Да ли ће нам вирус корона трајно промијенити живот?

Мере уведене због короне увелико попуштају, али страх и нове навике на које нас је присилила криза неће нестати преко ноћи. То потврђују и анкете спроведене у Немачкој. Да ли ћемо убудуће живети и путовати „с троседа“?

Свијет 20.05.2020 | 16:59
Да ли ће нам вирус корона трајно промијенити живот?

Да вам кажу да сутра у вашем граду наступа ваш најдражи бенд и да ћете добити бесплатну улазницу – да ли бисте отишли на концерт? На прави концерт, у неком клубу, дворани или на стадиону, не у неком позоришту у којем ће два места лево и десно од вас бити празна?

Трећина Немаца вероватно не би. То се може закључити из анкете коју је на репрезентативном узорку спровела агенција за испитивање јавног мњења „Мекинси“. Преко 30 одсто испитаника намерава да избегава концерте, посете позориштима и биоскопима, и након што се смири криза изазвана короном и попусте мере ограничења јавног живота. А 26 одсто људи чак уопште више не жели да иде на таква места.

Док се не пронађе вакцина против коронавирисуа, 40 процената испитаника намерава да избегава и средства јавног превоза – аутобусе, возове, авионе… Радије ће да седну на бицикл него да се укрцају у аутобус. Или ће се возити аутомобилом уместо да иду возом.

Скоро 30 одсто испитаника навело је да ће, након овог искуства са короном, мање да путују – и пословно и приватно.

Виртуелни туризам – путовање без ризика?

Ових дана сви се баве питањем: како ће изгледати летњи одмор? Куда ће смети да се путује и с којим ограничењима? Немачки медији неуморно објављују листе европских земаља у којима Немци иначе радо проводе годишњи одмор, с прегледима рестрикција за путовање у њих (или из њих). Немачки министар спољних послова Хаико Мас се договора с представницима туристички атрактивних чланица Европске уније око тога како „спасити летњи одмор“. Једино остаје питање: коме је тренутно заиста до путовања?

Туристичка заједница Веле Луке у Хрватској објављује на својој Фејсбук-страници готово свакодневно предивне фотографије мора, сунца и природе. Фотографије због којих се истог секунда осећате као да сте на одмору. Да ли је корона заправо отворила један нови сектор туризма – виртуелни туризам? Да ли ћемо убудуће „конзумирати“ путовања на егзотичне дестинације из дневне собе, с троседа, преко екрана?

Туристички савез Грчке направио је платформу која тако функционише – Грееце фром хоме. Али сигурно не с циљем да виртуелни туризам једнога дана замени прави. У Грчкој су историјске знаменитости на отвореном поново доступне за посетиоце. Туристима из иностранства то додуше тренутно није од велике користи, јер још увек морају у 14-дневни карантин након што уђу у Грчку. Грци, међутим, рачунају да ће од 1. јула туризам у њиховој земљи поново бити „скоро па као онај стари“. Да ли ће стварно? Или је можда опција да почну да се наплаћују виртуалне посете Грчкој које се сада нуде бесплатно – као што то већ чине неки други понуђачи и интернет-портали?

Виртуелне ординације и трибине с ликовима навијача

Прошлог викенда поновно су почеле да се играју утакмице немачке Бундеслиге. Пред празним трибинама. Звучна кулиса је изгледала као на утакмици јуниорске екипе неког сеоског клуба. Било је то, наравно, тотално чудно – јер навикли смо на другачију атмосферу. Шта ће бити када се навикнемо на ову – нову стварност? А јасно је да ће се временом и наше уши и наш мозак навићи на њу. Питање је да ли ће се и играчи навићи да на трибинама, уместо навијача, имају такозвану „мртву стражу“ – као што рече наша саговорница Мелани?

Развој ситуације око епидемије корона-вируса и даље ће одређивати наш живот и наше навике – барем док се не нађе вакцина. Погледајте како ће се то одразити на наше посете лекарским ординацијама, како се све верни навијачи фудбалских клубова довијају да би како-тако били присутни на трибинама фудбалских стадиона, како се и са кауча може посетити Марс и шта се све може одржавати у ауто-биоскопима… Све то у новом издању нашег магазина „Еуропео“.

(ДW)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Крко

20.05.2020 15:31

Коначно би живот могао да се врати у неке границе нормале. Сви набројани "проблеми" око туризма, концерата, спорта, којекаквих окупљања, итд., су продукти беспотребног хедонизма, угађања себи по сваку цијену и свега што није реални живот, него бјежање од њега. Такви људи ће морати постати нормални, задовољни нормалним животом или ће морати да полуде у вјечитом личном незадовољству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Крко

20.05.2020 16:17

Изадји из својих "Бакинаца" и упознај свијет! Погледај неку текму са трибина, цуј свог омиљеног музицара на концерту,па макар то била Цеца,"залутај" на позорисну представу...Поцни да зивис.

Name

Свака ти цаст друзе

20.05.2020 16:32

још када би затворили ноћне клубове, кладионице заувек и вратили људе на село, тада би имали Божији благослов.

Name

Ре Крко

20.05.2020 17:24

Мало си напоран са твојим коментарима на цланке у којима се помињу путовања, друзења, забава... Какав си ти то цовјек, побогу? Кад цитам твоје коментаре помислим да си цлан неке сулуде секте... Зиви мало, цовјеце, а пусти и нас нормалне да зивимо! За твоју информацију, та твоја "нормалност" је апсолутно ненормална!

Name

Ре свака ти цаст друзе

20.05.2020 17:25

Друзе, једино се слазем да вас све треба вратити на село! Никад вас није ни требало пустити у градове!

Name

Управо тако

20.05.2020 20:10

сам овоземаљски зивот је у сустини нека илузија недостизна.

Name

Скептик

20.05.2020 16:12

Како то да је укинуто све што духовно испуњава једног човјека, спорт, путовања, концерти, позориште,биоскопи...а није укинуто кулучење по фабрикама и грађевинама!!!???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

20.05.2020 17:22

Браво,одлицан коментар

Name

Ре Скептик

20.05.2020 19:26

Увјек се слазем са Скептиком

Name

123

20.05.2020 16:45

НЕЦЕ НЕЦЕ??ДОК ЈЕ БУДАЛА НА ВЛАСТИ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре скептик

20.05.2020 17:18

Свака ти је на мјесту?