Љекари објаснили да ли шивене маске помажу у заштити?

С обзиром да протеклих недеља хируршких маски није било у апотекама, грађани нису седели скрштених руку већ су многи сашили памучне маске маске за себе и чланове своје породице.

Здравље 04.04.2020 | 15:25
Љекари објаснили да ли шивене маске помажу у заштити?

Док неки стручњаци сматрају да су памучне маске, које је могуће откувати, корисне Светска здравствена организација наводи да се маске од платна (памука или газе) не препоручују ни под којим околностим јер не постоје одговарајућа истраживања која потврђују ефикасност.

Чак је и Центар за контролу и превенцију болести САД издао саопштење у коме је навео да заштитне маске од рециклиране тканине и других материјала, нису довољно ефикасне у спречавању инфекције корона вируса.

- Једина маска коју Центар за контролу и превенцију болести САД признаје као ефикасно заштитно средство је маска Н95. Све друге направљене у кућним условима могу служити као заштита од додира лица.

Приликом кашљања и кијања вирус прелази дистанцу од око шест метара. Уколико сте здрави, маска није од пресудног значаја за спречавање болести. - казао је помоћник Националне гарде Њујорка капетан Мајкл Дојл.

Многи светски стручњаци су се сложили да једнослојне памучне заштитне маске нису делотворне код заштите од корона вируса, оне могу делимично да отежају преношење обичне прехладе и грипа, али не и корона вируса.

Зато поједини лекари и експерти саветују да ставите две памучне маске, да би евентуално заштита била ефикасна. Такође, можете ставити прво хируршку маску, па преко ње платнену.

(Телеграф)

Коментари / 0

Оставите коментар