Шта ваш профил открива о вама?

“Лаже као инстаграм”, изрека је која се одомаћила у домаћем жаргону, а савршено описује имагинарни живот коју нам пријатељи и познаници свакодневно сервирају на друштвеним мрежама.

Мода и љепота 22.08.2019 | 10:15
Шта ваш профил открива о вама?
Да ли сте знали да ваше објаве на инстаграму и фејсбуку доста откривају о вама? Шта се крије иза савршених селфија, фотки егзотичних дестинација, фенси оброка?

Психолошка студија коју су спровели научници са Харварда, а која је за тему имала понашање на друштвеним мрежама, дошла је до врло занимљивих сазнања... 

Селфији

Особе које најчешће објављују селфије у већини случајева су нарциси, сматрају психолози. Непрестано објављивање сопствених фотографија указује на дивљење самом себи, али и на недостатак друштвеног живота. Врло често се ради о усамљеним душама којима су друштвене мреже једини прозор у социјални живот.



Породичне слике

Овакве фотографије најчешће се виђају на профилима људи који су окренути искључиво породичном животу. За њих не постоји ништа важније од сопственог микрокосмоса, а уживање у свакодневним авантурама своје деце и супружника су извор неизмерне среће. То су испуњени људи који не маре много за мишљење и суд остатка света, сматарју научници.

Егзотичне дестинација које (ни)су посетили

Ако особа често објављује фотке са путовања, реч је о аватуристи и личности немирног духа. Ако, пак, поставља слике луксузних дестинација које је само скинула с интернета, психолози сматрају да је реч о естети и великом маштару. Ове особе уживају у погледу на све што је лепо и радо своје импресије деле с другима.



Црно-беле фотке

Уметничке душе и особе које желе да делују помало мистериозно најчешће објављују овакве фотке. Неретко се ради и о личностима које верују да су се родиле у погрешно време, значајнија им је прошлост од садашњости. Психолози сматрају да су ове особе врло вероватно склоне и меланхолији.

Храна

Једном речју, ради се о хедонистима. Било да постављају фотке сласних ребараца који се цакле од масти или ремек-дела савремене кухиње из неког фенси ресторана, ови људи уживају у свему што је лепо и надасве укусно.

Снимци из теретане

Уколико се не ради о професионалним фитнес тренерима, објављивање фотографија из теретане указује на знатну дозу поноса и самољубља. Ове особе су изузетно задовољне начином живота који воде, као и резултатима у виду плочица и затегнутуих мишића и зато се не либе да их покажу.



Обилна употреба филтера

Сви желимо на фоткама да изгледамо лепо и природно, али кад се претера са фитерима за улепшавање, добија се потпуно супротан ефекат. Особе које се “филтрирају” до те мере да им се расплину црте лица најчешће су неигурне у себе и имају проблем са старењем.

Брисање постова с малим бројем “лајкова”

Ако вам је важно колико је ваша објава или фотка покупила “лајкова” на друштвеним мрежама, по свему судећи сте врло несигурни у себе. Тражите одобравање и подршку од особа које најчешће врло мало или уопште не познајете, кажу психолози.

(Телеграф.рс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ако ме тражиш нећеш ме наћи

27.09.2019 20:05

Друштвене мреже су као чипс и људи не могу прекинути. Има их доста који су усамљени. Једна шефица у социјалном секција за алкохолицар, наркомане, психичке болеснике стоји са својих цирка 200 кг и флашом вина да попије с њеним Инстаграм пријатељи а. Све мршаве Швеђанке које рачунају сваку калорија. Оне су Инстаграм пријатељици док госпођа може да им чини услуге. Други пример је моја родова која због села би да ја напишем да сам удата. Зашто би се ја удала кад нико не може да ме издржава, а секс је џаба. Те ја све затворим и не идем више никог ни да гледам. Стабилна особа којој не требају лажни пријатељи.

ОДГОВОРИТЕ