Вирус наставља да напада рупе у систему све јаче и видљивије

Вирус наставља да напада, неће чекати да се било ко бескрајно "договара", а уцјене и непотребно, несхватљиво, неразумно политичко дјеловање, само ће његов напад ојачати

Република Српска 23.03.2020 | 20:52
Вирус наставља да напада рупе у систему све јаче и видљивије

Пише: Слободан Васковић

1.
БиХ, са свим својим нивоима, налази се у изузетно тешкој ситуацији, која сваким даном добија на драматичности; Они који воде државу, ентитете, кантоне, општине… и који су, (највећи дио њих), навикли да живе на грбачи народа нашли су се у ситуацији коју су најмање очекивали/жељели - да заиста морају почети да воде бригу о сваком становнику БиХ, на цијелој територији.

2.
Та брига се не може ријешити пребацивањем комплетне одговорности и тежине ситуације на становништво, његовим држањем у изолацији седмицама, јер у тој изолацији мора да преживи не само напад вируса, већ и бројне друге, подједнако, тешке егзистенцијалне проблеме.

3.  
Ти проблеми нису настали јуче, већ су последица дугогодишње, вишедеценијске небриге и неспособности (разних) власти, а сада су драматично ескалирали нападом пошасти. 

4.
Посљедице вишедеценијске, најблаже речено, небриге према свим ресурсима, немања никакве идеје о развоју, покривеном максималним инсистирањем на тајкунизацији, партократији, клептократији…,  стварању система на подобним, не и способним, полако, али немилосрдно, еруптирају у БиХ, свим њеним дијеловима.

5.
Рупе у ткању власти на свим нивоима, потом оне економске и привредне, раније вјешто прикриване бројним спиновима, све су видљивије и, што је још горе, све су веће; И шире се, без назнака да се чине адекватни поступци како би се бар, у неким сегментима, дјелимично поправиле.

6.
Успјело се, у области образовања, ублажити негативне ефекте кризе; Здравство је већ готово на свом максимуму и ултимативно је његово ојачавање, како се не би сломило, јер би то била трагедија; Истовремено, у другим кључним областима већина дјеловања се свела на апеле становништву да остане кући; Увођење нових рестриктивних мјера за кретање истом том становништву; Камчење помоћи по принципу “дај шта даш”…, што само указује на неефикасност власти, њене бројне лимите, које је сама себи наметнула ранијим неодговорним, партократским и клептократским дјеловањем.

7.
Ти лимити су сада јасно оцртани, не могу их прикрити ни стална “пребацивања” тежишта кризе покушајима нијансираног информисања јавности, које се састоји од реда нових мјера, реда обећања, спинова, одвлачења пажње појединачним хуманитарним акцијама и реда, нажалост, новообољелих.

8.
Тај број неумољиво расте, дан за даном, у свим дијеловима БиХ, а вијести из најближег окружења, као и из цијелог Свијета су још драматичније.

9.
Много јача друштва, од оног/оних у БиХ, посрћу пред налетом вируса, али те земље изналазе квалитетна рјешења у ходу, посебно у области економије, привреде и здравства. И, што је подједнако важно, изналазе начине помоћи сваком појединцу, којег је дохватила криза.

Појединца, његових проблема и начина како да их ријеши у надолазећем времену, препуном великих и тешких изазова, нема још увијек у оном што емитују властодршци из цијеле БиХ. 

Тај недостатак рјешења је опипљив, што ситуацију додатно усложњава, јер се касни на кључним колосијецима. 

10.
Потпуно је несхватљиво да није још увијек усвојен буџет БиХ, а још је несхватљивије да се његово усвајање условљава појединим политичким захтјевима, уцјенама, које немају никаквог додира са новом реалношћу у којој се земља налази и сви у њој; Реалност је, већ на самом свом почетку, пресурова, бременита страшним опасностима и испуњена оргомном количином немоћи. 

11.
Неусвајање буџета, само по себи, готово да онемогућава доток било какве финансијске помоћи са стране; Уз то, угрожава додатно и без икакве потребе све, ионако добро нагризле, неразвијене, деценијама систематично и намјерно поткопаване стубове друштва. Између осталих и здравственог система. 

12.
Крхкост здравствених система је очита, на њу указују и сами здравствени радници, свјесни опасности коју би изњедрило евентуално сламање система, било ког његовог дијела. 

13.

Мјера за преживљавње привреде и економије нема; Ни не назире се системски приступ; Све је још на адхок одлукама о помоћи појединим микросегемтнима.

14.
Како да плате ПДВ, остале намете, они који су морали да затворе своје радње, да привремено престану са производњом, неким другим дјелатностима? И одакле да га плате: Не постоји одговор на ово питање. Ни на бројна друга. 

17.
Властодршци су донијели рестриктвне мјере, добар број њих је пријеко потребан, али доста их је и недоречено и дјелују као да се доносе само да би се јавности демонстрирала проактивност, створио њен привид, а сама мјера је мање битна, јер је у пракси неспроводива; Као она о ограничавању количина приликом куповине одређених производа, али није јасно како ће бити спроведена и како ће се, примјера ради, било ком лицу/лицима онемогућити да ствара/ју залихе, ако наведене количине купује у неколико продавница у једном дану; Или, пак, дан за даном? На који начин ће бити могуће успоставити контролу нема никаквог одговора.

Као што нема одговора да ли се мјере за групу 65+ односе и на функционере, директоре, министре….; Као што смо свједоци да бројни званичници јавно не поштују мјере наметнуте становништву.

18.
Није спорно да сви грађани, сем упосленика надлежних служби и оних којима је неопходно кретање, остану у четири зида, али је спорно гдје ће, када једном пошаст прође, из та четири зида изаћи?

19.
Мјере забране кретања, ма колико биле потребне, рестриктивне и драконске, и да се стопостотно испоштују нису ни близу довољне за рјешење вирусне кризе и безусловном, пријеко потребном, спречавању најгорег сценарија, попут оног на сјеверу Италије.

Битно је примијетити да је Италија спријечила да се криза, у протекле двије седмице, пренесе на цијелу земљу. 

20.
Нема доброг сценарија, јасно је сваком, али уколико, што прије, не престане свака врста обрачуна, занављање/јачања политичких омраза, уцјењивачких потеза, спиновања, политичког лешинарења…, уколико сарадња на свим нивоима власти не буде максимализована, као и рад сваког нивоа власти, лишена сваког ранијег егоизма, зле намјере, политиканства, онда ће се, сам по себи, најгори сценарио наметнути сам.

Вирус наставља да напада, неће чекати да се било ко бескрајно "договара", а уцјене и непотребно, несхватљиво, неразумно политичко дјеловање, као и недоношење брзих, системских привредних и економских мјера, само ће његов напад ојачати.  

хттп://слободанвасковиц.блогспот.цом/

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Никола

23.03.2020 20:13

Сва пљачка државе и нације долази као бумеранг за наплату,прво народу,а онда и њима самима на крају!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.03.2020 20:39

Народу сигурно да, њима на наплату неће доћи ништа. Наштимао је свјетски поредак да бирократија остане нетакнута. Неможе се побиједити бирократски апарат мале државе коју води ни мање ни више него 200 министара.

Name

Свети Враци

23.03.2020 20:15

Да Слобопром није украо 5 мил , у Болници Бијељина сада би било 30 респиратора, али поклања 100.000 хиљ, 2%, треба да будемо захвални за себе је оставио 4.9 милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корона

23.03.2020 20:48

Али када стигне пандемија дзаба ти и Београд на Води и Вила у Црној Гори, и возни парк од 1.милион еура, а ти рацуна кад ти буде требао доктор ти цес у Лондон, ово је болница за сиротињу

Name

Цу цес це

24.03.2020 07:25

Бобан им је пристојно одредио колико треба да помогну, али пуно је за њих да осјеку криску за народ спремни су дају мрвице са пода.

Name

Зоки

23.03.2020 20:17

ВАСКОВИЦУ КРАЉ СИ;ТАЦНО У ЦЕНТАР,КАД ТАД БИТ ЦЕ СУД НАРОДА,А ОН ЈЕ НАЈТЕЗИ ПОСЛИЈЕ БОЗУЈЕГ!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

23.03.2020 20:50

Због овог расула у целој дрзави БиХ,волео бих да Федерација висе страда него РС у овој кризи,не само због тог сто зивим у РС,вец да виде да оваква дрзава не ваља ни њима,а ни нама.Јер ко код нас у целој БиХ мозе као нпр.Вуциц у Србији,да лупи саком од стол и казе бице тако и тако,ја сам то одлуцио,ја вам то саопставам,има ли ко каквих питања.Док год се не поделимо,да вец једном поцнемо зивети као људи,нема нам напретка.А поделицемо се,пре или касније,свидјало се то овима из Федерације или не,и сто пре то урадимо,то боље за све..

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

23.03.2020 21:26

БРАВО. ЕВО МАСОВНО НАМ СЛЕЦУ АВИОНИ ИЗ РУСИЈЕ СА ПОМОЦИ , А ОБЕЦАЛИ СУ И ОКО СТО МИЛИОНА ЕУРА У НОВЦУ .

Name

ре

24.03.2020 07:18

Гардисто идиоте!!! Хоце ли Требињац ици на респиратор у Мостар или у Бањалуку? Крепаце ти до Гацка, а ти гуслај... Идиоте ниједан!

Name

Недјо

24.03.2020 07:39

Видим да будала не мањка ни у доба изолације

Name

Бибе

24.03.2020 08:49

Напредка има ал док у појединих као у тебе у глави постоји подјела ове напацене дрзаве тај напредак је минималан ал га има

Name

Бањалука

23.03.2020 21:46

Доста је висе и тебе и твоје испразне измисљене прице, зар и у оваквој кризи просипас исте лази и трујес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.03.2020 22:46

КО ЈЕ УКРО КУРУЗЕ? СТА РАДИ МУП? ГДЈЕ СУ КУРУЗИ?

Name

Ре Бањалука

23.03.2020 22:52

Јеси глуп,за медаљу.

Name

Добро смо прwзивјели

23.03.2020 22:24

И до вируса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

24.03.2020 05:19

Ово је јос једна прилика за пљацку како се само трази помоц али као и увијек од те помоци нема народ ниста.Сто се тице забрана оне су у сврху казњавања ми који зивимо у селу немамо волонтера а како би и имали све сто је способно отисло је некуд .Казу не гомилајте намирнице увели забрану кретања има ли ко да мозе размисљати или ми је умријети од цороне или од глади мозда је лаксе оно прво.али купује се нови хеликотер није сигурно за помоц становниству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос и потање о струји.

24.03.2020 05:47

Засто нико не пита , мозда Цавица или неког из ел . Посто индустрија не ради , велики трзни центри такодје , сто знаци да се не троси струја и има је на претек , а народ је куцама , да обрацунајавају 24х јефтину тарифу домацинствима...момим вас потезите вазна будзетска питања за народ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

24.03.2020 06:41

То је вјечита дилема, електродистрибуција нуди на тржиште струју као робу, која као и свака друга роба, има своју цијену и електродистрибуција ствара профит од њене продаје, што већа продаја већи је профит. А онда апелују: не трошите струју (не купјте робу!) Једино ако је не извозе јер је извозна цијена сигурно пуно нижа него што је овде. Једини прави разлог овог апела је тај, што се сматра да народ неће плаћати струју а они је у овом тренутку им неће моћи искључивати ...

Name

Саво

24.03.2020 07:35

Питам само имали хумани људи или оних колико способни да мало обигу оне старе људе по Селима. А ово басцујејем Опстина зворник је нај гора по том питању, Саммо се разлете кад требају гласови.а а имаји неколико сто покуповасе све зиво по зворнику анарод немма ста да једе.нека мало одрјесе кесе нек обигу сиротину нек питају дали им ста треа имаих који немају ст да једу.

Name

24.03.2020 08:19

ДОШАО НАМ ВИРУС КРОЗ БУЏЕТСКЕ РУПЕ А ОД ДИЈАСПОРЕ НАМ ТРЕБАЈУ САМО ПАРЕ А ЊИХ ЋЕМО ЗАТВОРИТИ ПОД ШАТОРЕ ПА НЕКА ТРУНО КАДА СЕ ТРУДЕ ДА ДОПРИНЕСУ НАШЕМ БУЏЕТУ И НАШЕМ НАРОДУ, НАЈБОЉА ПРИВРЕДНА ГРАНА НАМ ЈЕ ДИЈАСПОРА! ЖАЛОСНО ОООО!!!!

ОДГОВОРИТЕ