Тројица Срба оптужена за спектакуларан шверц

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против Владислава Фунштајна и Мирка и Драгана Ђанковића због сумње да су покушали да једрилицом из Мексика превезу 800 килограма кокаина, сазнаје "Блиц".

Регион 02.06.2020 | 07:12
Тројица Срба оптужена за спектакуларан шверц

Према информацијама које поседујемо, њима се на терет стављају кривична дела стварање криминалне организације, као и неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога. Поред њих, на оптужници се налази и Борислав И., који је у бекству од раскринкавања криминалне групе.

- Оптужница је потврђена од суда и она је правоснажна. Припремно рочиште заказано је за почетак јуна - каже извор "Блица" упознат са случајем. 

Ова четворка сумњичи се да је почетком септембра прошле године на једрилици покушала да прошверцује 800 килограма кокаина из Јужне Америке у Европу.

Криминална група раскринкана је у близини Азорских Острва са товаром наркотика.

Како се сумња, он је осмислио читаво деловање, а као своје најближе сараднике узео је оца и сина из Шида, Мирка (66) и Драгана Ђанковића (39). Ова двојица ухапшена су у Србији, а како се сумња, они су били финансијери криминалне групе. 

Како је "Блиц" писао кокаин је набављен од једног од најјачих мексичких картела и укрцан је на западној обали Мексика. Преко Панамског канала једрилица се упутила ка Канарским Острвима, где је, како се сумња, организован претовар. Шпанска полиција је једрилицу, на којој су затечени Фунштајн, Мексиканац Емануел Алехандро Асевес Куевас (24) и Рус Сергеј Расохин (48), зауставила између Азорских и Канарских Острва.

Кокаин је пронађен у преправљеним шупљинама на броду, а на појединим пакетима била је слика Гаврила Принципа.

Како смо писали, на основу доказа које је полиција приликом претреса њиховог породичног дома пронашла, они су обезбеђивали логистичку подршку, уплатама новчаних средстава неопходним за финансирање пута и транспорта.

Управо један од ухапшених у Србији Драган Ђанковић кроз низ фотографија на Фејсбуку које је објављивао од јануара до априла прошле године раскринкао је њихове мутне радње. Штавише, његове фотографије указале су и на међусобну повезаност ове криминалне групе.

Наиме, он се на Фејсбуку хвалио својим одласком у Мексико, а чак је и на једној од фотографија на којој се виде једрилице означио организатора ове криминалне групе Владислава Фунштајна, уз опис: "Па ти, капетане, храни мачке".

Иначе, како се сумња, повод Ђанковићевог одласка у Мексико био је преправљање једрилице како би кокаин могао да се сакрије у њу. Након тога, они су чекали погодан тренутак да своје планове претворе у дело. У међувремену, они су почели да сарађују са мушкарцима из Мексика и Русије, који су ухапшени на једрилици приликом заплене кокаина.

Након извршених преправки, чланови ове организоване криминалне групе су, како се сумња, преузели раније уговорену количину од 800 килограма кокаина у Латинској Америци, сместили га у припремљене конструкционе шупљине и кренули ка Европи, где су их зауставлили шпански надлежни органи у близини Азорских Острва.

Комшије ухапшених: Одувек живели на високој нози

Како су након хапшења причале комшије оптужених Ђанковића, ова породица одувек је живела на високој нози. Са комшилуком се нису дружили.

За старијег Ђанковића комшије су говориле да је увек био лепо обучен, "културан и отмен господин". Они мисле да га је у посао са кокаином увукао син.

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

СЉАМ

02.06.2020 06:55

САВ СЕ СРПСКИ СЉАМ БАЦИО НА ТУ ЈУЗНУ АМЕРИКУ. ИМАМО ВИСЕ МОРНАРА НЕГО СТАНОВНИКА. ОГАВНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

02.06.2020 09:42

Ово је удар на Снсд.