalni simboli i priča o povratku izvornim je potpuno utihnula. Domaći predstavnici su prkosili međunarodnoj zajednici po raznim pitanjima, ali po tom nikada. Jer strancima je na kraju bitno samo da ponište biblijski karakter Republike Srpske, tako što će im odsjeći udove – simbole.

Slavljen više nego ikad

Jedini još simbol koji je ostao bio je 9. januar. Pokušano je da se oduzme kroz odluku Ustavnog suda i tada je odgovor bio zaista dostojan onih vremena kada je i nastajala Republika Srpska. Istrpili smo sve, ali pokušaj da nam se uzme i krsna slava bio je potez koji je sve prekardašio. Sproveden je referendum, a obilježavanje je postalo veličanstvenije nego ikad.

Doduše, kroz zakonsku regulativu odluka Ustavnog suda je sprovedena, jer 9. januar više nije bio državni praznik de jure, ali de fakto je to bio više nego ikada.

Taman kad je oduzimanje simbola trebalo da se završi, desilo se tako nešto i sve je vraćeno na početak. Veliki to nisu mogli oprostiti. 9. januar je postao meta nad metama, onako kako je i Sveti Stefan gonjen od bezbožnika. Međutim, niko u Srpskoj nije mario za to.

Sretenje kao novi Dan državnosti?

A onda, prijedlog da se Dan Republike Srpske slavi 15. februara. Na dan državnosti Srbije, godišnjicu Prvog srpskog ustanka. Da se razumijemo, prijedlog nije bez rezona. Prvi srpski ustanak je dio identiteta i Srba sa zapadne strane Drine i zajedničko obilježavanje imalo doprinijelo bi učvršćivanju i povezivanju Srba s obje strane Drine.

Ali, nakon svih gorenavedenih borbi, tako olako odricanje od 9. januara imalo bi katastrofalne posljedice po zavjetni kapacitet Republike Srpske. Bilo bi to negiranje vaskrsenja, zatvaranje očiju pred stradanjem i kompromis koji je zapravo predaja.

Za Srbe kao narod, dakle, ne bi bilo nikakve štete da Svetog Stefana zamijene Sretenjem, ali za biblijski karakter stvaranja i nastanka Republike Srpske bi bilo itekako loše. Nije više problem ni što bi to značilo sprovođenje odluke Ustanovnog suda i de fakto, jer je de jure sprovedena, nego bi se “kreatorima svjetskih tokova” na taj način izašlo u susret bez ikakve borbe.

A kad ostanemo bez simbola, šta će nam ostati da branimo? Pod kojim grbom da se borimo, uz koju himnu? Na vlasti se može ostati bez identiteta, ali država ne može preživjeti ni dan.

(Kompas info) Foto: Srna

Komentari / 43

Ostavite komentar
Name

Milenko

08.06.2024 22:09

Sveje izdo sad i 9 januar dan republike sad je naredu štoje obećo zapadu ukinut Republiku Srpsku narode upamet a borci posebno ovoje teška izdaja

ODGOVORITE
Name

Mile

09.06.2024 00:55

Opet mi se pozabavili pitanjima simbola. A zaboravili korupciju, kriminal, drogu, iseljavanje, nepotizam, tajkune, borce, penzije, plate, dugove, zaduženja, zdravstvo, školstvo. Svaka čast simbolima, ali ovo drugo je obilježje države

Name

Re

09.06.2024 08:24

Kakvi borci, borci su pod zemljom. Videli ste ko sedi u prvim redovima i kome se odaje čast na proslavi iskrcavanja u Normandiji. Ko je u prvim redovima bio juče, nigde ni jednog borca, pocepao je borce u deset udruženja i uništio Boračku organizaciju. Oni su goli ološ i šljam, ljudski otpad, seme im se zatrlo.

Name

Re

09.06.2024 08:50

Ispoštovana odluka Ustavnog suda BiH!

Name

Uh

10.06.2024 11:44

Nacionalizam buja i cvjeta

Name

Filozofija palanke

08.06.2024 22:11

Preporučujem svakome da pročita bar prvih 10ak strana filozofije palanke... Sve čovjek opisao prije 60 godina, uzroke sveg ovog haosa... Nesposobnost da se odvoji od "idealizovane verzije prošlosti", želja da se svijet zaustavi, ili narodski "srbuj makar slamu jeo"

ODGOVORITE
Name

abc

09.06.2024 13:48

Slažem se, ali pogledaj šta je Dosttojevski pisao mnogo prije... Čovjek pogodio bolje od Nostradamusa...

Name

Iskreno422

08.06.2024 22:34

Još jedan pokazatelj izdaje Dodika, za šta je raspisavao referndum onda za 09. januar? Nema taj hrabrosti za bilo šta, al kamalo da raspiše referendum o nezavisnosti. Ovo je sramota šta rade, a narod ćuti ko po običaju.

ODGOVORITE
Name

Kos

09.06.2024 13:57

Upravo tako !

Name

Veliki štrumf

08.06.2024 22:37

Još samo da proglasi Božić 25.12. Šta ovaj ludi narod čeka

ODGOVORITE
Name

Re

09.06.2024 09:55

E to ce odraditi oni sto mu dolaze na slavu pod sator .

Name

Zenga

08.06.2024 22:47

Ovo je sramota za Republiku Srpsku onog ko je ovo predložio treba protjerati iz Republike Srpske ma ko to bio. Taj je izdajnik svih građana u Republici Srpskoj. Ovo je sramota za sve građane u Republici Srpskoj da ratni profiteri i dezerteri ovako mijenjaju dan nastanka Republike Srpske. Svima kome je Republika Srpska u srcu treba da izađu i pokažu da se nemože mijenjati rođendan Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Damir

08.06.2024 23:10

Zato cete se nacekati na granici kad se budete vracali ja radim ima da crknete od cekanja vec cijeli dan srbadija lobira da nebude guzve!

ODGOVORITE
Name

Domaci stranac

09.06.2024 07:15

A jes bila guzva na Gradisci, svaka ti cast Damire.

Name

Rajko

08.06.2024 23:20

Ovo je zadnji kolac u sanduk pred ukidanje RS. Baja ce samo jednom izjaviti kao Stipe Mesic, moj zadat je izvrsen RS vise ne postoji. Samo je pitanje vremena

ODGOVORITE
Name

Postovanje

08.06.2024 23:26

Upravo tako.

ODGOVORITE
Name

Poznavalac

08.06.2024 23:28

Milorad Dodik je dezerter, koji je za vrijeme rata u Opovu pravio dušeke i krevete, te iste prodavao u "Sava Centru", to znam, a čuo sam da je švercovao cigarete Ronhil i drugu visoko akciznu robu, ali to ne znam. Od ove trobojnice, pa oko 350 metara, ova "budala" kaže biće mirno razdruživanje, to se nije moglo, nažalost, ratom. Sada se tačno vidi da radi na nestanku Republike Srpske, već je, nažalost, u poslednjem činu. Ove godine promijenio je sve: "Dan vojske", "Dan stradanja srba u Zapadnoj Slavoniji" i "Dan Republike Srpske", pa Vi vidite, dali je "lik" u poslednjem činu nestanka našeg "Entiteta", provjerite. Laku noć.

ODGOVORITE
Name

Slavica

08.06.2024 23:41

Poštovani i Vi.i svi.mi znamo da sve ono što smo dobili Dejtonskim sporazumom Dodik.i njegova kamarila je bridala unistavala i.ispunjavala želje stranaca do nestanka Republike Srpske nas spas.je.u brisanju Dodika i njegovih ulizica sa vlasti.

ODGOVORITE
Name

HARALAMPIJE R.

08.06.2024 23:42

Hvala Alekandre,sjajno pišete ! Moramo stati ponovo na branik ! Novi Savjet za implementaciju, Novi visoki predstavnik ,propisno izabrani, pola istok-pola zapad. NE ,NE, NE kauboji-ameri , ako oni budu prolazimo kao GAZA, LIBIJA, IRAK, SIRIJA !!

ODGOVORITE
Name

Eeee

08.06.2024 23:57

Projde i ovo srbovanje za imućne i sta sad,o opoziciji ni trega ni glasa!!!

ODGOVORITE
Name

Feniks

09.06.2024 05:00

Sve se vidi iz priloženog, međutim ko prati, sad se vidi šta je ovaj kriminalac uradio predajom građe o Jasenovcu i sad se vidi šta ustaše rade po tom pitanju, naime, pišu se neke knjige o izmišljenim zločinima u Jasenovcu, zločinima u kozarskim selima i selima oko Banjalučke itd...!

Name

Хм

09.06.2024 06:11

Да, то је то. Ово је свјесно потурено и свјесно прихваћено овако да се уништи 9 јануар Дан Р Српске. Буде ли а изгледа да је већ све готово ми више Р Српске немамо. Наравно св. Стефан и Сретење ће остати али коме, коме бре!? Ево све да од данас почнемо славити 08. 06. Дан уједињењс са Србијом 9 јануар Дан Р Српске би морао и мора остати. 9 јануар је њен рођендан а ви господо укидајте своје рођендане а не рођендан Р Српске. Просто је нестварно хињски и подмукло ово урађено да је за сваку осуду а не за говор да је јуче био историјски дан. Јесте али историјски пораз Срба с ову страну Дрине.

ODGOVORITE
Name

Doboj

09.06.2024 07:25

Mozemo li se lijeciti u Srbiji? Ili se samo voliti?.

ODGOVORITE
Name

Olja

09.06.2024 07:30

Yebo vad 9 januar.Ne brani datum drzavu nego narod .Narod je otisao vani da zaradi da moze prehranit porodicu .A to mu ovi veliki Srbi nisu omigucili .Snsd je pokupio pune vrece obveznica od naroda i privatizovao firme i mnogo toga .Jedqn bod bio 1km .A mnogima nije data mogucnost da ikako unovci te obveznice tj bonove.To je prva i najveca nepravda od strane domacih lopova i Amerike koja ne brinw za prava gradjana u BiH nego brine kako da odrzi lopove na vlasti..Dodik nema vise nista ponudit narodu pa se mota oko datuma.Yebo on sve svoje lopovsko..

ODGOVORITE
Name

Gospodja

09.06.2024 07:48

To Dodik mirno razdruzuje rep srpsku.Jos samo da datum preda..Sve ostalo je predo . Ma yebala vas rep srpska .A i ovakva Srbija koja Dodiku nudi prase iz furine a narodu preslanu salamu da se ne osjeti da je pokvarena i mrsavog sastojka.Od zilica iz mesa pa paprike i luka .Mesa malo od crijeva ..Mozda i duburu samelju . A kvalitetno meso ide za kuhinju u parlamente .I da je jedu visoki srpski zvanicnici .Ma ja sam svom sinu rekla da nikad ne daje ni dlaku za bilo kakvu drzavu a kamol zivot .Jevala vas drzava na Balkanu.Sve legla mafije

ODGOVORITE
Name

001

09.06.2024 07:58

Danas je podedjeljak, opet me pretresaju na granici sa Srbijom, nakon dužeg čekanja. A kad njih slušate teče mad i mlijeko... pričla za naivne.

ODGOVORITE
Name

TUPAMARUS

09.06.2024 07:59

Jel se to srpsvo mjeri dužinom zastave ??

ODGOVORITE
Name

Jovica

09.06.2024 08:27

Kreatori svjetskih tokova nemaju šta raditi, već kroje sudbinu Srbima u RS. A ima nas manje nego u kojem milionskom evropskom gradu. Baš volimo glumiti žrtve tamo nekih nepoznatih moćnika. A u suštini smo polupismeni i uvijek biramo pogrešne ljude za vođe. Ali nama su dovoljni mitovi i legende. Koliko ljudi na selima zna da Srbi nisu pobijedili Kosovsku bitku? Pored mitova, volimo i mito, a bogami i korupciju.

ODGOVORITE
Name

Slovenac

09.06.2024 10:08

Čitam Dodik ovo Dodik ono a niko nista ne preduzima čovjek radi šta hoće i kako hoće bitno je srbovanje i sabori a ovamo što penziju kasne što smo se zadužili nokom nista a sutra kad krene po zlu bit će nam krivi svi

ODGOVORITE
Name

Хм

09.06.2024 11:42

Не треба лагати, пензјг

Name

Idealno

09.06.2024 12:04

A sta da radim licno? Glasam uvijek protiv njega a marva u velikom broju za njega, malo pokrade, malo otme i eto ga na vlasti! Da idem oruzjem na njega ili protiv njega? Ne pada mi na pamet! Ako ova R. Srpska ne treba vecini, pa ne treba ni meni ja svakako od nje nista nemam niti sam sta dobio. Sutra kàd je i ukine on ce opet kao zasluzan za to na neku funkciju ali ce zato ovi njegovi sto ga podrzavaju i glasaci na ledinu, pa izvolite...

Name

Deda Stavra

09.06.2024 11:19

Realnost je da je vlast Srbije predala Kosovo i Metohiju šiptarima. U svakom smislu Kosovo je izgubljeno, tačnije izdato. Sad neka se spremi Republika Srbska. Ona je sledeća na redu. Ukidanje 9. januara, Dana replike je početak kraja Republike Srbske i njeno nestajanje. Izneđu Dodika i Vučića nema nikakve razlike. Obojica rade na satiranju Srba sa obje strane Drine.

ODGOVORITE
Name

Re DEDA STAVRA

09.06.2024 12:10

ODAVNO REALNIJI KOMENTAR NIJE NAPISAN

Name

Ringe raja

09.06.2024 11:23

Baš me čudi što Dodik nije predložio 18. Januar za dan Republike?! To je dan kad je prvi put "ustoličen" za premjera. Zahvaljujući Vestendorpu, ohr-u ,bošnjacima i hrvatima, dođe iz Bijeljine u Banjaluku u pratnji tadašnjeg IFORA. Ostalo znamo...

ODGOVORITE
Name

Srbin

09.06.2024 11:24

Mi smo lud narod definitivno

ODGOVORITE
Name

Neko is mase

09.06.2024 11:30

"Biblijski događaj"?Vi to ozbiljno?

ODGOVORITE
Name

Mare

09.06.2024 11:42

Najveći izdajnik a ovi što ga obožavaju nikakav Milet nisu

ODGOVORITE
Name

+

09.06.2024 13:36

Veliko Porodični stablo. Živijeli Svi. I mnogo si uložila truda, da sve ovo dokažeš.

ODGOVORITE
Name

+

09.06.2024 13:44

Istina. Opraštanje je u tišini. Dijeci ostaje stres veliki. Nije trebalo ovako.

ODGOVORITE
Name

+

09.06.2024 13:45

Tužno. Nedužna mlada životinja.

ODGOVORITE
Name

//

09.06.2024 13:46

Ko ga ubi i ostavi je bez duše. UMIJESTO da pozive odgovarajuću službu. Tržni previše.

ODGOVORITE
Name

+

09.06.2024 13:48

Pa Dodik je i RS I NAS SVE UNIŠTIO. GENERACIJE MNOGE. IMA VEĆINA U SNSD I GLASAJU ZA IZDAJNIKA.

ODGOVORITE
Name

+

09.06.2024 13:57

Sve se tako i događa. I ako zatraži. Svi će potpisati. I tetke i strine. Glupi mnogi u Narodu.

ODGOVORITE