Нацрт одлуке о расподјели 52,5 милиона КМ: РС и ФБиХ не питају за пројекте

Од средстава прикупљених по основу дозвола за мобилне оператере, у наредних пет година за пројекте у БиХ биће додијељено 52,5 милиона КМ, међутим за разлику од раније, дошло је до радикалног омјера расподјеле средстава међу секторима, тако да ће убудуће 70 одсто ових средстава отићи за развој сектора комуникација, док ће тек 30 одсто отићи на сектор транспорта.

Босна и Херцеговина 06.04.2020 | 07:57
Нацрт одлуке о расподјели 52,5 милиона КМ: РС и ФБиХ не питају за пројекте

Овај омјер дефинисан је Нацртом одлуке о начину расподјеле средстава уплаћених од дозвола за кориштење радио-фреквентног спектра за пружање услуга путем мобилних приступних система, а која би ускоро требало да буде пред министрима у Савјету министара БиХ.

"Одлука је без јасних и свеобухватних образложења омјера расподјеле. Видљиве су и мањкавости везане за сам начин одабира пројеката, јер се не дефинише начин одабира пројеката који се финансирају из ових средстава", рекли су нам у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске.

Према самој одлуци, 52,5 милиона КМ биће додијељно у једнаким ратама до 2023. године, а намјену средстава по појединачним пројектима који ће се финансирати из ових средстава утврдиће Савјет министара БиХ посебном одлуком, на приједлог Министарства транспорта и комуникација БиХ, што је за Републику Српску такође спорно.

"У нацрт ове одлуке, али и у раније донесене одлуке, нису уврштена претходна тражења Владе Републике Српске, која је закључком тражила да се расподјела средстава уплаћених по овом основу може вршити само уз претходно прибављену сагласност Владе Републике Српске и Владе Федерације БиХ", кажу за "Независне" у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске.

Усвајањем одлуке о начину расподјеле средстава уплаћених од дозвола за кориштење радио-фреквентног спектра за пружање услуга путем мобилних приступних система створиће се услови за припрему посебне одлуке којом ће бити дефинисани појединачни пројекти који ће се финансирати, с тим да се мора испоштовати принцип да 70 одсто тих средстава иде у развој сектора комуникација, а 30 у област транспорта.

Раније, тачније 2010. године, када су се додјељивала средства из средстава прикупљених по основу дозвола за мобилну телефонију, највећи дио новца отишао је за пројекте изградње путева и ауто-путева, а тек 15 одсто за пројекте развоја телекомуникација.

Те, 2010. године одлучено је да се између 12 милиона и 14 милиона евра издвоји за израду пројектне документације, надзор и изградњу међудржавног моста на Сави код Градишке, а између 16 милиона и 18 милиона евра за мост код Свилаја.

Занимљиво је да, иако су још 2010. године одобрена та средства, до данас ниједан од та два моста није у функцији.

(Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Пуфта

06.04.2020 06:46

Дајте лову Тегиј касапину да је он изтранзира по својим и себи слицним лоповским дзеповима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

06.04.2020 06:51

Па не ради син Игор путеве, дијете се бави ИТ технологијом, ко ближе ватри боље се угрије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Диагноза

06.04.2020 09:06

А кладионице?

Name

ДНС-Негативан

06.04.2020 09:26

Сва среца имамо снагу и памет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вазно је

06.04.2020 10:08

Да ми имамо праве И струцне на кљуцним мјестима, који нас стално убједјују како смо јаки, стабилни, пуно ко брод,... Све остало су гласине, злонамјерне лази, а сад је донесен И закон за "ријец".

ОДГОВОРИТЕ