Погледајте какве мјере предлаже: Нема куповине хеликоптера и аутомобила...

- Увести трогодишњи мораторијум на набавку хеликоптера и службених аутомобила за све нивое власти; укинути дневнице и накнаде за службена путовања запослених у јавном сектору..., је само дјелић мјера које властима Републике Српске предлаже професорица Економског факултета Јелена Тривић. 

Република Српска 27.03.2020 | 09:57
Погледајте какве мјере предлаже: Нема куповине хеликоптера и аутомобила...

Иако је тешко пројектовати губитке које ће претрпјети привреда у погледу новонастале ситуације са пандемијом вируса корона, већ сада се могу хитно провести одређене мјере које би и у кратком и у средњем року биле неопходне за санирање стања у привреди.

Ово се наводи у анализи, коју је урадила професорица Економског факултета у Бањалуци Јелена Тривић, која наглашава да ставља све своје људске и интелектуалне капацитетете народу и институцијама за праћење и санирање стања у економији Републике Српске.

Каже да политичка припадност не смије да буде ограничавајући фактор у том погледу.

Мјере које предлаже професорица Тривић (јелена.тривиц@еф.унибл.орг), а које, како наводи, до сада није видјела или прочитала да их је предложила Влада Републике Српске: 

1. Увести трогодишњи мораторијум на набавку хеликоптера и службених аутомобила за све нивое власти; укинути дневнице и накнаде за службена путовања запослених у јавном сектору; на свим буџетским ставкама правити могуће уштеде које се односе на често нерационална трошења попут стручних услуга од 25 милиона, улагања у разне виле и резиденције званичника потпуно обуставити. 

2. Под хитно уредбом Владе увести принцип „један човјек једна буџетска плата“ за све који примају плате и накнаде по више основа из јавних извора средстава како би се дио јавних средстава ослободио за помоћ незапосленима и привреди. То значи да нема накнада за управне и надзорне одборе, нема вишеструких примања у јавном сектору, а начин провођења везати за коначну израду регистра запослених код корисника буџетских средстава (Закон усвојен 2017. године). 

3. Под хитно усвајање мјере која значи да се ПДВ плаћа по принципу наплаћене реализације, а не издате фактуре за све оне привредне субјекте који су у потпуности обуставили рад у времену корона вируса.

4. Не само одложити, него потпуно отписати, односно ослободити плаћања свих обавеза према држави (пореза и доприноса и других плаћања) оних привредних субјеката који су у времену пандемије корона вируса потпуно затворени јер они не остварују редовне приходе из којих то могу да измире.

5. Везано за нето плате (плате након опорезивања), држава, односно буџет Републике Српске (или ИРБ- о овом у наставку текста) мора пронаћи средства и за помоћ свима оним радницима који не раде, односно чији послодавци не раде, како би им омогућила накнаду у висини минималне нето плате од 520 КМ.

6. На најаве да се из Централне банке повуку средства, јасно је да таква опција у систему монетарног одбора не постоји, Централна банка не може да кредитира државу.

Оно што је такође у изјавама званичника Републике Српске нејасно, зашто мисле да би смањење стопе обавезне резерве Централне банке довело до већег пласмана комерцијалних банака привреди и становништву – банке и сада имају довољно средстава и преко обавезних резерви које држе код Централне банке, али немају мотив за улагања у привреду, поговотово не у овим условима.

Једино што преостаје јесте, оно што је и мени непопуларно написати, а то је да се Република у овим ванредним околностима задужује брже путем обвезница, а комерцијалне банке су свакако имале и раније интерес да улажу у државне хартије од вриједности. Истина је да ће тиме терет садашње кризе сносити будуће генерације, али тако је и у ратовима, па тако ће бити и у овим пандемијским условима.

7. Оно што власти Републике Српске траже од Централне банке, треба да тражимо од Инвестиционо-развојне банке, да она путем својих пласмана помаже угроженим привредницима, па чак и путем бесповратних средстава за оне који су најпогођенији – од случаја до случаја зависи и ово не би требао бити исти линеаран приступ према свима, али у складу са расположивим средствима ИРБ је у овим околностима морала да одигра значајнију улогу.

Једноставно, пролонгирање отплате кредита је премало за оно чиме је ИРБ некад располагала. Није вријеме за политичке обрачуне, али подсјетићу да је у ИРБ „нестало“ преко 200 милиона КМ кроз директне пласмане и излагање према пропалим банкама у РС, а тих 200 милиона КМ у овим условима било би драгоцјено.

ИРБ највећу помоћ треба да пружи самосталним предузетницима, занатлијама (таксисти, фризерски салони, козметичке радње, услужне дјелатности, итд.) који немају довољно или немају уопште акумулације капитала да би кризу преживјели два, три а камоли шест мјесеци. За ова лица, линије ИРБ морају бити ослобођене за исплату нето плата и уплате пореза и доприноса држави, уз најповољније услове, а у зависности од процјене броја оваквих субјеката можда и бесповратним средствима државе. 

8. Следеће, Влада је буџетом за наредну годину и одлукама о дугорочном задуживању планирала велике инвестиционе радове (иако се не ради о класичним јавним радовима у кензијанском смислу), па би се у овим новонасталим условима било логично да се одустане од неких планираних радова, како би се средства осигурала за редовно функционисање буџета и неопходних јавних расхода, те помоћи незапосленим и привредним субјектима чије је пословање потпуно стало.

Одлука о дугурочном задужењу у овој години износи 315 милиона КМ, док одлука о нивоу гаранција које може издати Влада Републике Српске износи 800 милиона КМ.

Оно што је било јако лоше у редовним околностима, а то је да Влада доноси појединачне одлуке о сваком задужењу и свакој издатој гаранцији, чиме је Народна скупштина развлаштена, у оваквим ванредним ситуацијама дјелује као олакшавајући фактор јер Народна скупштина не мора да засједа због сваке појединачне гаранције или одлуке о задужењу, тако да Влада може према приоритетима одређивати коме издавати гаранције и за које намјене, односно одустати од неких које не значе живот у овим околностима, а усмјерити се на помоћ здравственом сектору и привреди.

Што се тиче одлуке о дугорочном задужењу од 315 милиона, по свему судећи, Влада ће морати пробити овај лимит, али напомињем, комерцијалне банке имају довољно средстава да би улагале у државне обвезнице, те притисак на Централну банку није оправдан.

Сваки покушај „удара“ на систем монетарног одбора и 100% покрића новца у оптицају резервном валутом и последично немогућности Централне банке да директно кредитира јавне буџете, значио би потенцијално и монетарне „немире“, неповјерење у валуту, инфлацију и убрзану евроизацију, а то нам у условима корона вируса најмање треба.

Монетарна криза је криза која се најбрже шири. Иако није вријеме, али ради истине подсјетићу да је српски члан Предсједништва БиХ смијенио два српска члана у Управном одбору Централне банке, те да нова два српска члана нису именована и колико познајем Закон о Централној банци, одлуку о промјени стопе обавезне резерве без два српска члана не би могла да буде донесена.

Зато апелујем на српског члана Предсједништва БиХ, да два српска члана Управног одбора Централне банке буду што прије именована због свих будућих кретања у Централној банци. 

9. Привредна комора већ у овој фази треба да осмисли кампању „Купујмо домаће“, како би се подстакла продаја фирми са сједиштем у Републици Српској, те како би домаћа потрошња давала жељене мултипликативне ефекте на остатак привреде и јавне приходе. 

10. Без обзира на немогућност помоћи ЕУ, која се и сама бави истим проблемом, неопходно је инсистирати свим могућим каналима дипломатије, да дио европских средстава, те помоћи међународних финансијских институција буде усмјерен и на Републику Српску, односно БиХ.

Све пројекције међународних институција, и прије појаве корона вируса, најављивале су или рецесију или успорен раст и у Њамачкој, и у Италији, и у Словенији, и у Аустирији који су наши најзначајнији трговински партнери. Прије 20 дана када се корона распламсала по Италији, рекла сам, додуше не јавно, „талијански проблем је наш проблем, она је један од наших главних спољнотрговинских партнера“.

Свијет је дефинитивно раван. И сама сам била међу оним економистима који су кризу предвидјели и без вируса корона, све је документовано на сједницама Народне скупштине Републике Српске, када сам министарки Видовић упорно говорила „Добра времена не трају вјечно“, правите тзв. Буффер-е, или тампоне када дођу кризне године и пад јавних прихода.

Да ли је вријеме да размишљамо и у правцу смањења плата у јавном сектору, ово би захтијевало детаљну анализу у смислу барем временског оквира трајања овог „стенд-бај“ режима живота у Републици Срспкој.

Неколико буџетских плата биће исплаћене редовно, али ако пандемија потраје, ако економска активност буде ишла у правцу продубљивања кризе, онда и ова опција стоји на располагању. Терет кризе морају понијети сви, али терет ове непопуларне мјере ипак остављам властима Републике Српске који су у „добрим временима“ која су трајала један солидан рок од 5 година, испустили да проведу снажније социо-економске реформе, реформе јавних предузећа, реформу јавне управе, реформе тржишта рада и најзначајнију реформу смањења пореског оптерећења привреде.

Властима Републике Српске препоручујем, да ако и буду ишли у правцу смањења плата у јавном сектору, да медицински радници наравно буду изузети, то је под број један, а друго да терет процентуалног смањења највише поднесу они са највишим платама, укључујући и мене. То и јесте модел којим би се ослободио највећи дио средстава у циљу антицикличног дјеловања и помоћи привреди.  

Да ли можемо бити оптимисти, мислим да да. Али све је до нас. Чак и да очекујемо најцрње прогнозе о времену трајања пандемије корона вирусом, има нешто што у овом свему може да буде добро, а то је да заједнички дјелујемо. 

За сада, као и сви други апелујем на поштовање мјера и препорука званичних институција везано за ограничено кретање, хигијену и све остало у циљу неширења вируса, навела је професорица Тривић, која наглашава да овим мјерама жели да буде партнер и конструктивни фактор властима Републике Српске. 

 

(БН) 

Коментари / 135

Оставите коментар
Name

Марко

27.03.2020 09:42

Професорица је честита и примјер особе од интегритета, али нажалост ту је Бурле и док се њега не радосиљамо ништа од тога.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕЕ

27.03.2020 09:52

ЈЕДИНА ЉЕКОВИТА МЈЕРА ЈЕ ПРОМЈЕНА НАКАРАДНОГ СИСТЕМА

Name

баја и биса

27.03.2020 10:32

Зар да се одрекнемо луксузних путовања луксузним пријевозом.. сврха насе функције тотално губи смисао

Name

модрицанин

27.03.2020 10:34

Р.С. је у тоталном банкроту, и кредит ММФ мозе само одлозити за неко краце вријеме

Name

Нада

27.03.2020 10:53

Г. Тривић само да знате да већина госпођа што имају фризерске салоне, козметичке и сл. су обишле пола Европе Тајланд и сл. па о томе колико службенику са нпр. 800км плате из јавног сектора треба умањити плату треба добро размислити. Нисте ни ви баш са свим упознати. Радници су једно а руководиоци друго у оваквом систему рада и живота у РС. Ма да више не филозофирам ваљда се разумијемо

Name

ср04

27.03.2020 10:57

Џаба проферорице Јелена пишеш и говориш.Велика већина у Супштини то не разумије ,јер су само прошли поред факултета, и добили диплому.На жалост овде одлучује Бог који је завршио све могуће факултете.

Name

Ре

27.03.2020 11:02

Па нада се за тригодине на власт

Name

Ре

27.03.2020 11:07

Како бас за три године мислис се докопате власти е нецес

Name

Рок

27.03.2020 12:04

Браво.

Name

Коментар

27.03.2020 12:57

Ванредно стање вриједи за све... сем политицара и њихове фамилије.

Name

Тајкунчић

27.03.2020 13:02

Осим ако ми не побједимо. Онда ћемо купити свако по један хеликоптер и по бар 4 Аудија.

Name

Браво

27.03.2020 09:43

Зауставити пљацку РС и терор домацих окупационих власти над српским народом у РС Све фирме повезане са домацим окупационим резимом а се испитају сваки тендер задњих 10 год да се прегледа и утврди колико је пара покрадено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ејјј

27.03.2020 09:58

Свака јој рец злара вредна паметна образована постена милина је слусати валда це имати ефекта надајмо се

Name

Драго

27.03.2020 13:22

У праву сте! Полиција у Козлуку кажњава ко нема маску у ауту...а нема их купити нигдје!Да је права држава и власт набавили би маске и дез.средства.Они хоће да праве болницу у Зворнику...не за народ већ да узму на тендеру 7-8 милиона,тако се они брину за народ.Револуција једина опција...

Name

Драган

30.03.2020 08:59

Ко то може зауставити, ко?

Name

Немања

27.03.2020 09:44

Доће вријеме, а многи зеле да се то деси што прије да Јелена Тривиц буде на кључном мјесту у руководству Републике Српске, пуна подршка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ралеа

27.03.2020 10:50

ТАКО ЈЕ , ЈЕЛЕНА СЕ ПОНАСА ПАТРИОТСКИ, А НАЈБОЉЕ ЈЕ СТО ТРЕЗЕВНО РАЗМИСЉА, ЗА БОЉЕ СУТРА СВИЈУ НАС.ДОБРО ЗДРАВЉЕ ЈЕЛЕНА

Name

Ре

27.03.2020 11:09

Док додје тебе це трава прекрити

Name

Дими

30.03.2020 08:59

А биће!

Name

Реган

27.03.2020 09:46

Е моја Јелена,док су ово идиоти у власти од тога нема ниста,сад креце сверц,а зна се ко је испекао занат у рату

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

27.03.2020 12:04

Тргни се народе.

Name

Номад

30.03.2020 09:00

Има наде за номаде.

Name

Капа доље

27.03.2020 09:49

Паметној проф.Јелени Тривић и др Маји Драгојевић Стојић.Кад њих чујем,дигурна сам да има наде за РС и српски народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рада

27.03.2020 10:16

Али коме причати....

Name

Маћи

27.03.2020 11:21

Кад су на власти глуви и подобни

Name

Аризона

27.03.2020 09:50

Како це јадна преседница без бесних аута док газда миле немозе без Хеликоптер а. Мора бит све на приправном СТАЊУ за недај бозе бјезаније

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Аризона

27.03.2020 13:13

Народ воли да види свога харамбасу како дизе прасину хеликоптером. Или како долази у конвоју са 10 скупих лимузина. Да досје Скодом Октавијом, људи би га исмијавали.

Name

Одлично

27.03.2020 09:51

Одлични приједлози. Велика штета сто професорица није у Влади РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Камење на путу

27.03.2020 10:37

Јелена није у Влади И никад неце бити док је ове власти, јер је постена И морална. Она отворено казе своје мисљење, критике са аргументима, без увијања, лази И фолирања, а сто се у овом друству континуирано десава.

Name

Гоги

30.03.2020 09:00

Што не знацчи да неће бити од 2020.

Name

Бл

04.04.2020 16:33

Па зато И казе за три године мисли се докопатвласти али са оваквом политиком никад

Name

Јовица

27.03.2020 09:51

Свака част професорице паметна и још родољуб прави спаси на секо од Милета и његове секте брашна нема болесни смо све зло од зла недајте му да краде висе уосталом нема шта висе ни сацувати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цеки

30.03.2020 09:00

Из твојих уста у Божије уши

Name

Привредник и радним

27.03.2020 09:52

Свака част Јелени. Да се усвоји пола од овог било би нам боље 100%.само дас о ми народ сложнији и да подржимо овакве..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

27.03.2020 09:52

СВАКА ЧАСТ!!! ТО ЈЕ ПАТРИОТИЗАМ И ДОМАЋИНСКИ ОДНОС, ТАКО СЕ ЧУВА ЗЕМЉА И ГРАЂАНИ!!! СВАКА НА МЈЕСТУ! ПОДРШКА ПРОФ. ЈЕЛЕНИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

27.03.2020 09:52

Власт у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ се до сада показала одлично у борби против пандемијер вируса. Ова власт не заташкава ништа како то раде у Федерацији БиХ. То показује и чињеница да су у БиХ до сада умрле 3 особе од овога вируса а ни једна није у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ. То све упркос чињеници да је од укупног броја до сада регистровбаних случајева заразе 80% у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ. Зашто је то тако? Па зато што ови у ФБиХ не тестирају довољно људе и забијају главу у пијесак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.03.2020 11:30

Колико си ти плитак...

Name

Али

27.03.2020 12:05

Али економија нам пропада. Мора се и послије вируса живјети.

Name

Дамир

27.03.2020 12:39

Најстебољи на свијету, не може вам нико ништа ???

Name

Ретро

27.03.2020 15:00

Просто сумњам да код нас има тестова за Цовид19 , мозда за обицну грипу а најбитније у свему овоме за ову власт је уводјење ванредног стања од стране политицара а не од струцњака медицинске струке.

Name

БН То

30.03.2020 05:59

Бахаххаха

Name

Боки

27.03.2020 09:53

Пуна подршка за професорицу Јелену Тривић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аааа

27.03.2020 09:57

Браво професорице, ово је стуб опозиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Бијељина

27.03.2020 09:57

Да је више овакв9их политичара, гдје би нам био крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

28.03.2020 00:46

Па био би Нам крај

Name

Долорес

27.03.2020 09:58

Читам, мало подугачак текст али препуно конструктивних савјета једног стручњака. Власт све нешто пролонгира, ништа конкретно не одбија. Ове мјере свакако треба подржати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

27.03.2020 21:58

Како кад напредују само дупелизци а не стручњаци и паметни!

Name

даре

27.03.2020 09:59

Свака част! Респект у сваком смислу јер ова жена има одличну енергију за премијера,има знање и није подложна утицају.И овакву једну паметну жену и моралну Додик вријеђа онако непримјерено и сви ћуте. За њега знамо да је непристојан и то је показао у више наврата али није ми јасно да жене из СП из ДНСа нису одреаговале ,ове из СНСДа знам да неце јер нема екскурзије следеће године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудо

27.03.2020 09:59

Подршка професорици!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

27.03.2020 10:01

Изоставили сте обавезно одгађање локалних избора и спајање са општим 2022 године. Уштедило би се 20 милона КМ и још толико црних фондова политичких странака које узму из реалног сектора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.03.2020 11:29

Ни случајно, па то ови и хоће свјесни да губе локал

Name

Док Холидеј

27.03.2020 10:01

Они нису заслужили ни бицикла за превоз а камоли хеликоптере и скупа аута једино овај господин Шеранић одскаче од њих као професионалац и човјек видим да га многи хвале и подржавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ родјени

27.03.2020 10:50

Знаш ли Ти друже још неког из Владе ко је рођени бањалучанин. Само он осјећа Бања Луку. Није "дошљак" у нас град као Стевандић, Жељка Пејина унука, Миле ДОДИГ, Шпирић, Сребренка и слични новокомпоновани бањалучани.

Name

Бема33

27.03.2020 10:02

Неко то ради главом, а неко се игра телефоноима и не ради ништа конкретно. Браво професорице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

27.03.2020 12:55

Сребренка је из БЛ.

Name

Струка

27.03.2020 10:03

Струка треба да иде у први план, а не Додик и слични. Чек... гдје је Жељка? Јелена будућа акоБогДа премијерка Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БН То

27.03.2020 12:05

Жељка има свој термин недјељом у 12 ?

Name

Давор

27.03.2020 10:04

Власт би је радо пожељела у својим редовима. Најјачи опозиционар сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руг

27.03.2020 10:16

Власт се мора мијењати!

Name

Хит

27.03.2020 10:16

Празна слама мозе да се млати,колико год хоцес,нема ограницења ,па тако ни ти јелена...млатис ли млатис

Name

Ре

27.03.2020 10:17

Шта ће им Јелена, човјече они не траже паметне и поштене него глупе и полтроне.

Name

Маркус

27.03.2020 10:57

Свака цаст професорици Тривиц свака њезина Ријец се своди на патриоизам такви нас требају водит ка будуцности !!!

Name

Доми ре давор

27.03.2020 11:32

Па власти овој не требају паметни,него послусне будале!

Name

Ј

30.03.2020 05:59

Није да није.

Name

СРП

27.03.2020 10:15

Треба увести закон да нико ко је цлан неке странке немозе радити у јавном сектору. И тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корона

27.03.2020 10:18

Корона це показати ко је вера а ко невера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

27.03.2020 10:18

Подршка Проф. Тривић. Овоме по мом мишљењу треба још додати да се на нивоу државе донесе Закон о поријеклу имовине, ми смо покраден, на десетине милијарди еура се налази у рукама криминалаца, богатство су стекли на незаконите начин, усвајање овога Закона држава би вратила значајна средства која би се могла усмјерити у привреди и стандард становништва. Под хитно донијети одлуку о помјерању локалних избора за 2022 годину, објединити исте, уштеде су велике неколико стотина молио а јер свака кампања повуче највише буџетских средстава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буки

27.03.2020 10:19

И да се напокон живот врати у нормалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

27.03.2020 12:05

Аки Бог да. Полудићемо овако

Name

Гуњевци

27.03.2020 10:19

Драга Јелена џаба све што предлаже Секта ради по своме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

27.03.2020 10:19

Како народ да плаћа свакодневне трошкове, додик то не говори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предлози

27.03.2020 10:22

Чули смо јуче да се од нас тражи да добровољно дамо 10 % од плате у Фонд. Ок, није проблем. Сви смо у кредитима. Да бисмо били солидарни, нека буду и остали, па предлажем: 1. Да све банке одложе док траје ова ситуација плаћање кредита физичким лицима (можда и правним) и да кад почне отплата не буде то нагомилано, него само продужен рок отплате. 2. Комуналне рачуне (вода, струја, телефон, тв, итд.) исто одложити или смањити на неки ниво који је разумљив. Тек тада можемо ми дати тај проценат,а можете нам и наредити. Биће тешко да ми дајемо 10%, а да горе наведени се понашају исто као да није криза. Хвала! То су неки моји предлози, можда нису добри, али причамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.03.2020 11:26

У праву си. Тих 5% или 10% показује сву немоћ власти и промају у фондовима. На крају ће народ бити крив за лошу економску ситуацију јер се нису довољно солидарисали, као што је сад крив за ширење вируса

Name

Школски друг

27.03.2020 10:23

Има наде. Млађи образовани Ји долазе на власт. Кад дођу на власт прва инвестиција мора бити изградња казамата. То је вјероватно професорица сметнула с ума. Надам се да је крај пљачкама и не раду тужилаштва

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

27.03.2020 10:24

Браво паметнице одлични приједлози само наше газде се неће одрећи новчаника прије би им ископали очи него да они дају лову

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво

27.03.2020 10:30

Само ћу написати једно велико БРАВО !

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОЛИДУКДРНД

27.03.2020 10:31

КО ВАС УОПСТЕ СЛУСА ОСИМ САРАЈЕВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.03.2020 11:23

Слусацес ти, кад видиш главоње да се возају и лете, а теби буде празан фрижидер. Али ти то не конташ, тебе је захватила црвена куга. И тада ћеш вјеровати оном што ти шеф каже, а не својим очима. Жао ми је тебе и људи који од тебе зависе

Name

ЕХ...

27.03.2020 10:40

Јелена , све добро збориш , али шта вриједи , када се уводи ванредно стање , гдје се жели управо обрнуто од овога што ти предлажеш . Не може се ово ријешити без да се утврди одговорност : за пљачку и уништење робних резерви , пљачку и уништење банака , пљачку јавних предузећа , уништење па убризгавање народних средстава у фирме као што су рафинерије , фармланд , бирач Зворник итд. Вјерујем да и ти тако мислиш , али не усуђујеш се да кажеш , па шта ако је епидемија вируса , увијек се мора понављати и никада није на одмет да се о овоме прича , па средства за куповину бијесних лимузина , авиона и хеликоптера , а једна од најмоћнијих жена свијета Ангела Меркел иде као и сав остали народ у куповину животних намирница без пратње , а овдје на овим просторима , шта се овде дешава .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нек

27.03.2020 12:06

Имате у октобру могућност да их казните за вишедеценијску пљачку

Name

Мики

27.03.2020 10:41

Молим вас немојте Мајкицки укидат ове привилегије.Мени је ње тако зао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

27.03.2020 10:46

Синоц је говорила докторица Маја а данас професорица Јелена. То је будуцност овог народа. А овај резим то знање казњава. Видеце те када поцну избори. Колико це се новца за прасице и јагњице тросити. Наравно да це и то мало бити,морају се и папци купити. А то је све народни новац. Ове две даме су од цијеле владе паметније

ОДГОВОРИТЕ
Name

жуна

27.03.2020 10:50

Професорице пусти политику и ради свој посао.....није то за тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

27.03.2020 12:38

Јебем те у ту СНСДову шупљу главу.Па стварно сте већа болест од Короне.

Name

Лав

27.03.2020 10:55

Питање за гос Тривиц шта она мисли све брезе губе само Србска км и даље има вриједност исту према еуру а ја мислим да је км вриједна ок 25 цент

ОДГОВОРИТЕ
Name

27.03.2020 10:55

Под хитно смањити будзет зељке и усвојити закон о порклу имовине. Када се то уради,видецете где је народни новац заврсио. Ето резервног новца за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

27.03.2020 10:55

Не бацјте народу прашину у очи сви сте исти.Сви прицате ста треба а кад додјете на власт иста прича. Би ми али ови прије нас покрали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драско

27.03.2020 10:57

Бас це њу питати. Не знам због цега се трудила?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

27.03.2020 11:04

Обо и обичан народ разумије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласач

27.03.2020 11:05

Нисам погријешио кад сам јој дао глас. Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Хоод

27.03.2020 11:05

Нема сумње да постоји много оправданих чињеница и разлога да се преиспитају неке одлуке и чињенице које демантују стабилност и економску одрживост, али је важно , транспарентним и егзактно видљивим резултатима могуће одбранити шта се радило....такође систем контроле и законска регулатива мора бити у функцији одржања, борбе против криминала и корупције... Нетреба заборавити да поред тог хеликоптера и лета са њим се повечава и број људи који учествује у актривности превожења, тиме и цијена постаје већа...саама цијена сата лета није много скупља од ефикасности и брзине којом се неки проблем рјеши....али се то не види , нигдје није показано, доказано...него је море сумњи и непознаница за које неко треба и мора дати одговор.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

27.03.2020 11:07

Гдје је и шта ради министрица Видовић. Да ли ово чита? Требала би!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

27.03.2020 11:22

Хит! Зора је ризична категорија, забрањено кретање. Xаxа

Name

Бака Мајкиц

27.03.2020 11:27

Одмах да казем ја сам против било какви мјера

Name

Дарко

27.03.2020 11:19

Ово се зове конструктивност и дјеловање, да ме манете са глупостима. Ове мјере су суштина и оне ће сачувати људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

27.03.2020 11:20

Чувај се Јело, и разваљуј и даље овако момачки, како само ти знаш. Жена са ставом, школом, образовањем, стручна а остварена на свим пољима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раско

27.03.2020 11:21

Ја бих њу за градоначелницу да мало поправи стање у граду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

27.03.2020 11:24

Непотребне су толике мјере. Довољно је десет бозијих заповјести и идила. Али тада не би било занимљиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахах

27.03.2020 11:44

Ма да!

Name

Лазо

27.03.2020 11:25

Мало си предлозила хер И после три године Миле це одлуциват ста це куповат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

27.03.2020 11:30

Баја је рако хоце хитно јос висе прави Ауто Путева и Термоелектрана јер на томе се најбоље угради бас њега брига за ситним Занатлијама и Радњама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доми

27.03.2020 11:36

Ех да је среце па да нам је она предсједница владе,ал покраде изборе онај корлеоне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо

27.03.2020 11:43

Она има покриће за све што говори, а то је диплома.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деми

27.03.2020 11:43

Наклон до пода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жена

27.03.2020 12:07

И ја кажем.

Name

Опозиција.

27.03.2020 11:43

Опозиција није спала још увијек на четири слова, а Јелена је будући лидер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

27.03.2020 11:48

Коме прича?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бро

27.03.2020 12:06

Народу који је чује, надам се.

Name

БАЊА ЛУКА

27.03.2020 11:59

БРАВО СВАКА ЧАСТ ЖИВА ТИ НАМА БИЛА СВУ СРЕЋУ ТИ ЖЕЛИМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има само један проблем

27.03.2020 12:07

Криминална сектаска власт је теско оболила од пљацке,од-до најситније поре друства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хан пијесак

27.03.2020 12:10

Браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацим

27.03.2020 12:12

Свака цаст Јелена мјере које предлазес су заиста изванредне и вриједне дивљења . Али ти лесинари се неце никада одреци лимузина хеликоптера надокнада по висе основа (дневнице , надокнаде за управне одборе , комисије ) Неце јер воле се возати лимузинама хеликоптерима а јавне набавке и радове ако се тога одрекну одрекли су се свог дјела колаца по принципу колико сам ја ту добар . Они це то рјесити једноставније смањице плате здравственим радницима који су се херојски борили против епидемије , па полицији која је спроводила њихове репресивне мјере па просвјетним радницима па и од пензјонера се мозе узети умањити пензије . Па они це имати саврсен изговор Корона да унисте сво друство . А они це се одрицати пола своје плате да испадну хуманитарци и да поруце свима којима це умањити приманња како и они сносе посљедице кризе . Али тендери набавке е ту они кајмак купе тога се никада неце одреци . А званицне плате и цијеле хоце и то преко телевизије онако у стилу хероја јер њима плата не треба . Али јавне набавке уговори о савјетовању требају итекако .

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.03.2020 12:16

Нема од тог ниста.Тривицка прица као да непозна властодрце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федад

27.03.2020 12:24

Треба исте мјере и у Федерацији увест

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цорлеоне

27.03.2020 12:29

Јелена не дирај им надзорне управне одборе. Они изгласају из сваке фирме фа извуку пар милиона па онда иде слефеци мурта да га куртс узјасе. Неспособни су они да било ста ураде осим за свој лицни интерес. Има пара у дрзави само треба отети од лопова. Дрзе све у својим рукама. Маске прво набављају за родбину па онда за сиротињу и тако у сваком граду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

27.03.2020 12:36

Док бурле не оде...џаба то све...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјечити опозиционар

27.03.2020 13:16

Професорице, одлично предлажеш, али коме, видиш да они уводе ванредно стање да би ућуткали не истомисљенике и да покрију своје крим. послове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миромо

27.03.2020 13:24

Јелена у праву си али ти морамо на неки начин провести и има ки механизам за та ријешења

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ивана

27.03.2020 13:24

Свака част?Нажалост, Јелену неће питати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

27.03.2020 14:35

Свака цаст за све предлоге,у потпуности подрзавам и слазем се са свим наведеним предлозима. Хвала Богу да јос имамо овако паметни млади људи у увој насој Рпублици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

4д за бн

27.03.2020 15:29

Колико вам факе драско неписменим да необјављујеyе уствари тајо ,ви сте ругло РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

051

27.03.2020 18:06

Слазем се са сваком ријецју професорице Тривиц. Она је заиста искрена у борби за бољу будуцност РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипон

27.03.2020 18:23

Све подрзавам и сто посто исправно само ме интересује далиби то исто урадила даси ти на целу дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неук

27.03.2020 19:42

Браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Г

30.03.2020 05:58

Браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хгх

30.03.2020 05:59

У праву си професорице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жмај

30.03.2020 05:59

Милина слушати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тривић

30.03.2020 08:54

Краљица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

30.03.2020 08:55

Доказ да понекад људи са струком и испливају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги

30.03.2020 08:55

И даље у рубрици најчитаније. Браво Јело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

30.03.2020 08:56

Додик неки дан рече за ове назови стручњаке нр треба слушати, треба њрму једна Тривићка у Влади да би Република процвјетала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

30.03.2020 08:57

И Србији треба један овакав политичар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаков

30.03.2020 08:57

Није она џабе народни посланик. Она је и Божији посланик, послан од Бога да спаси овај народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цов

30.03.2020 08:58

И у вријеме короне Јелена изађе из мрака, издоминира и врати се Назад. Браво?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предсједник

30.03.2020 08:58

Јелену за предсједницу!

ОДГОВОРИТЕ