Суд наредио баки да избрише фотографије унука са Фацебоока!

Баки из Холандије недавно је суд наредио да избрише фотографије својих унука са Фацебоока и Пинтерест-а, након што ју је сопствена ц́ерка тужила због објаве слика без њеног законског пристанка!?

Занимљивости 28.05.2020 | 17:48
Суд наредио баки да избрише фотографије унука са Фацебоока!

Према ГДПР директиви Европске уније, фотографије деце до 16 година могу се објављивати на мрежи само уз сагласност родитеља, а једна холандска мајка није се постидела нимало што је своју мајку "отерела" на суд због одбијања да уклони фотографије њене унуке са њених профила на друштвеним медијима.

Очигледно, баку је тужила након што је више пута одбијала да избрише слике своје троје унучади, старости 14, 6 и 5. Она и њена ц́ерка су пре годину дана престале да разговарају због овог наизглед безначајног и бизарног проблема

Мајка деце је мотивисала своју одлуку да сопствену мајку пошаље на суд рекавши да не жели да се фотографије њене деце излажу на интернету и да су јавне фотографије "озбиљно нарушиле њихову приватност“.

Чини се да њихова бака то није разумела, али судија је то дефинитивно пресудила у корист родитеља деце и наредила оптуженом да у року од 10 дана уклони све фотографије својих унука или да се суочи са новчаном казном од 50 евра дневно за сваки дан заостатка фотографије су биле доступне на њеним Фацебоок и Пинтерест страницама.

Њена ц́ерка тражила је од судије казну од 250 евра дневно, али очигледно је суд сматрао да је то претерано.

ГДПР правила се типично не односе на "чисто личну" или "куц́ну" обраду података, али у овом случају судија је пресудио да је објављивањем дечјих слика на Фацебооку бака учинила доступнима широј публици на интернету тј друштвеној мрежи фацебооку

"На Фацебооку погрешно постављене фотографије (опција јавно) могу бити дистрибуиране и могу завршити у рукама трец́их страна", наведено је у пресуди.

Извор: Занимљивостидана.цом

Коментари / 0

Оставите коментар