Шта сваки Рус има у кући у вријеме вируса корона?!

Потражња за ђумбиром, лимуном, белим луком и медом у Русији је нагло скочила услед епидемије корона вируса. То је највероватније последица традиционалног уверења у њихово благотворно дејство на готово све болести.

Здравље 07.04.2020 | 12:42
Шта сваки Рус има у кући у вријеме вируса корона?!

Продаја ђумбира је од 23. марта до 2. априла порасла за 136 одсто, а просечна цена за ту намирницу већа је за 71 одсто у односу на прошлу годину.

Осим ђумбира, потражња за лимуном је истовремено порасла за 54 одсто, а просечна цена већа је за 49 одсто. Када је у питању лук, продаја је шкочила за шест одсто, а цена је остала на истом нивоу као и прошле године.

"Мислим да је ово привремени раст цена, због веровања да те намирнице помажу у борби против корона вируса", коментарисао је директор националне уније произвођача воћа и поврћа Михаил Глушков.

Многи Руси сматрају да корен ђумбира има терапијско својство, за лук се сматра да јача имунитет, а за лимун важи да има велике количине витамина Ц.
Скочила је и потражња за медом – током десет дана за 19 одсто, уз истовремени раст цене за девет одсто.

Глушков сматра да се Русија неће суочити с несташицом лука, упркос томе што домаћа производња покрива осам до десет одсто потреба, а остатак се увози из Кине.

(стил.курир.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар