Посебна сједница НСРС 1. јуна, опозиција против

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на чијем је дневном реду Резолуција о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ биће одржана у понедјељак 1. јуна, одлучио је Колегијум Народне скупштине.

Република Српска 29.05.2020 | 20:09
Посебна сједница НСРС 1. јуна, опозиција против

Заказивање посебне сједнице затражила је једна трећина посланика парламента из владајуће коалиције. У образложењу захтјева за сједницу наводи се да је неприхватљив и сам назив Резолуције јер квалификује фашистичке режиме и покрете као агресоре, а не Независну државу Хрватску која је званично проводила систематско исељавање, покрштавања и убијање Срба. 

Опозиција је против одржавања посебне сједнице јер је Народна скупштина у октобру 2015. године донијела Декларацију о усташком злочину и геноциду за коју сматрају да је најбољи документ и да су непотребне додатне анализе. 

“Поручујем власти да уколико ће ова сједница компензирати РС да се са РС преноси имовина стратешка имовина аереодром Маховљани, касарна Козара, ако ће се вратити јасеновачка грађа, ако ћемо одустати од НАТО пута и ако ће властодршци који су покрали преко 2 милијарде марака , ми смо спремни на кооперативни однос”, каже Миладин Станић, шеф клуба посланика СДС-а у НС РС.

“Ова сједница која ће ван сваке сумње бити тешка ће доприијети даљем урушавању достајанства НС РС повјерења грађана у највише законодавно тијело РС и стварању лоше слике о НС РС. Грађанима који имају лошији желудац или су мало емотивнији предлажем да не прате ову сједницу народне скупштине”, сматра Перица Бундало, посланик ПДП-а у НС РС.

Посланици владајуће коалиције сматрају да је потребно одржати сједницу јер је Резолуција беспотребно дошла до Парламентарне скупштине БиХ која није ни требала усвајати резолуције у вези са историјском догађајима.

 “Ова резолуција је ревизионистичка, разговарали смо са историчарима и штетна је за српски народ и РС и зато изискује да се НС РС одреди о тим питањима”, истиче Срђан Мазалица, посланик СНСД-а у НС РС.

Опозициони посланици су и против најављене измјене пословника јер није прихваћена ниједна примједба опозиције, док су све примједбе члана Предсједништва БиХ Милорада Додика прихваћене. С друге стране, представници владајућих сматрају да су све измјене по закону.

“Остала је неограничена могућност српском члану предсједништва БиХ, премијеру РС и предсједнику РС да учествују у расправи на свакој сједници на свакој тачки без обзира да ли су они предлагачи материјала и да ли су гости што ми нећемо прихватити по цијену или да не учествујемо у раду НСРС или да не учествујемо у одлучивању”, каже Недељко Гламочак, посланик СДС-а у НС РС. 

 “Изнијећемо приједлог пословника која ће смањити јалову расправу и задржати неке ствари за дискусију, дискусија ће бити главна форма, скратити реплике и криве наводе скратити злоуотребу повреде пословника”, каже Срђан Мазалица, посланик СНСД-а у НС РС.

14. Посебна сједница ће бити одржана у згради Владе Републике Српске са почектом у 11 часова јер сала у Народној скупштини не одговара условима које захтијева ситуација настала због епидемије вируса корона.  

БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ухх

29.05.2020 18:34

Треба опет слусати глупости од мазалице,зуница,салаје и таМиндјије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

30.05.2020 06:23

Па зар опет бране Хрвате? Па ја не знам које су вјере ови на власти. Ма не треба уопште бити на тој сједници. Опозиција треба реци ми смо Срби и ово је наса скупштина, а људи из власти су промашили дрзаву и институције. Заиста је веома упитна вјероисповијест ових на власти.

Name

Списак није конацан

30.05.2020 10:58

Допуни списак са Драском и Вуканом и онда си у праву. И избаци Мазалицу, цовјек је један од интелигентнијих људи у скупстини, а сви могу имати гафове.

Name

Ре

30.05.2020 11:47

Мазалица највеца улизица и лазовцина

Name

Борац

30.05.2020 11:53

Сада це соросовци и издајници да соле памет опозицији. А сви знамо да заступају хрватски нацијонални интерес.

Name

Директ

29.05.2020 19:29

А када ће посебна сједница о Корона вирусу, економским мјерама, стању у друштву, војној имовини...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

29.05.2020 19:56

Какво испирање мозгаПа резолуција је донијета на парламенту БИХ и само се тамо може расправљати о њој и евентуално укинутиСкупштина РС нема никакв утицај на њу нити икакво законско упоруште да распаравља о резолуцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.05.2020 20:58

Не мозе. Дрз се ти свог Козарца и локалних тема. Крупна политика није за тебе, потпуно си неупуцен

Name

Лудwигсхафен

29.05.2020 20:06

Пораз Домократије!

ОДГОВОРИТЕ