Оваквог меду још нисте видели - бели гризли снимљен у Канади! (ВИДЕО)

У канадским Стеновитим планинама примећен је изузетно редак пример медведа - бели гризли. Снимак предатора светлог крзна постао је популаран на интернету, пошто је једна породица снимила белог меду у друштву "обичне" браће.

Занимљивости 26.05.2020 | 16:35
Оваквог меду још нисте видели - бели гризли снимљен у Канади! (ВИДЕО)

Кјара Кларксон је са породицом била у колима возећи се магистралом кроз Стеновите планине, у Канади, када их је изненадио бели гризли. 

Опрезно су се приближили необичној животињи, која је била у потрази за храном са још неколико медведа који су имала тамније крзно и снимили призор.

"Схватили смо да смо имали много среће што смо срели оваквог медведа, јер су врло ретки", рекла је Кјара.

Стручњаци објашњавају да бели гризли боју свог крзна дугује рецесивном гену и да није у питању албинизам. Додају да не треба мешати белог гризли медведа са са једном другом подврстом канадског медведа који живи у шумама на западној обали државе и који такође има светло крзно.

„Дефинитивно је да је бели гризли прилично јединствена животиња. Ја лично никада нисам видео ниједног", рекао је Сет Чери, еколог из Канаде. 

Локални званичници и раније су извештавали да је бели гризли присутан у овим крајевима, али сада, захваљујући снимку, шира јавност може детаљније да види овог задивљујућег предатора.

„Ово је прилично посебна појава. Генетичке варијације увек буде нашу машту. Иако наука објашњава како се то дешава, и може да да вероватноћу и проценте, људи су увек усхићени када могу да виде такво дело природе", рекао је Николас Скапилати из Фондације за заштиту гризли медведа из Ванкувера.

Ипак, интересовање људи за необичне и ретке животиње попут белог гризлија изазива и забринутост, пошто су већа мета за ловце, управо због своје посебности.

"Међутим, како се снег топи, медведи иду у више пределе, даље од људи, па се надамо да ће бити заштићенији од ловокрадица, нарочито имајући у виду постепено отварање граница после попуштања пандемије. Верујем да ће многи похрлити да виде беле гризлије", изјавио је Чери.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар