Predstečajni postupak pokrenut u preduzeću Ekvator

– Okružni privredni sud u Banjaluci imenovao je Sašu Zubovića za privremenog stečajnog upravnika u preduzeću „Ekvator“ iz Banjaluke te pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje stečaja, saznaje portal CAPITAL

Republika Srpska 11.06.2024 | 12:54
Predstečajni postupak pokrenut u preduzeću Ekvator

Sud je takođe zabranio da se bez saglasnosti Zubovića raspolaže sa pokretnom i nepokretnom imovinom preduzeća.

„Privremeni stečajni upravnik je dužan obezbijediti imovinu stečajnog dužnika i brinuti se o njoj te preuzeti i druge potrebne radnje. Cilj mjera je da se obezbijedi imovina dužnika tokom prethodnog stečajnog postupka to jest do donošenja odluke o otvaranju stečajnog postupka ili odluke o odbijanju predloga za stečaj“, stoji u rješenju suda okačenom na oglasnoj tabli.

Inače, prijedlog za stečaj je u martu podnijelo preduzeće „Standard Prva“ iz Bijeljine iza kojeg stoji advokat Miloš Stevanović, a koji je od IRB-a otkupio potraživanja „Ekvatora“.

Sud navodi da je na osnovu priložene dokumentacije utvrdio da je dužnik platežno nesposoban i da su ispunjeni uslovi za prethodni postupak.

Takođe, sud navodi da je prijedlog za stečaj bezuspješno pokušao dostaviti i kompaniji „Ekvator“ te njenom zakonskom zastupniku, odnosno vlasniku, Đorđu Davidoviću.

Podsjećamo, Stevanović je od Investiciono – razvojne banke (IRB) Republike Srpske u novembru prošle godine otkupio 180 miliona maraka potraživanja za 30 miliona maraka, a u tom paketu su se našla i dugovanja koja je Davidović imao prema IRB-u zbog kojih mu sada prijeti stečaj.

Pored toga što je firma pred stečajem, Davidović se suočava sa brojnim krivičnim prijavama kupaca kojima je uzimao novac za stanove, a nikada ih nije izgradio.

Policijska uprava Banjaluka je nedavno podnijela izvještaj tužilaštvu zbog sumnje da je preko svoje firme počinio 20 krivičnih djela “teških” oko 8,2 miliona maraka od 2015. do kraja 2021. godine.

(Capital) Foto: Capital

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

A Radmanović ?

11.06.2024 13:02

Hoće li ga sada Radmanović spasiti?

ODGOVORITE
Name

Србо

11.06.2024 13:21

Како је овај Стевановић способан, толики адвокати и правници у влади и ИРБ нису то могли ријешити а њемо иде све од руке, као по лоју, треба му дати цијелу РС,или његовом ментору.

ODGOVORITE
Name

Kaligula

11.06.2024 14:10

A mentor je Zoran Stevanovic i Goci Pavlovic Oni su većinski vlasnici te firme. Advokat je samo izvršilac radova.

Name

Re

11.06.2024 15:13

Njegov mentor već kontroli se cijelu rs

Name

Bajs

11.06.2024 14:22

Masala..jos jedno

ODGOVORITE
Name

Analitičar

11.06.2024 14:35

Otkud jednom advokatu 30 miliona????More advokata i pravnika i niko toliko keša nema!Drugo taj advokatić sva ta potraživanja rješava ko od šale,tolike godine nije mogao niko ili nije smio,a ovaj vunderkind začas!!!!Ko stoji iza njega saznat će se uskoro!

ODGOVORITE
Name

Mare

11.06.2024 15:02

Kako mesar iz Bakinaca preko Stevanovica kupuje cijelu RS. NECE NI TVOJE DO ZORE.

ODGOVORITE