Њемачка највећи извозник медицинских производа

Њемачка је највећи извозник медицинских производа у свијету, Кина и Сингапур предводе у извозу маски и респиратора, а највише се у вријеме пандемије Цовида 19 царини – сапун, показује извјештај Свјетске трговинске организације (WТО).

Свијет 06.04.2020 | 07:27
Њемачка највећи извозник медицинских производа

Укупни је извоз лијекова, медицинске опреме, производа за особну заштиту и потрошног медицинског материјала у 2019. досегнуо 996 милијарди долара, што је шест посто више него у години раније.

Њемачка је највећи извозник, с вриједношћу извоза у 2019. од 136,2 милијарде долара и 14 посто удјела у свјетском тржишту.

На другом је мјесту САД са 116,6 милијарди долара и удјелом од 12 посто. Трећа је Швицарска с 90 милијарди долара извоза и девет посто удјела у глобалном тржишту.

Те три земље чине нешто више од трећине свјетског извоза медицинских производа, утврдио је WТО.

Вриједност увоза порасла је прошле године пет посто, премашивши 1.000 милијарди долара. Тиме је укупна вриједност глобалне размјене медицинских производа у 2019. досегнула око 2.000 милијарди долара, што одговара око пет посто вриједности укупне глобалне робне размјене.

Кина највећи извозник маски

Кина је седми извозник цијеле групе медицинских производа али је највећи извозник заштитних маски и држи готово четвртину глобалног тржишта. Заједно с Њемачком и САД-ом производи готово сваку другу маску, према подацима WТО-а.

Сингапур пак предводи малобројну групу извозника респиратора и вентилатора у коју су се још сврстали САД, Низоземска и Кина. Заједно производе више од половине тих уређаја за медицинску подршку дисању.

Због пандемије корона вируса болнице широм свијета покушавају их набавити а у посљедње вријеме и саме организирају производњу појединих дијелова 3Д принтањем, уз подршку компанија из других сектора али и организираних иницијатива грађана.

Од занемаривог удјела у размјени до несташице

WТО је посебно објавио податке за производе којих нема довољно за борбу против Цовида 19, према честим упозоренима влада, међународних организација и медија.

Ријеч је о деинфицијенсима и средствима за стерилизацију, заштитним маскама, рукавицама, сапунима и санитарним течностима, мониторима за праћење стања пацијената, уређајима за мјерење пулса, заштитним наочалама и визирима, стерилизаторима, топломјерима, ултразвучним и рентген апаратима, респираторима, маскама за киск и уређајима попут оних за компјуторску томографију.

Укупно је прошле године извезено и увезено тих производа у вриједности 597 милијарди долара, што одговара 1,7 посто глобалне робне размјене, наводи WТО.

Високе царине на сапун

WТО указује и на велике разлике у царинама на различите скупине производа важних за превенцију и лијечење Цовида 19.

Распон се креће од 2,1 посто у просјеку за лијекове преко 3,4 посто за опрему попут респиратора, микроскопа и скенера до 11,5 посто за производе за особну заштиту, попут маски, рукавица и наочала. У неким земљама та се стопа пење и на 27 посто.

У WТО-у издвајају просјечну царину на увоз сапуна од 17 посто, додајући да у неким земљама чланицама премашује и 50 посто.

Свјетска здравствена организација (WХО) препоручује редовно темељито прање руку сапуном и водом како би се спријечила зараза а као алтернативу сугерира употребу дезинфицијенса.

(Хина)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Даре

06.04.2020 06:20

А ко бих други био. Њемачка и Америка су висе од половине свјетске економије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

06.04.2020 06:30

Господо јели немоземо да организујемо ни производњу маски за нас а сви се жале како код нас нема посла ајд десу сада приватници узмите паре и производите маске поздрав

ОДГОВОРИТЕ