Владајући показали непоштовање Парламента Српске

Посланици опозиције нису присуствовали гласању по основу преосталих тачака дневног реда Посебне сједнице Народне скупштине РС. Поручују да је Посебна сједница показала потпуно непоштовање инситуције Парламента Српске, у првом реду од члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, а потом и од предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић.

Република Српска 23.05.2020 | 20:08
Владајући показали непоштовање Парламента Српске

Посланици Српске демократске странке и Партије демократског прогреса напустили су сједницу републичког Парламента уочи самог гласања. Образлажући свој потез, из Клуба посланика СДС-а истичу да су на то утицале двије одлуке.

Прва, ребаланс буџета, тема је, о којој се требало расправљати на редовној сједници Народне скупштине. Друга, у овом тренутку кључна за СДС је признање Милорада Додика да је прислушкивао опозиционе посланике.

„Један човјек који себе сматра господаром свега у Републици Српској, треба да нам одређује и да нам мијења Пословник. Показује крајње непотшвање према посланицима у НС РС, чак и према својим посланицима, према руководству Народне скупштине и крајње је вријеме да се вратимо у институционални оквир и да тај човјек почне да поштује и своје сараднике и све легитимно изабране представнике народа, јер је и он био својевремено у опозицији и добро зна како је он својевремено критиковао тадашњу власт“, каже посланик у Клубу СДС-а у НС РС Небојша Вукановић.

Засједање Парламента чија је тема била вирус корона и његове посљедице за Републику Српску, одвела су нас у четвородневно сукобљавање и понижавање највишег законодавног тијела, поручују из СДС-а. Криза у којој се налазимо, још више је продубљења и то захваљујући власти, која нема рјешења за проблеме.

„Јер не управља добро ресурсима у РС, не управља добро јавинм сектором, јер је власт у најблажу и најмању руку корумпирана, институције су слабе, неефикасне и они сигурно неће ријешити ни ову кризу нити неке друге у Републици Српској на адекватан начин.“, каже шеф Клуба посланика СДС-а у НС РС Миладин Станић.

Сумње у уставност већине Уредби са законском снагом које је донио Предсједник Републике Српске, разлог су што посланици ПДП-а нису присуствовали гласању. Осим тога, из ПДП-а су огорчени и на наступ предсједника РС Жељке Цвијановић и члана Предсједништва Милорада Додика пред посланицима, али и због одлуке о новом задужењу Републике Српске.

„Република Српска никада није била у горој ситуацији, послије рата. Стало задужења, задужења, задужења. И то принципу задужи се па владај. И изгледа како ова власт то ради, задуживаћемо се до судњег дана.“, рекао је посланик ПДП-а у НС РС Љубиша Крунић.

Из СДС-а су се дотакли и чињенице како Милорад Додик мијења своја мишљења, понекад и на дневном нивоу. Најскорије изјаве да неће бити избора, а потом да ће их бити, доказују да  Додик очигледно ради по налогу других.

„Ушао је у НАТО. Промијенио је начин функционисања уласка у ЕУ, гдје је Република Српска маргинализована. Чим му странци и амбасадори Квинте затегну уши он одмах почне да слуша.“, истиче народни посланик Небојша Вукановић.

Опстанак на власти актуелног режима потпомогнут је Међународном заједницом, ММФ-ом и другим кредиторима, који Републику Српску тјерају у дужничко ропство из кога се нећемо извући, поручују из опозиције.  

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Лаки

23.05.2020 18:35

Ово данас кад је скупштину напустила опозиција је личило на парламент С. Кореје. Тренутно смо најсличнији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха

24.05.2020 06:33

Па бајина секта одавно не постује ни закон ни скупстину паа ником ниста

Name

Ђиксон

24.05.2020 14:02

Ентитет - кантон РС је највеца биједа и сиротиња у Европи и сире. Опстаје искљуциво помоцу инфузије која се зове стално задузење. Све надлезности су вец одавно пренесене на БИХ, тако да ове "институције немају никакав знацај ван мјесне заједнице. Све то је одрадио Додик, који је предао и Брцко,...Какве црне институције РС,..кад стане кредитирање крај РС је моментални, то је тако.

Name

нико ни суздрзан

23.05.2020 18:56

циркус Колорадо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

23.05.2020 19:43

Није тачно да један човјек одлучује све. Одлучује их десетак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрчевци

24.05.2020 08:02

Ма то је наш кркан,не зна друкчије!!

Name

Рус

24.05.2020 08:24

Нису имали ста да казу ,повлацење је пораз опозиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Дјиксон

24.05.2020 19:03

Не секирај се пуно за РС,она це на твоју велики залост јос дуго,дуго да траје и постоји,остани у свом ентитету и миран.

ОДГОВОРИТЕ