Пилот звао упомоћ: Отказали су ми мотори

Пилот компаније "Пакистан интернешнал ерлајнс" је у посљедњим тренуцима разговора с контролом лета рекао да су му отказала оба мотора.

Свијет 23.05.2020 | 07:43
Пилот звао упомоћ: Отказали су ми мотори

Затим се чуло: "Мејдеј, мејдеј, мејдеј" (позив у помоћ). Веза је изгубљена а неколико тренутака касније је авион, који је полетио из Лахореа, пао недалеко од аеродрома у Карачију.

Званичник пакистанске компаније је рекао да је пилот у разговору с контролом лета говорио о техничким проблемима, укључујући отказивање оба мотора.

У запису развовора се потврђују проблеми с моторима. Онда је обавијештен да су обје писте слободне за слијетање, након чега је изгубљен контакт с летјелицом.

Неколико момената касније, авион се срушио у насељени дио у Карачију, покушавајући да слети на међународни аеродром у том граду. Према изворима, летјелица је пала око четири километра од аеродрома.

На снимцима са мјеста несреће виде се дијелови авиона и тешко оштећени објекти.

Још увијек није познат тачан број погинулих и преживјелих, али први извјештаји говоре да је настрадало најмање 57 особа, а да су преживјеле најмање двије. Ипак, страхује се да је број мртвих много већи.

Званичник панистанске компаније је рекао за Дунyа Неwс да се прикупљају информације. Према његовим ријечима, у авиону је било 99 путника и шест чланова посаде, мада извјештаји неких других медија говоре да је путовао 91 путник са осам чланова посаде.

Капацитет авиона смањен због пандемије
Срушио се авион "ербас 320" који може да превезе око 180 путника. Капацитет је смањен због мјера физичке раздаљине.

Удес се догодио само неколико дана пошто су у Пакистану дозвољени комерцијални летови који су били забрањени због пандемије.

Дунyа Неwс је објавио и комплетан списак путника, наводећи да је у авиону био 51 мушкарац, 31 жена и деветоро дјеце. Међу путницима су били ТВ новинар Ансар Накви и познати модел Зара Абид.

Према ријечима свједока, авион је прво ударио у једну кућу. Не зна се има ли жртава на земљи. Спасиоци су пронашли црну кутију која је предата истражним органима.

Пакистански премијер Имран Кан је рекао да је шокиран и обећао је хитну истрагу. 

Каква је безбједност летења у Пакистану

Када је реијч о авионским несрећама у Пакистану, забиљежене су три велике у посљедњих десетак година. Авион компаније "Ерблу" срушио се код Исламабада и том приликом су побинуле 152 особе. То је најгора несрећа у историји Пакистана.

"Боинг 737-200" компаније "Боџа Ер" срушио се 2012. године у Равалпиндију, а погинуо је 121 путник и шест чланова посаде. 

Авион "Пакистан интернешнал ерљанса" се запалио док је путовао ка Исламабаду. Том приликом настрадало је 47 особа.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Xx

23.05.2020 06:53

То је нај лаксе рец

ОДГОВОРИТЕ