Наочаре за сунце са мирисом кафе

У жељи да направи еколишки прихватљиве, а модерне наочаре за сунце, украјинска компанија "Оцхис" је решење нашла у талогу кафе.

Мода и љепота 28.08.2019 | 15:15
Наочаре за сунце са мирисом кафе
Генерални директор компаније "Оцхис", Максим Хавриленко, експериментисао је са разним биљкама. Покушао је са наном, першуном, ђумбиром, али је на крају утврдио да је талог од кафе идеално решење.

„Зелена“ индустрија већ дуго времена користи отпад од кафе за производњу намештаја, посуђа, мастила за штампање и биогориво, али Хавриленко је пионир у овој области, а његове наочаре за сунце одишу мирисом свеже скуване кафе.

„Прво, кафа је црна што је уобичајена боја за наочаре за сунце која се уклапа у сваку комбинацију. Друго, у свету остају милиони тона талога од кафе“, каже Хавриленко за Ројтерс.

Као неко ко потиче из породице оптичара и са искуством дужим од 15 година у области продаје и производње наочара, Хавриленко је морао да одбаци преко 300 узорака пре него што је успео да добије савршене "Оцхис цоффее" наочаре за сунце.

Главна предност ових наочара направљених од кафе и лана, залепљених биљним уљем, је та што ће се када буду бачене за десет година претворити у ђубриво, наглашава њихов произвођач.

Занимљиво је да компанија "Оцхис" остварује највећу зараду на тржишту западне Европе и Америке, док само 10 одсто њихових производа заврши у Украјини.



(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар