Предат оптужни приједлог против владике Јоаникија

Свештеницима се ставља на терет кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести за које је предвиђена новчана или казна затвора до годину

Регион 16.05.2020 | 13:11
Предат оптужни приједлог против владике Јоаникија

Руководилац Основног државног тужилштва (ОДТ) у Никшићу, Стево Шекарић казао је да је након завршеног извиђаја ОДТ поднијело и предало Основном суду у Никшићу оптужни предлог против девет свештеника Епархије будимљанско никшићке јер су 12. маја у Никшићу поступали супротно наредбама Министарства здравља о спречавању опасне заразне болести и на Тргу Шака Петровића окупили се заједно са грађанима, а затим обављали вјерски обред ван вјерског обреда, литију улицама града. 

Свештеницима се ставља на терет кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести за које је предвиђена новчана или казна затвора до годину. 

"Тужилаштво је у току извиђаја прикупило доказе неопходне за подизање оптужног акта и то у року 72 сата док су се окривљени налазили у притвору. Тужиластво није ставило предлог за одређивање притвора према окривљеним јер сматра да зато нема више законског основа с обзиром да је подигнут оптужни предлог", казао је Шекарић на конференцији за новинаре.

Одлука о непродужавању притвора донесена је синоћ око поноћи и на питање новинара да ли се иста могла донијети раније Шекарић је казао да су могли раније то да ураде да би и урадили.

"Тако су изискивале процедуре неопходне за комплетирање доказног материјала на основу кога би могли да подигну оптужни акт. Ријеч је о прибављању и комплетирању аудио-визуелне документације. Требало је да саслушамо два свједока од којих смо одустали сматрајући након анализе цјелокупне техничке документације да није неопходно њихово саслушање да би могли подићи оптужни предлог", казао је руководилац ОДТ у Никшићу и додао да су свједоци били полицијски службеници. 

Одлука о задржавању свештеника, казао је Шекарић, је донесена због основане сумње да би могли поновити кривично дјело које им се ставља на терет јер је познато да су литије и раније организовали. Казао је и да је према свештеницима пимјењиван закон као према свим осталим грађанима. 

Како је "Вијестима" казао предсједник суда у Никшићу, Вукота Вујачић, предмет је случајним одабиром додијељен судији који ће након прикупљене и прегледане документације одлучити да ли има довољно материјала да подигне оптужницу и закаже главни претрес.

Након литије која је у Никшићу одржана 12.маја епископу будимљанско никшићком Јоаникију и свештеницима Слободану Јокићу, Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Крушићу и Николи Маројевићу одређено је задржавање до 72 сата, а четири дана су у Никшићу, али и другим градовима, одржавани протести у знак подршке епископу и свештеницима. 

Њихово пуштање је синоћ испред зграде Тужилаштва у Никшићу дочекало неколико хиљада грађана који су се окупили у девет ујутро и разишли након обраћања Јоаникија.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Раде

16.05.2020 11:17

Насли Антихриста који је узео да ради тај предмет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.05.2020 12:33

Јел закон исти за све или свештеници требају бити изузети?

Name

Шта овдје није јасно

16.05.2020 12:34

Свештеницима се ставља на терет кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести за које је предвиђена новчана или казна затвора до годину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Шта овдје није јасно

16.05.2020 14:37

Ма које непостојање црни ТИ?! Литија која се сваке године одржава у част Светог Василија чудотворца неће никоме наудити.Код моштију Светог Василија долазе и Срби,Бошњаци,Црногорци,Хрвати.