САД: У Џорџији ванредно стање, војска на улицама

У Атланти су оштећени полицијски објекти, а запаљено је једно полицијско возило. У Далласу је полиција искористила сузавац, а демонстранти су полицајце гађали камењем.

Свијет 30.05.2020 | 07:43
САД: У Џорџији ванредно стање, војска на улицама

Демонстранти се и даље сукобљавају с полицијом у америчким градовима након што је преминуо афроамериканац Георге Флоyд којег је хапсила полиција у Миннеаполису.

Стотине људи су се окупиле испред Бијеле куће у Wасхингтону која је у петак била привремено блокирана, а траже правду због Флоyдове смрти.

Демонстрације трају у Миннесоти, Неw Yорку и Цалифорнији. Сада већ бивши полицајац из Миннеаполиса је ухапшен и оптужен за убиство Гоергеа Флоyда. На снимку се види Дерек Цхаувин који кољеном врши притисак на Флоyдов врат. Он и још тројица полицајаца су добили отказе. Цхаувин ће се појавити на суду у Миннеаполису у понедјељак.

Амерички предсједник Доналд Трумп је рекао да се ради о "ужасном догађају", а контактирао је и Флоyдову породицу.

Демонстранти су испред Бијеле куће захтијевали правду, а упркос полицијском сату који траје од 20:00 до 6:00 сати, окупљања је ипак било. Демонстранти су палили објекте и возила те су се сукобили с полицијом у Неw Yорку, Лос Ангелесу, Цхицагу, Денверу, Хоустону, Лоуисвиллеу, Пхоениxу, Цолумбусу и Мемпхису.

У Атланти су оштећени полицијски објекти, а запаљено је једно полицијско возило. У Далласу је полиција искористила сузавац, а демонстранти су полицајце гађали камењем.

Гувернер Георгије Бриан Кемп је прогласио ванредно стање у округу Фултон у којем се налази Атланта. То му је омогућило да мобилизује до 500 припадника националне гарде чији је задатак за заштите људе и имовину.

Полиција је се налази испред сједишта полиције у Оакланду гдје су демонстранти такођер окупљени. Полиција је наредила окупљеној маси да се разиђе, а након што је упозорење игнорисано, искористила је сузавац.

Пентагон планира послати војну полицију у Миннеаполис како би помогла у успостављању реда и мира. Немири у овом граду трају четврту ноћ заредом.

Многи демонстранти су ухапшени.

(Агенције)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Алф

30.05.2020 06:01

Ма наса власт би све те протестанте прогласила издајницима привела у станицу издали прекрсајне налоге . Лукац би то рјесио за дан. Видите како је наса власт способна . Трамо не мозе да смири ситуацију силини Трамп . Наси то ријесе као од сале . Трамп би требао ангазовати насе за савјетника да му рјесе те не законите скупове .

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ла Бурле

30.05.2020 06:48

Не да се Трампију Цорона па да си пита! Навикао, дас паре и средис, ха, ха..

Name

Скептик

30.05.2020 06:09

Ништа није случајно. Они који су палили овде, Украјини, Сјеверној Африци ...сада пале и по САД. Ово уједно показује да иза свега овога (плус цовид 19) не стоји званични Вашингтон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сербфоревер

30.05.2020 06:20

Ста реци,Америка је земља у којој се мррзе црни и бијели Кад би пустили био би рат до истребљења

Name

Скептик

30.05.2020 07:25

Сербфоревер, додуше, могуће је да иза ових немира стоји управо Трамп, у Минесоти на свим главним функцијама су демократи (гувернер, држ секретар, полицијски шеф...сенатори за оба дома су из Минесоте, демократе су 2016.побједиле у Минесоти...) тако да ово сигурно нема никакве везе са црнцима и бјелцима. Погледај снимке од синоћ, у Атланти демолирају сједиште ЦНН који подржава демократе а критикује Трампа. Требало би видјети који се то објекти пале свуда а који не...Десет хиљада војника у рату води пуковник тако да и десет хиљада демонстраната води неко ко је у рангу пуковника, не може то све да се само,спонтано, води и организује.

Name

Нпр

30.05.2020 08:37

Ко стоји иза овога

Name

Хм

30.05.2020 06:50

Добио сам инфо да су полицајац и наводна зртва били у истим специјалним јединицама и да је све настимано да би народ правио неред и сукобе и скренуо пазњу са дубоке дрзаве. Ницему висе се не мозе вјеровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црквена

30.05.2020 07:23

Ма сто га нама нису послали,наси би рекли сам се утопио несретан слуцај и готово. Камере,свједоци И докази нису мјеродавни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

30.05.2020 08:48

Досао дјаво по своје...тако су и они направили неред по цијелом свијету...мозес како хоцес ,али не мозе до кад хоцес...ипак има веца сила

Name

Мрква

30.05.2020 07:55

Тако се то ради против бахате полиције и лоповске власти!!!! Код нас "по гибиру и у миру", а контејнере копају.... тузно

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАМУ ВАМ ФАШИСТИЧКУ!

30.05.2020 08:02

УЖАСАН "ДОГАЂАЈ" ЈЕ АМЕРИЧКО ДРУШТВО!ЕВО ЗАШТО СУ ИПАК АМЕРИ "АМЕРИ",А МИГОВНА,ПРАВДА ЗА ДАВИДА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

30.05.2020 08:04

Не каже стари народ џаба "дабогда се о себи забавили,, па друге на миру да оставе. Није то убијати недужни народ по свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда

30.05.2020 08:04

Код нас полиција не смије ни да приведе цовјека а да је не оптузе да није је демократска а амери лијепо сједу на цовјека док му дуса не изадје на нос. Волио бих да станивуковиц оде тамо и да се бахати мало. Он је и плацен од ових сто под демократским логом малтретирају цио свјет. Јос мало ако бог да куца им градјански на врата. Ако крвљу стицес крвљу цес и платити. То је доказано кроз историју цовјецанства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инжењер Игор еxперт за корону

30.05.2020 08:23

Сматрам да је Минеаполис нови кластер зато што демонстранти не носе маске и не држе се социјалне дистанце.

ОДГОВОРИТЕ