ДW: "Имали смо ратне и поратне профитере, сада ћемо имати и вирусне профитере"

Двоструки страх, начин је живота већине Босне и Херцеговине у посљедњих двадесетак дана. Корона вирус узима прве жртве, њихов број ће се нажалост неминовно повећавати.

Република Српска 03.04.2020 | 19:37
ДW: "Имали смо ратне и поратне профитере, сада ћемо имати и вирусне профитере"

Истовремено, посљедице ове пошасти већ осјећа бх. економија. Прије неколико дана премијер Федерације БиХ Фадил Новалић је казао да је у овом дијелу државе отпуштено 3.543 радника. Откази радницима дијеле се и у Републици Српској. Први на удару су радници у туризму, хотелијерству, угоститељству, дрвнопрерађивачкој индустрији...

Нема средње класе, само богати и сиромашни 

„Наше друштво је у ову глобалну кризу и ушло као већ осиромашено. Пад индустријске производње забиљежен је у посљедњем кварталу 2019. године. Немамо средње класе, имамо богате и сиромашне. Имали смо ратне и поратне профитере, сада ћемо имати и вирусне профитере. Па, људи моји, литар воде са хлором продаје се за чак 15 КМ", каже за ДW Светлана Ценић, економски експерт.

Саговорница ДW-а истиче како је бх. економија и прије пандемије корона вируса имала велике проблеме.

„Прије свега, бх. економија има структуралне проблеме. Привреда је функционисала упркос, а не захваљујући власти. Када погледате шта су урадили ентитетске владе и Савјет министара на ублажавању посљедица по економију, то је премало. Већину здравствених и пратећих потрепштина могу се произвести у БиХ.

Мантили, деке, сапуни, убруси, средства за дезинфекцију..., све то се увози, што је поражавајуће. Недавно је блокирано усвајање буџета на државном нивоу, што је необјашњиво. Ова власт је гора за бх. грађане од коронавируса. Грађанима треба рећи, чека их веома тежак период након што се одбранимо од ове пошасти. У Републици Српској је у суботу (28. марта) уведено ванредно стање и садашња владајућа гарнитура има апсолутну власт, што није добро. 

Власт на свим нивоима ће дуго времена злоупотребљавати корона вирус, окривљујући пандемију за све економске колапсе који слиједе", наглашава Ценић и додаје:

„Слиједе нам нова задужења, нови аранжмани с ММФ-ом. Мољакаћемо ову институцију, пристати на све њихове захтјеве, узећемо нове кредите које ће враћати генерације и генерације".

БиХ је у доброј мјери и раније била зависна о дугогодишњем аранжману с Међународним монетарним фондом (ММФ). У домаћој јавности ова се институција доживљава на негативан начин, као неко ко исисава новац из БиХ.

Академик Мурис Чичић, један од економских ауторитета у БиХ, у разговору за Деутсцхе Wелле коментарисао је тренутно стање.

„БиХ није презадужена, с тим да се стиче утисак да би се у тој ситуацији ускоро могла наћи Република Српска. Они својом економском политиком клизе у то стање" каже Чичић.

Према његовим ријечима, на економско стање велики утицај имају политичке прилике у БиХ.

Проблем је политичка нестабилност

„У БиХ је специфична ситуација, још од потписивања Дејтонског мировног споразума. Када се креира економска стратегија води се рачуна о народима, ентитетима, сусједима…, а то баш није добро. Проблем је политичка нестабилност те лоше управљање макроекономским односима. Бирају се подобни, а не способни. У том случају трпи економија“, истакао је Чичић.

Када је ММФ у питању, Чичић сматра да је улога ове свјетске организације важна за економију БиХ.

„Када нема новца за социјалне категорије, у бх. јавности кривица се сваљује на ММФ. Мислим да је то погрешна перцепција. Зашто? ММФ кредитира БиХ по повољним условима, али инсистирају да знају како ће се та средства трошити. На неки начин ММФ игра улогу владе у БиХ и инсистира да се новац рационално троши, а не да се гасе социјални пожари.

„Институција попут ММФ-а баштини либералну економску филозофију, тзв. Чикашку школу, коју карактеришу оштре мјере штедње како би се стабилизовао буџет. Те мјере у правилу, не само у БиХ, погађају социјално осјетљиве категорије друштва. Управо тај слој друштва је важна гласачка база сваке власти, тако да ће ММФ још дуго инсистирати на неопходним мјерама штедње", закључио је Чичић.

А управо ове социјално осјетљиве категорије друштва највише страхују да ће будуће генерације у БиХ пасти у дужничко ропство због ММФ-а и кредита, посебно након пандемије корона вируса.

(ДW)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Маx

03.04.2020 18:09

Свака цаст господји Цениц на овој струцној анализи,апсолутно је у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви то знају

03.04.2020 22:56

Сви знају да вандредно стање је прогласено да се мозе сто висе задузити.Народ је питом и слуса мува се нецује најдисциплинованији њима нетреба вандредно стање.ММФ и Европа це за њих ситне паре окупирати и управљати ресурсима.Аустроугарско ропство.

Name

Народ памти

04.04.2020 06:41

Паметно би било, да сви ови сто критикују власт, надју донаторе и набаве који респиратор. Нападају оне сто се боре против короне, а ниста не раде, хоце ли имати образа изаци пред народ кад се све ово заврси.

Name

Ре свр сто незнају

04.04.2020 07:25

То Аустроугарско ропство како га ти зовеш сада бих прихватио. Нису они продали Телеком, Рафинерију опљачкали банке итд. Нас проблем је сто се водимо Српском исторхијом а негледамо стварно стање. Земље ЕУ су улазиле десетине милијарди у БиХ питај се гдје су паре. Мајцица Русија извлаци паре тапкајуци нас по ледзима. Та иста Светлана Цениц је буквално протјерана због аргумената уништавања економије у ФБиХ а била је најбољи министар финанција Српске. Говорећи о уништеној економији у БиХ треба јасно реци да јесте поразевајуца засто? Зато сто је Српска продала све фирме профитабилне задужила енормне док имате на другој страни Федерацију која има све виталне компаније у свом власниству и здраве сем тамо гдје Цовиц влада. И то је реална истина остало су Лази

Name

Ре ре

04.04.2020 11:26

Процитај ти мало по књигама.Тамо цес процитати како је Аустроугарска вагонима извукла злато и рудна богаства суме немилице са насих просора.Нема ниста на љепе оци све се наплацује са високим каматама

Name

Миленко

03.04.2020 18:15

Они су на власти то добро знају радит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рат брат Корона сестра

03.04.2020 18:18

Многе газде у Бијељини це искористити прилику да радницима смање плату под изговором да нема посла и зараде.Плате не дирај а ако нема посла ти отпусти висак и задржи онолико за колико има.Обогатили се у рату,у поплавама сад це и од овога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРДД

03.04.2020 18:21

Богати и сиромашни тачно. Влада је крива јел је допустила дуговања у државном сектору по пар мјесеци и људи су у колапсу немају чим да раде то је проблем. А ови ратни и повратни профитери исти су ко ови сад око корона вируса. Знају власти за њих од њих купе кајмак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОПА БАТО,,,

03.04.2020 18:26

ЉУДИ МОЈИ ШТА ЈЕ ОВО ЗАР МИ НИСМО БОЉИ ДИО БИХ КОД ЊИ СВЕ НОРМАЛНО А У НАС КРЕНУЛА ОТИМАЧИНА И ИЗЛУЂИВАЊЕ НАРОДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.04.2020 19:32

Не ваљај глупости.јест и у федерацију још можда и горе. Близу сам ја њија.

Name

Ако

03.04.2020 21:15

Горе није сигурно, бар нема "добровољног" издвајања од плате.

Name

Зоки

03.04.2020 18:41

Дал има јос ико нормалан да вјерује у ово сто прица Додик,Висковиц и Зељка,ако има да у ту прицу вјерухе онда је за психијатрију.Све сто раде и прицају је смисљено и њима за све њихове пропусте и падове криви су други,а дзепови пуни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги

03.04.2020 18:47

Господјо Цениц били сте на власти и то бас Ви немој те молимо Вас паметовати јер знамо како је било и за Васе вријеме дугујете нам 2 пензије да знате..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.04.2020 19:40

Ја будале, кад је то било

Name

ВРС

03.04.2020 20:18

Ниси добио 2 пензије али си имао Телеком а дуг РС је био око 500 милиона ( насљеђен од СФРЈ).Колики је сад дуд РС.7.000.000.000 КМ.Седам милијарди ако знаш прочитати цифру.Па ти сад реци шта је боље.

Name

Мило

03.04.2020 19:08

Ко је у рату профитирао, профитирати ће и сада за вријеме трајања и послије ове короне. Сиротиња ће највише испаштати. Корона профитери су готово исти као и ратни профитери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

03.04.2020 19:12

Кредит који узмемо за БиХ неће враћати генерације које долазе јер нема генерација.. бијела је куга.. а политичари имају више имовине ван БиХ него у.. а ово им је праоница лове за те тамо код којих чувају новац.. проблем што средњег сталежа нема је баш тај слој породичних људи за породилам живот а овде нема породичног живота одавно јер су фамилије разбијене, Отац на службеном пути у Њемачкој на раду... значи овај крај може бити само нови почетак јер немамо се чему вратити... а профитети сад неби требало да постоје јер има Инцко.. а ако он зажмирити он је крив.. значи њега треба тужити на крају кад се све заврши... и то у Хагу хахаххаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

03.04.2020 19:13

Све ми је јасно гдје живим кад би ме казнила полиција са 600 марака сад ако непоштујем забрану кретања ја би банкротирао. Примања су на нивоу преживљавања назор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проблем Ресен

03.04.2020 19:26

У све сколе увести предмет "Сналазење". Сви це бити богати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бања луку

03.04.2020 19:30

Ста има везе, сто цемо имати ратне профитере, имају их и Американци, Руси, Енглези, имат цемо и ми, треба само свести на сто мањи број а не да их има 1000

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.04.2020 19:38

Благо теби

Name

цwеле93

03.04.2020 19:48

досадно.. да нема меридиан кладионице не знам ста бих од досаде

ОДГОВОРИТЕ
Name

насли сте

03.04.2020 20:04

експерта, па она у својој куци не зна да економисе,покусала је имала прилику, сад вристи, а и овај други Цициц, одмах по Српској, болест брате,болест, тамо се туку за врецу брасна али ти о комсији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.04.2020 21:17

Гдје ли си ти памет нашао....

Name

Избјеглица

03.04.2020 21:34

Зло... и напако

ОДГОВОРИТЕ
Name

царобњаци

04.04.2020 04:43

Све це то народ позлатити. Увек било и бице. Народ само треба да удари "царобним стапицем" и ето благостања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

04.04.2020 06:35

ПАМЕТНИ ЕКОНОМСКИ АНАЛИТИЦАРИ ИМА ИХ ЗАСТО СЕ НЕ УДРУЗЕ ПА НА ИЗБОРЕ. САМО НАРОДУ ВАДЕ ЗИВЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аризона

04.04.2020 07:24

Кад немате муда Онда само буљите у њих. Кадсте знали створи Републику онад морате Са њоме И управљати

ОДГОВОРИТЕ