Како изгледају плућа нападнута вирусом корона?

Како би схватили шта вирус може да уради плућима, а онда и читавом организму, болница Вашингтон Д.Ц. недавно је објавила 3Д илустрацију плућа пацијента који је заражен новим вирусом корона.

Здравље 30.03.2020 | 15:19
Како изгледају плућа нападнута вирусом корона?

Како би направили овај видео, научници су узели примјер 59-годишњег мушкарца, који је генерално доброг здравља, са повишеним крвним притиском.

"Човјек представљен у анимацији постаје тешко болестан и потребан му је респиратор како би му помогао да дише, међутим, безуспјешно. Њему је потребна друга машина која ће помоћи да кроз његову крв циркулише кисеоник", каже др Кит Мортман, шеф грудне хирургије Универзитетске болнице Џорџ Вашингтон.

Подручја која су означена жутом бојом представљају заражене и упаљене дијелове плућа. Кад плућа наиђу на вирусну инфекцију, орган почиње да уништава вирус. Из скенирања је јасно да оштећење није локализовано на једном подручју, већ прекрива велике површине оба плућна крила, показујући колико брзо и агресивно може доћи до инфекције, чак и код млађих болесника.

Пацијент са здравим плућима не би имао жуту боју на скенирању, рекао је Мортман.

"За ове пацијенте који су у основи у прогресивном респираторном застојем, оштећење плућа је брзо и распрострањено (што се види у ВР видеу)", рекао је Мортман.

Те је додао да нажалост, једном кад дође до оштећења тог степена, плућа могу дуго послије да се опорављају. За отприлике 2-4 одсто пацијената с ЦОВИД-19 оштећење је неповратно и они ће подлећи болести", рекао је доктор.

Упала спријечава плућа да шаљу кисеоник у крв и уклањају угљен диоксид.

Слике сугеришу да ријечи којима се описују уобичајени симптоми – кашаљ и кратак дах, односно осјећај тешког дисања – не могу у потпуности да опишу утицај вируса на тијело.

"Желимо да људи виде овај видео и да схвате шта може да уради овај вирус. Људи треба ово да схвате озбиљно. Код неких људи штета ће бити непоправљива, па се надам да ће овај снимак све да натјера да остану код куће", рекао је Мортман.

(Натионалгеограпхиц.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар