Који су оправдани разлози за улазак у Хрватску

Водитељ Службе за сусједне земље у МУП-у Томислав Куфнер изјавио је у понедјељак да грађани Европске уније, који нису из 10 земаља које могу слободно улазити у Хрватску, морају имати оправдан разлог за улазак у ову земљу.

Регион 01.06.2020 | 11:09
Који су оправдани разлози за улазак у Хрватску

"Грађани десет земаља ЕУ могу у Хрватску ући без посебног увјета или разлога, грађани осталих чланица ЕУ и трећих земаља код доласка морају имати оправдан разлог", рекао је Куфнер јутрос на Хрватском радију. 

Објаснио је како то могу бити пословни или лични разлози, на примјер, посједовање некретнине, преноси сеебиз.еу

"Поступак је такав да доласком на гранични пријелаз, уз стандардну процедуру која је била и прије појаве корона вируса, давање путне исправе на преглед, сада морају дати и број телефона и адресу на којој ће боравити у Хрватској", рекао је Куфнер у емисији "У мрежи Првог".

То су, појаснио је, здравствене или епидемиолошке мјере како би имали контакт у случају да епидемиолози морају с њима ступити у контакт.

Земље из којих се слободно улази у Хрватску су Словенија, Мађарска Аустрија, Чешка, Словачка, Естонија, Летонија, Литванија, Пољска и Њемачка.

Куфнер је рекао да је сарадњом министарстава унутрашњих послова и туризма развијена апликација Wелцоме то Цроатиа. 

"Страни путници преко те wеб странице могу попунити образац с податцима о мјесту камо путују, њихове особне податке, уколико путују са супутницима и њихове податке, као и неке епидемиолошке податке", казао је.

Државна секретарка у Министарству за спољне и европске послове Андреја Метелко-Згомбић рекла је да је Хрватској важно да странци, када долазе, поштују епидемиолошка правила, да има све податке за вријеме њиховог боравка ради безбједности грађана Хрватске и њих самих.

"Једнако нам је важно да, када се враћају, не морају ићи у карантену, него да се слободно могу вратити својим кућама“, поручила је државна секретарка, преноси ХРТ.

Метелко-Згомбић је рекла и да се Аустрија није још отворила према Хрватској, али да допушта транзит.

"Странци могу мирно проћи кроз Аустрију и доћи у Хрватску као у крајњу дестинацију за туризам", рекла је државна тајница.

(Независне)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Скептик

01.06.2020 09:57

Да ли је одлазак на купање на море, оправдан разлог?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

01.06.2020 10:09

Увијек иста прича. Некад раније ако је сезона из БиХ се могло ући у ХР само са личном картом. Док продје сезона одмах обавезан пасош. Само интерес ако је у пјтању закон се одмах мјења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милка

02.06.2020 05:57

Да ли је одлазак у банку, да би се подигао новац с рацуна оправдан разлог?

ОДГОВОРИТЕ