Европу чека врело љето, пријете олује и пожари

Метеоролошки сервис Аку ведер објавио је прогнозу за предстојеће љето, према којој ће у Европи бити веома топло, па неким дијеловима старог континента пријете велике суше, јаке олује и шумски пожари.

Свијет 21.05.2020 | 09:37
Европу чека врело љето, пријете олује и пожари

– Могу се очекивати бројна и дуга раздобља са температурама између 30 и 40 степени Целзијуса, али и преко 40-ог подиока, изјавио је метеоролог Тајлер Ројс из Аку ведер.

Нигдје у Европи се не очекују дужа раздобља са падавинама, што ће пољопривреднике довести у неповољан положај. Највише ће бити погођени ускеви пшенице, кукуруза, сунцокрета и шећерне репе, предвиђају метеоролози. 

Ипак, могући су периоди са јачим падавинама, али се не очекује да ће дуже потрајати.

Прољеће у Шпанији и Португалу обиљежила је натпросјечна количина падавина за ово доба године, али љето ће зато бити потпуно или углавном суво. Бујање вегетације током прољећа и дуги периоди врућине створиће подлогу за појаву великих и разорних пожара на овом подручју, упозоравају метеоролози.

На подручјима од сјевера Француске до сјевера Пољске могуће су разорне олује.

Централна и сјеверна Француска, Њемачка и Данска налазе се на граници вруће и суве зоне југа и хладних ваздушних фронтова који стижу са сјевера.

Управо тим подручјима пријете јаке олује праћене градом, разорним вјетровима, бујичним поплавама, па чак и торнадима, упозорава Аку ведер.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар