Кавасаки синдром се појавио код дјеце и у Србији

Кавасаки синдром који се појавио у земљама Европе и САД-а код дјеце која су прележала корона вирус забиљежен је и у Србији.

Србија 19.05.2020 | 08:49
Кавасаки синдром се појавио код дјеце и у Србији

Али, он не би требало да забрињава родитеље јер је ово изузетно ријетка болест која је излечива уколико се установи на вријеме.

"У сваком случају родитељи не треба да брину, јер и ако се јави овај поремец́ај, он је лечив ако се на време уочи, то је цела суштина. Родитељи треба да се јави лекару оног тренутка када осете да дете има температуру а да не знају због чега, ако се јављају оспе и друге промене карактеристичне за кавасаки", каже Ида Јовановиц́, начелница кардиологије Универзитетске дечје клинике.

Јовановиц́ева додаје да разлог за појаву овог синдрома није ослабљен имунитет, вец́ имуна реакција која је индивидуална, и каже да он може да се појави и код дјеце која су потпуно здрава, а након што прележе неку инфекцију дође до до појаве овог феномена.

Према ријечима начелника пулмологије Института за мајку и дијете Предрага Миниц́а, појава кавасаки синдрома је са епидемијом корона вируса постала атипична. Чешц́е се јављају пацијенти старији од 5 година који имају само неке од симптома.

На Институту за мајку и дијете тренутно се налазе два пацијента са кавасаки синдромом која се успјешно лијече. Оба пацијента према свједочењу саговорника "Спутњика" имала су корона вирус, односно код једног је тест био позитиван а код другог лажно негативан, јер је установљено присутство антитела. Оба пацијента су старија од пет година и имала су само неке од симптома.

"Код нас је то релативно честа ствар на Институту. Сигурно око 10 до 15 деце током године има кавасаки болест. А сада је мањи број те типичне деце, дјеце испод пет година, а има ових других. Тако је то и у свету примец́ено“, указује њихов саговорник.

(Спутњик)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

свашта

19.05.2020 07:13

чуј сад то и неки кавасаки. па дакле кина је баш опасна земља, што даље од нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миха

31.07.2020 17:04

Кавкаски је у Јапану а не у Кини

Name

забринут

19.05.2020 07:31

Неке ствари се појављују само у дрзавама које се братиме са Кинезима.Хм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

19.05.2020 07:55

то је контраиндикација вакцина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуња

19.05.2020 08:08

Сад сте ударили у најосјетљивије дугме јер вам је до сад слабо пролазило...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неллy.

19.05.2020 08:15

Вуке свw затворите да разуларени народ схвати да је зивот највреднији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиктер море

19.05.2020 08:44

А тек кад дође Yамаха...

ОДГОВОРИТЕ