„Фортнајт“ финале

Десет квалификационих недеља довеле су две стотине играча на стадион „Артур Еш“ где се током викенда одржало финале Светског првенства у видео-игри „Фортнајт“, а наградни фонд је рекордних 30 милиона долара.

Информационе технологије 29.07.2019 | 10:19
„Фортнајт“ финале
Свакоме од победника припало је милион и по долара, док су вицешампиони отишли кући са по 1,125 милиона долара. Синоћ је одржано финале у појединачној конкуренцији.

Амерички тинејџер Кајли Гирсдорф, звани Буга, освојио је рекордних три милиона долара победивши на светском првенству у компјутерској игри "Фортните" одржано овог викенда у САД.

Фортнајт је једна од најпопуларнијих видео-игара на свету са око 250 милиона играча. Игра се онлајн, а почиње тако што се 100 људи нађе на одређеној мапи, на којој морају да пронађу оружје и друге ствари, помоћу којих треба елиминишу остале играче.

Близу 40 милиона људи покушало је да се квалификује за Светско првенство и у финале је ушло њих 100, углавном малолетних гејмера. На првенству учествују гејмери из 30 земаља, њих 70 из САД, 14 из Француске и 11 из Велике Британије.

На такмичењу се игра у популарном „Бетл ројал“ (Баттле Роyале) моду, који је последњих година постао популаран управо са Фортнајт игром – уз ПУБГ и Апекс леџендс.

Иначе, термин „Бетл ројал“ је постао светски познат након истоименог јапанског филма из 2000. године, у којем се ученици једног одељења средње школе боре на живот и смрт.

Предвиђа се да би публика е-спорта ове године могла да достигне 450 милиона људи. Због тога се очекује да турнир уживо прати више десетина хиљада љубитеља видео-игара, као и који милион преко интернета и друштвених мрежа.

Рекорд за наградни фонд је срушен, али само на месец дана, јер ће у августу у Шангају бити одржан турнир у игри Дота 2, који ће најуспешнијима доделити 30,2 милиона долара.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар