"Ова борба ће дуго да траје и за то се треба спремити"

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије поручио је по изсласку из притвора у Никшићу да ће ова борба дуго да траје и да се треба спремити.

Регион 16.05.2020 | 08:05
"Ова борба ће дуго да траје и за то се треба спремити"

 "Имали смо један мали неспоразум ових дана са властима. Нису показали довољно памети шта значи за овај народ празник Светог Василија и шта значи литија у Никшићу", рекао је владика Јоаникије обраћајући се хиљадама вјерника не само из Никшића, него и из других крајева Црне Горе који су чекали да он и осам свештеника буду пуштени из притвора.

Он је изразио чуђење понашању црногорске власти и њеним одлукама што предузимају овакве потезе, као да су једини проблем вјера и Црква.

"Ова борба ће да траје, треба се спремити на дугу борбу. Хоћемо слободу вјере, поредак у држави, да се поштује Устав и закон. Нажалост, све мјере које су донијели нису донијели у складу са Уставом него су их донијели како су знали и умјели не поштујући Устав Црне Горе. Нека се ова борба настави, али правим Божијим средствима, истином, правдом и љубављу према нашој отаџбини", поручио је владика Јоаникије.

Он је нагласио да Црква и њени архијереји, монаси, монахиње и свештеници у Црној Гори и даље воде рачуна о зарази, вирусу корона, који постоји и од које су многи по свијету умрли.

"Ми смо хтјели да прославимо празник онако како се може, али смо стално били отворени да може бити изненеђења знајући колико народ воли Светог Василија и колико му је одан. Када смо видјели народ сабран, нашли смо најбоље рјешење - да обавимо молитвени ход", појаснио је владика Јоаникије.

Он је додао да никако нису могли да дозволе да повриједе народ јер би тек онда настао хаос, па би власт те вечери имала много више проблема.

Владика је напоменуо да су проблеми настали тек касније, као и да су полицајци били више него коректни.

"Били су коректни и професионални и људски су се понашали. Треба то поштовати", истакао је владика, те замолио хиљаде окупљених да послије његовог обраћања мирно разиђу кући.

Вјерници су се послије тога разишли, јер је испред зграде суда у Никшићу провели пуних 16 часова, чекајући ослобађање свога владике и осам свештеника.

Владици Јоаникију и свештеницима одређен је притвор послије литије у Никшићу којом је обиљежен 12. мај - Дан Светог Василија Острошког. У притвору су провели 72 сата.

(Срна)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Свака цаст

16.05.2020 06:19

Брацо Православни Црногорци, ви показујете нама успаванима како се треба борити за вјеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки Свака цаст

16.05.2020 07:01

Треба се борити за бољи зивот,за здраву економију,за омладину која одлази преко границе,а вјера је родјена у сваком од нас,богу се могу молити и код куце и било ком другом мјесту,а бе само у цркви.Нетреба зло цинити и рузно мислити,нетреба се рузно понасати;а вецина ови људи сто стоје у овој маси и сто протестује и политицки је ту гдје јесте,јер политика је у СПЦ одавно умјесала прсте,као сто суо Владике умјессле се у политику.и дрзаву.

Name

За Зоки

16.05.2020 07:30

Добар одговор чињеницама. Свака част. Закони се поштовати морају, а црква је духовна а не законодавна инстанца. Дакле, зако је за све исти и Црна Гора доноси законе, а не СПЦ. Попове у цркве а не у Скупштине И на улицу.

Name

Ре

16.05.2020 07:40

Ви срби се увијек несто борите и браните на територијама тудјих дрзава

Name

Не млати

16.05.2020 08:18

ЗОКИЈУ.Ста теби није јасно, треба ти неко узети родјену куцу твоју или стан а ти реци онда борицу се за економију и бољи зивот не треба ми куца.Па управо људи покусавају да се изборе за бољи зивот, сутра це им неко реци одузима вам се дрзављанство ајд бугија.Ако су цркве биле спц 800 година а јесу ко је онда Мило лопов да их узима и даје својој приватној дрзави.Лако је тудје узимати и давати.Нек он направи па нек даје коме оце

Name

Каквих тудјих дрзава ЈАДАН

16.05.2020 09:03

Ста је дрзава? Ко сацињава дрзаву? Наса покољења су ОВДЈЕ прије икакве" дрзаве"! Ми смо дрзава, у било ком облику да је, и неце мафијаски криминалац одлуцивати ни ко смо, ни ста смо, ста је насе а ста није и коме БОГУ да се молимо,а "он сотона" би најрадије да се њему и моли и клања.

Name

Биљана

16.05.2020 06:47

Мени се ово ништа не свиђа, а ви како хоћете.Није ово начин .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влад Тепеш

16.05.2020 07:06

Начин, за шта?

Name

Рад

16.05.2020 06:53

Ма вас србина гдје год има висе од 1000 несто бам не пасе.Те угрозени,те дај нам дрзаву,те страјкуј.Јос мало па цете у Цикагу тразит аутономију..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.05.2020 07:13

Ето, има нас јос који нисмо продали вјеру за вецеру.

Name

16.05.2020 08:09

Господо! Срби имају већа права у Чикагу и вијерска и људска него у овим нашим приватним такозваним (Државама)

Name

Ре Рад

16.05.2020 08:15

Све је могуце никад се незна. ????

Name

Душан

16.05.2020 08:36

Каква борба ??шта лупашНисте затворени због вјере веч због забране окупљања и преношења вируса??Шта окречете истину наопачкеХушкате народ ради ваших циљеваЦрква че постојати и без вас нико не затвара цркве нити укида православљеУскоро че те возати Ладе и и Фијате 500 а не ђипове.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

16.05.2020 09:36

Основни смисао свих вјера јест заглупљивање људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛаwАндОрдер

16.05.2020 11:22

Баш тако! Много је сљедбеника/слијепаца који не мисле својом главом па им требају ‘лидер’ да их контролишу, мисле за њих, заглупљују.

Name

Весео био Зоки

16.05.2020 12:55

Да је народ тако мислио вековима у назад. Ниједне Богомоље не би било нигде на свету. Верници и Богомоље су просли и гора искусења него сто је један, ма како се он звао и ма ко он био, на целу дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ