Динамо - Црвена звезда: Меч који је промијенио свијет

Био је то некада дуел два од четири члана "велике четворке" ју-фудбала, али тада, у том тренутку, и окршај клубова који су представљали хрватски и српски национални идентитет

Фудбал 13.05.2020 | 07:16
Динамо - Црвена звезда: Меч који је промијенио свијет

Сунчана недјеља, 13. мај.

Датум који се у некадашној држави обиљежавао као Дан државне безбједности, дан када је у Дрвару 1944. основано Одјељење за заштиту народа, чувена ОЗНА.

Од те 1990. године, 13. мај је датум који подсјећа на почетак крвавог рата на просторима СФР Југославије.

Прије 30 година требало је да се одигра дерби шампионата између Динама и Црвене звезде, на загребачком Максимиру.

Био је то некада дуел два од четири члана "велике четворке" ју-фудбала, али тада, у том тренутку, и окршај клубова који су представљали хрватски и српски национални идентитет.

Мржња је расла, а навијачки "кор" је био погодан за опипавање пулса стања нација.

Меч није одигран, зна се како се све завршилло, а историја и у овом случају има двије стране - српска каже да су Хрвати провоцирали, хрватска да су то радили Срби на трибинама, а међу њима и Аркан...

Звонимир Бобан је постао симбол хрватског отпора, након сукоба са тадашњом милицијом, а милицајац Рефик Ахметовић, који је задао ударац капитену Динама, симбол "југословенске тортуре над Хрватима".

Хрватски урбани мит каже да је заправо тог дана и почео Домовински рат. Седамнаест дана након неодиграног дербија, Фрањо Туђман је постао први предсједник вишестраначке Хрватске. Слободан Милошевић је већ био предсједник Србије...

Након "крвавог" Максимира, са 79 повријеђених милицајаца и 59 повријеђених навијача, одиграна је још једна фудбалска сезона у СФР Југославији, па је Црвена звезда 18. маја 1991. опет гостовала у Загребу и изгубила од Динама 3:2. Дванаест дана касније је освојила Куп шампиона.

Такође, и Звонимир Бобан је, и након ударања милицајца, још четири пута наступио за репрезентацију Југославије...

ЦНН је неодиграну утакмицу Динамо - Црвена звезда уврстио на листу фудбалских догађаја који су промијенили свијет...

(Вијести.ме)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дјокс

13.05.2020 06:02

Костала је нас та ОЗНА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

13.05.2020 06:25

Боље да си рекао да је и вас и нас костала глупост.Сада сви имају дрзаву а немају ни ( З) од оног зивота када смо како многи казу зивили у диктатури комунизма. Размисли па види ко је у прву.

Name

Мрачајски прото

13.05.2020 06:41

Имао сам тада 20 година и био сам на овој "утакмици", јер нисам знао шта је зло. Тога дана што сам чуо и видио, нисам себи вјеровао, да би се врло брзо то показало као истинито. Ништа се до данас на боље промјенило није. Ако тако схватимо, неће се зло поновити. Ја им свако добро желим, али опростити никад нећу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац

13.05.2020 06:42

Ђаво нек нас однесе свију. Све нас је то снашло и шта нас и даље сналази зато што смо ми страшно необразовани на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачајски прото

13.05.2020 08:46

Сам си себе демантовао. Наведи ми барем један примјер да су ратове и сукобе започели необразовани људи. Необразовани људи су само "пробни балон", надуван у њуховим медијским кухињама. То је лака роба за велику добит. За обичне смртнике, срећом, таквих ратова више нема. Сада се ратови воде "на даљински", доступан свагдје, гдје ће на жалост на бојном пољу бити много више жртава него у свим до сада.