Да ли сте некад видели "ватреног пужа"?!

Ендемичан на сасвим специфично подручје на Малезијском полуотстрву, живи ретки, јединствени, необични Ватрени пуж.

Занимљивости 26.05.2020 | 15:32
Да ли сте некад видели "ватреног пужа"?!

Назван је  по свом јарко црвеном доњем делу тела - један је од ретких али најтраженијих (сада већ угрожених) врста пужева на свету.

Платyмма тwеедиеи (Ватрени пуж) откривен је давне 1938. године у долини Телом, у малезијском дистрикту Цамерон Хигхландс. Од тада су га приметили и окрузима (дистриктима) Теменггор и Келантан, али више нигде другде у свету! 

По речима конзерватора Јунн Китт Фоотуа, са Универзитета Малезије Сабах (УМС), ова јединствена врста "ватрени пужева" се може нац́и само у кругу од 100 км у горју Цамерон, јер овај пуж само ту опстаје у врло специфичним условима.

Ватрени пужеви могу да живе само у веома хладним, влажним окружењима, тачније облачним шумама - шумама које расту на  довољно високим местима до најмање 1.000 метара надморске висине

Највец́и дом ватрених пужева је Малезијско полуострво, "Платyмма тwеедиеи" има карактеристичну црну шкољку која може нарасти до 7 цм у пречнику и јарко црвено стопало по коме је и пуж "зарадио" назив "ватрени пуж".

Управо због ове запањујуц́е комбинације, овај веома ретки пуж постао је веома популаран међу сакупљачима пужева и ентузијастима широм света. Нажалост, његова популарност можда је један од разлога зашто овај ретки и јединствани ватрени пуж на жалост изумире!

У чланку објављеном на РесеарцхГате-у, Јунн Китт Фоот извјештава да се чак и у кругу од 100 км који чини његово станиште, ватрени пуж ретко виђа. То може бити због масовног крчења шума у ​​горју Цамерон Хигхландс, али и због уносне трговине ватреним пужевима.

Извор: Занимљивостидана.цом

Коментари / 0

Оставите коментар