Опасно је дати власт једном човјеку у руке

- Ванредно стање у Републици Српској је било непотребно и неуставно за опозиционе посланике, док посланици власти то подржавају. Опозициони посланици упозоравају да је опасно дати власт у руке једном човјеку.

Република Српска 22.05.2020 | 23:16
Опасно је дати власт једном човјеку у руке

- Замрзнути рад Народне скупштине Републике Српске, а дати власт једном човјеку је недопустиво, каже у емисији "Изазови" опозициони посланик у Клубу ПДП-а у НСРС Гордана Видовић.

Она каже да лидер владајућег СНСД-а Милорад Додик директно вријеђа опозицију, ал, како наводи,и много више вријеђа своје функционере зато што он - у њихово име говори.

"Он зна када ће се увести ванредно стање, он, као да је њихов портпарол, пет дана прије него што је заказана, најављује сједницу НСРС за укидање ванредног стања", каже посланица ПДП-а и додаје да су посланици прво од Додика чули да ће 20. маја бити сједница парламента о укидању ванредног стања.

"Он не може да се мијеша у надлежност Народне скупштине. То је вријеђање не само посланика, већ директно предсједника Народне скупштине", каже Видовић.

Међутим, посланик скупштинске већине из ДНС-а Дарко Бањац сматра да су током пандемије потези повлачени у складу са препорукама Свјетске здравствне организације и да је Република Српска много брже реаговала од региона.

Бањац каже да се не слаже са квалификацијама опозиције да је увођењем ванредног стања власт Републике Српске прекршила Устав.

"Било је логично да се уведе ванредно стање како би се омогућило да предсједник Републике Српске донесе одређене уредбе са законском снагом које ће пролонгирати одређене ствари или омогућити интервенције у одређеним областима које тада по закону нису биле дефинисане", каже Бањац у истој емисији.

Овакав став дијели и посланик СП-а, такође из скупштинске већине, Срђан Тодоровић који сматра да парламент тада није могао радити и на вријеме доносити све потребне одлуке.

"Па погледајте, ми о неком законском рјешењу које је банално, дискутујемо четири, пет сати. Немојте ми рећи да би ми у околностима, у којима смо се нашли, били у прилици да брзо доносимо потребна рјешења", каже Тодоровић.

Овакво образложење за посланицу ПДП-а Гордану Видовић није прихватљиво. Она је нагласила да правници јасно указују да су кршена уставна права грађана.

"И на сједници је помињан члан 81 који указује да је неуставно донесена одлука о увођењу ванредног стања", каже Видовић и подсјећа да се током засједања нико из Министарства правде није изјаснио нити негодовао на примједбе опозиције, која је указивала на кршење устава.

Посланик опозиционог СДС-а Давор Шешић је посебно истакао спорну Уредбу о изазивања панике и поставио питање да ли је било потребно на тај начин ускратити другачије мишљење.

- Али и поред свих забрана, корона криза је оголила кључне проблеме Републике Српске - а то је да нам је привреда на кољенима - казао је Шешић, додајући да су биле непотребне бројне јавне набавке, као и куповина покретне болнице.  

 

БН ТВ

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Михајло пензионер

22.05.2020 22:14

Ија цу да тузим РС због забрана и тортуре а сад се одједном све смирива као да ниста није било

ОДГОВОРИТЕ
Name

БУДАЛА

22.05.2020 23:18

Пијацна будала мозе све.

Name

Тотал Дамаге

23.05.2020 06:01

Моји Срби, промјените тактику: умјесто да Бурлета критикујете, позовите Пејину унуку и Додига на славу да Вам упали свијецу..

Name

Болесна Амбиција

23.05.2020 06:12

Бас тако. А јос опасније ако је дотицни психопата са комплексом нисе вриједноси какав је Милорад Додик.

Name

113%

23.05.2020 06:17

Мало је то за толико мудрости!

Name

Ре

23.05.2020 07:18

Па тузи будало Јо'с надји адвоката

Name

Па добро

23.05.2020 00:42

Друзе било скупстине не било он има двотрецинску вецину није ни морао уводити ниста опет би изгласали и без вас јалове опозиције која с3 пред сваке изборе посвадја измедју с3бе ко це бити кандидат за ово за оно ко це у сарајево ко це вамо тамо и од вас нема ниста висе је инај јадни отац сто је изгубио сина давор окупио икад људи досад на улици ви јос мало нецетемоци 16 људи на улицу итвести низаста а камоли да ви какву власт правите негдје нема од вас ниста само прдите у ладну воду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

23.05.2020 07:46

Са првим дијелом твог коментара се слазе.За други дио ниси у праву,па не мозе опозиција дјеловати ако народ неце бити уз њих.Знаци,они треба да поведу народ на улице,али народ треба изаци.А не,да они дјелују,а ми да сједимо куци.Па како да дјелују...

Name

Ре

23.05.2020 08:27

То је твоје мисљење јадо јадни! Ускоро цете ти и твој водја ,бурле ретардирани и свемоцни кад је лудило и хистерија у питању запрдити у цаббар,хладну воду! Фукаре лоповске

Name

сенберац

23.05.2020 04:25

када бог дадне будали сцап у реке она убије свог оца мислеци даје будала дата од бога да влада свијетом али и будали дојде црни дјордје и осване црни петак

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

23.05.2020 06:58

Па добро, Господине,па ви подржавате Анархију која влада Р.Српском,ви подржавате позицију,ДОДИКА и СНСД који воде РС амбис и доносе незаконите одлуке,они су група послушника,иако не мисли сваки члан исто. Диктатури једног човека нико несме да се супростави.

Name

Аполо 11

23.05.2020 04:42

Власт кад нема одговопа на оптужбе опозиције позивају се на изборе,'народ нас је изабрао'. А како су они дошли до тих 'признатих гласова' нема везе. Знаци борите се за што постеније изборе,изборе гдје нема крадје гласова или уцјена гласача. тада ће побједити паметнији,струцнији онај ко понуди народу бољи програм развоја земље. Овако,оптужбе,вагање ко је већи а ко мањи лопов а народ побјеже из ове вукојебине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

23.05.2020 10:52

Народ их је изабрао, на "чистим" изборима. :)))

Name

мр

23.05.2020 04:53

Бањац вам је неписмени чобанин, улизица, преврант, мешетар. Да не набрајам даље. Дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.05.2020 08:30

Јест брате бас такав! Синоц критикује рузно понасање,а сам испаде тотално неписмен и некултуран,а о љигавости да не прицам!

Name

Радован

23.05.2020 05:24

Бањац шта си добио са реаговањем уништили сте посао дупло мање га има дупло више заражених од федерације дупло висе умрлих са дупло мање становника јел ти то тракториста рекао да је добро јебига Бањац купише и тебе јебем вам образ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Радован

23.05.2020 06:06

Нај гори у регији,а он се хвали. Купљен је он давно са становима

Name

гавран

23.05.2020 06:10

Овај Бањац је дипломирана фукара.Нема образа ,не зна за стид,не срами се бити глуп!Ти и други гуолизци,као сто су Цавиц,Петровиц,Стевандиц,Тадиц,Бојиц и сада Мициц ,униставате Р.Српску и њен народ.Једнога дана платицете за све сто радите и зло које наносите своме народу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

23.05.2020 07:20

Ми као народ смо по ко зна који пут пали на испиту кроз цијелу историју. ПУНА НАМ ЈЕ ДРЗАВА СОЈИЦА ДАНАС.

Name

дрина

23.05.2020 07:07

абсолутна моц корумпира абсолутно

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

23.05.2020 07:48

СНСД ЊИХ НИЈЕ БРИГА НИЗАСТА НИТИ ЊИХОВЕ МИНИСЗРЕ НИТИ ПТЕЦЈЕДНИЦУ ОНИ СУ СЕ ПРОГЛАСИЛИ БОГОМ МОГУ СТА ХОЦЕ НАРОД ИМ ТО ДАО Е САД НАРОДЕ ВИДИ СТА ВАМ РАДЕ ПА У НОВЕНБРУ ИХ ОПЕТ ИЗАБЕРИТЕ ЗГРОЗЕН ЈЕ НАРОД РС БАХАТОСЦУ БЕЗОБРАЗЛУКОМ КРИМИНАЛОМ ЛОПОВЛУКОМ ЗАДУЗЕЊЕМ НИЦИЈА НИЈЕ ДО ЗОРЕ ПА И ОНИ ЦЕ НЕКОМ ПОЛАГАТИ РАЦУНЕ СА ДОДИКОМ И ЛУКАЦЕМ НА ЦЕЛУ ЗА СВЕ СТО СЕ РАДОЛО ЗА 20 ГОДИНА У РС НЕКО МОРА БИТИ ОДГОВОРАН ЗА ПРОПАСТ СВЕГА НИГДЈЕ НИ У ЈЕДНООЈ БРАМСИ НИЈЕ ДОБРО НАМЕТИ МАЛИМ ПРИВРЕДНИЦИМА УБИСЕ СВИ ЦЕ ЗАТВОРОТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

уха

23.05.2020 08:05

Наравно све странке које су у коалицији са СНСД,сеф им је додик и лидери тих странака несмију ниста самостално уцинити или недај бозе неку одлуку донети без дозволе додика,исто као и премијер и преседница сто су у снсду.Он је бог и он доноси одлуке о свему коме се несвидја бице санкционисан.тамо је много папака које је покуповао и ста це они друго него климати главом свом богу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

23.05.2020 08:06

Нек суд одлучи је то неуставно да или не. Кад јесте неуставно онда најбоље да плавуша и њима конобаре дају сам отказ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тртмрт

23.05.2020 09:19

Па он вец има сву власт и то јос од 2005 кад је Перо Букељевиц слетио, а Драган му дао мандат за премијера...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

23.05.2020 10:50

Не да је опасно, већ и деструктивно, пошто РС је под овим накарадним режимом остала без неколико стотина хиљада људи, док у рату без неколико десетина хиљада. Шта даље рећи? А неки кажу, да има и горих од Додика. Неwсфласх, нема, пошто Додик је најгори и то далеко најгори од свих, да сви послије њега и ове његове власти, биће несумњиво бољи тј. могу бити само бољи.

ОДГОВОРИТЕ