Нови БМВ црн да црњи не може бити

Вантаблек – најцрња црна боја на свету настала 2014. године наћи ће се на новом моделу "БМW X6".

Информационе технологије 29.08.2019 | 14:12
Нови БМВ црн да црњи не може бити
Јединствени примерак новог Бе-Ем-Веовог модела обојен вантаблек ВБx2 завршним премазом биће представљен на Сајму аутомобила у Франкфурту, на коме ће ова компанија представити трећу генерацију својих возила.

Боја вантаблек апсорбује 99 одсто светлости што је чини најтамнијим пигментом на Земљи. Британски уметник Аниш Капур изазвао је бес својих колега када је откупио ексклузивна права на коришћење ове боје, али из Бе-Ем-Веа тврде да је њихова вантаблек ВБх2 мало другачији материјал.

Сматра се „супер црном“, а истовремено пружа одређени одраз из сваког угла, што је чини прикладнијом од оригиналног пигмента за употребу у ауто индустрији.

Ефекат који оставља овај модел је упечатљив. Хусеин ал-Атар који је дизајнира "Х6" сматра да вантаблек Вбх2 отвара нове могућности за дизајнере.

Вантаблек је 2014. године открио тим научника из "Сурреy НаноСyстемса". Овај материјал готово у потпуности апсорбује светлост, чак и ако се нанесе преко сјајних материјала као што је алуминијум. Вантаблек ствара потпуно црн приказ, па га многи пореде с црном рупом, а развијен је као премаз за компоненте које ће бити послате у свемир како би се омогућило посматрање удаљених галаксија.

Бен Џенсен, који је основао "Сурреи НаноСистемс" и изумео вантаблек, наводи да су одбили све претходне захтеве произвођача аутомобила који су били заинтересовани за употребу овог материјала, али да мисли како овом моделу одлично пристаје.

Овај аутомобил ће изгледати као сенка
Међутим, Џенсен не верује да ће овај материјал ускоро моћи да буде коришћен у серијској производњи, јер је велики технолошки изазов да се обезбеди постојаност боје. За сада ће у овом необичном моделу моћи да уживају само посетиоци Сајма аутомобила у Франкфурту.

РТС
фото:интернет

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

БМW ДРИВЕР

29.08.2019 12:21

Ја сам имао БМW мат црни и није могао бити црњи од мог да сви на свијету казу да јесте то није истина !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

.

29.08.2019 13:33

Не лупај

Name

БМW

29.08.2019 15:50

Слазем се , не лупетај

ОДГОВОРИТЕ