Може ли интернет да издржи вирус корону?

Све више људи ради од куће, све се више гледају филмови или играју видео-игре. Да ли интернет може то да издржи? Како где. У Немачкој кажу да нема разлога за бригу чак ни кад би сви одједном били на интенерту.

Информационе технологије 22.03.2020 | 12:55
Може ли интернет да издржи вирус корону?

Швајцарска Влада прети да ће искључити Нетфликс и друге сличне понуђаче. Највећи понуђач интернета у земљи Сwиссцом је пре неколико дана упозорио да мрежа може бити преоптерећена. То је нуспојава вируса и мера изолације – сви су код куће одакле раде или гледају видео-садржаје за разоноду.

Забринутост расте и у ЕУ. Комесар за заједничко тржиште Тјери Бретан тражи од великих понуђача да размотре како се може уштедети проток података. На то су већ реаговали Нетфликс и Јутјуб, спуштајући квалитет слике у Европи.

Јутјуб у наредних 30 дана дозвољава гледање видеа само у стандарном квалитету (СД) уместо у високом (ХД). Нетфликс је смањио количину података које преноси за четвртину, али није сасвим прешао на СД већ прилагођава квалитет тренутној оптерећености локалне мреже. То значи да ће неки претплатници ове платформе приметити да је слика лошија, док други неће приметити ништа.

Бољи квалитет слике тражи више пиксела, а то значи више података. ХД зато ових дана постаје луксуз.

Немачка не брине

Према писању медија, Француска је већ тражила од Дизнија да одложи покретање платформе Дизни+ која треба да од уторка нуди садржаје попут Нетфликса.

У Немачкој још нема таквих брига. У Франкфурту је једно од највећих интернет-чворишта света. За сада је регистровано појачано коришћење интернета за десет процената, али то још није алармантно. Када би сви капацитети били искоришћени, брзина би пала на 9,1 терабита у секунди, каже Харалд Зума, шеф управе интернет-чворишта у Франкфурту.

„Ових 9,1 терабита су највеће оптерећење које сада можемо имати на мрежи. Али тренутно је проток 41 терабит, дакле још има много простора“, рекао је он.

Да у Немачкој нема разлога за бригу каже и Доротеа Бер, која је у Канцеларском уреду задужена за дигитализацију: „Чак и кад би све било укључено, кад би сви у Немачкој радили од куће и паралелно гледали преко интернета фудбалско првенство, чак и тада би било довољно капацитета.“

Много више видеа

У чворишту у Франкфурту немају податке који се тачно садржаји више користе, али знају да је коришћење видеа порасло за педесет одсто. То није само резултат појачаног гледања филмова и серија, већ у више видео-конференција преко платформи попут Скајпа или Зума. Више се играју и видео-игре.

„Видимо да људи сада раније користе интернет. Уобичајено је врхунац између 20 и 21 сат, а сада већ почиње у 10 сати. Видимо да се понашање људи са друге стране мреже знатно променило“, каже Зума.

Он каже да се у целом свету по појачаном коришћењу интернета види које су области посебно јако погођено епидемијом те су људи више код куће. Рецимо, у Мадриду се преноси 60 одсто више података него иначе.

(ДW)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Директ

22.03.2020 12:48

Мени већ седмицама интернет свако мало пуца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаж

22.03.2020 13:06

Лијеп позз из Кöлна! Управо гледам Yоутубе у ФуллХД 1080п резолуцији. Овдје ниста није ограницено сто се тице Интернета

ОДГОВОРИТЕ