Ispraćaj u penziju za nastavnicu, koji se pamti (VIDEO)

Vesna Lijeskić iz Užica posle pune četiri decenije rada u Osnovnoj školi "Dušan Jerković" održala je prethodne sedmice svoj poslednji čas.

Srbija 17.06.2024 | 18:22
Ispraćaj u penziju za nastavnicu, koji se pamti (VIDEO)

Istorija je učiteljica života. Mnogo puta izgovorena latinska izreka, nekako je prethodne sedmice u Užicu u Osnovnoj školi "Dušan Jerković" dobila pun smisao. Posle četiri pune decenije, nastavnica istorije, Vesna Lijeskić održala je svoj poslednji čas pred đacima. 

Ali bio je to potpuno drugačiji čas, ni nalik onima koje je držala mnogim generacijama, učeći ih ne samo o vremenima počevši od praistorije, preko Stare Grčke i Rima, Srednjeg veka, pa do novog doba, već i o životu i važnim lekcijama.

Apsolutno se sa pravom stoga može reći da je Vesna Lijeskić bila i "učiteljica života", baš onako kako se nazivao predmet koji je predavala. To će vam potvrditi svaki đak koji je prošao kroz njenu učionicu, bilo sadašnji, bilo bivši.

Đaci joj priredili ispraćaj u penziju koji će zauvek zapamtiti

Prethodnog petka, čitava Osnovna škola "Dušan Jerković" iskupila se da zajedno napravi veliki "špalir" i iznenađenje za nastavnicu Vesnu.

Već na ulasku u učionicu u njenim očima su se mogle videti suze, a emocije su je tek preplavile onog momenta kada je kročila u hodnik i videla na stotine sadašnjih, bivših đaka, njenih kolega nastavnika kako joj aplaudiraju na putu do školskog dvorišta.

Tamo su je sačekali cveće i pokloni, trubači, kao i mala bina na kojoj su đaci imali da joj pošalju posebne poruke ljubavi i zahvalnosti za sve što je za njih uradila. Među đacima je od milošte bila poznata pod nadimkom "Palčica", pa su đaci stoga na velikom panou napisali:

- Ušla Palčica, izašla kraljica.

Dobitnica Svetosavske nagrade Grada Užica za doprinos obrazovanju

Potvrda njenog kvalitetnog rada stigla je minulog februara kada je na sednici Grada Užica, upravo Vesna bila nagrađena Svetosavskom nagradom za ukupan doprinos obrazovanju i vaspitanju.

Đaci ove škole gotovo po pravilu su bili učesnici republičkih takmičenja, a protekla godina je bila naročito uspešna.

Tada je grupa od pet učenika pod njenim mentorstvom, a koju su činili Vojin Bojković, Nemanja Matijević, Vladislav Lav Marjanović, Dušan Nikolić i Veljko Marinković, uspela da osvoji maksimalan broj bodova i prvo mesto na regionalnom takmičenju.

- Zahvaljujem se kolektivu koji me je predložio za nagradu, a u srcu posebnu ljubav imam prema svojim učenicima kako bivšim tako i sadašnjim koji su mi svojim radom i trudom omogućili da budem ovakav nastavnik. Lepo je dobiti ovakvu nagradu na kraju svog radnog veka - rekla je Vesna Lijeskić na dodeli Svetosavske nagrade.

Đake svakodnevno spremala za takmičenja, kuvala im i ručak u svom stanu

Koliko je marljivo Vesna radila svoj posao govori i činjenica da je svakog đaka koji je istoriju voleo i za nju se zanimao uvek dočekivala sa otvorenim rukama i vratima svog stana.

Generacije su prošle kroz sobu u kojoj su se svi spremali za velika takmičenja, više puta prelazile najvažnije istorijske činjenice, radili zadaci...

Ali se istovremeno i smejalo, zabavljalo i vreme je prolazilo tako brzo da je Vesna često svoje đake služila i kolačima, pa i ručkom.
To je jednostavno bila čista ljubav. A ona je na kraju sasvim zasluženo i uzvraćena prošle sedmice. I baš to su slike koje treba češće da gledamo u školama u Srbiji.

(Telegraf) Foto: Facebook/Užice Oglasna Tabla/Printscreen

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Iskreno

17.06.2024 18:37

Bravooo omladino. Još naša djeca imaju ljubavi i poštovanja prema nastavnicim. Suze mi idu. Svaka čast.

ODGOVORITE
Name

Re

17.06.2024 21:40

Iz ovoga što pročitah o nastavnici, zaključujem da je ovakav ispraćaj i zaslužila. Ljubav joj je ljubavlju uzvraćena.

Name

Poučen iskustvom

17.06.2024 20:08

Kako će ona tek plakati kada joj dođe prvi ček od penzije!

ODGOVORITE
Name

Panjik

17.06.2024 20:48

To su prelijepi trenutci takvi se ljudi postuju vjecno.

ODGOVORITE
Name

Y

17.06.2024 21:43

Bravo, još ima dobrih nastavnika,. A deca pamte i loše i dobro što su od njih doživeli. I nikad, nikad ne zaborave. Ni one koji su m lomili krila, a ni one koji su im krila svojom ljubavlju širili.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

18.06.2024 12:47

Uciteljica Vesna, bi na Pedagoskim fakultetima mogla biti predavac,i dati odgovor, kako raditi sa decom? Nastavnice Vesna, sve dobro vam zelim.

ODGOVORITE