Селфиманија убија

У жељи да имају најлепши селфи многи корисници мобилних телефона се не обазиру на опасности које вребају из околине у којој се налазе, када праве "позу" за фотографисање, па су покушаји сликања селфија који се завршавају смртним случајем бројни.

Информационе технологије 25.07.2019 | 13:27
Селфиманија убија
У настојању да добију што бољу "фотку" за Инстаграм или Фацебоок, између октобра 2011. и новембра 2017. године, најмање 259 особа широм света је изгубило животом, наводи се у студији индијског стручног магазина Јоурнал оф Фамилy Медицине анд Примарy Царе.

Пет пута више особа је протеклих година погинуло током "селфирања", него што је изгубило живот у нападу ајкула, преносе аустријски медији. У истом периоду је 50 особа изгубило живот у нападу ајкуле.

Иако жене у просеку праве више селфија, међу погинулима је више мушкараца и они су три четвртине смртно страдалих. На врху статистике по броју смртних случаја је Индија, где је 159 особа изгубило живот током покушаја да се сликају.

Највећи део жртва су млади, који су погинули током покушаја да направе групни селфи, што је најомиљенији облик селфија у Индији. Тако су неки погинули током покушаја да се фотографишу на шинама са долазећим возом у позадини. Индијске власти су због ових података успоставиле зоне у којима је селфи забрањен, а само у Мумбају их има 16.

Русија се налази на другом месту ранг листе смртности због селфија са 16 жртава, које су погинуле са мобилним у рукама падајући са мостова или вишеспратница.

У САД је 14 особа изгубило живот током "селфирања", од који се већина "упуцала" током покушаја да се фотографише са оружјем у руци, али је и више особа је погинуло у покушају да направи селфи у Великом кањону реке Колорадо.

Сличних случајева има и у нашем комшилуку. Тако су надлежни у Хрватској, путем Тwиттера, упозорили грађане и туристе на опасност од фотографисања "глупих и опасних селфија", након што је један Канађанин, у покушају да направи жељену фотографију, на Плитвичким језерима пао са висине од 75 метара. Можда звучи невероватно, али Канађанин имао доста среће, па је преживео је пад.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар