Италија полако отвара границе између регија

Италија је спремна да сутра, 3 јуна, отвори границе међу регијама, које су због пандемије биле затворене три мјесеца, а у прилог овој одлуци иде и до сада најпозитивнија епидемиолошка ситуација забиљежена у посљедња 24 часа.

Свијет 02.06.2020 | 11:31
Италија полако отвара границе између регија

Подаци говоре да је број новозаражених у цијелој земљи 178 , што је најмањи број од почетка пандемије, а број преминулих (65) мањи за 75 одсто од предходног дана.

Што је посебно важно за отварање граница између регија, од којих су се неке буниле против такве одлуке владе, је то што је у сјевреној Ломбардији, жаришту епидемије, забиљежен рекордно низак број новозаражених, 50. Неке мјјере предострозности и даље, упркос укидању регионалних баријера, остају на снази, ношење маски на јавним и затвореним мјестима, поштовање дистанце од најмање један метар, забрана окупљања, на жељезничким станицама и аердромима мјериће се тјелесна температура путницима, а предвиђена је самоизолација за особе код којих се утврди температура виша од 37,5.

У провинцији Лазио, гдје је Рим административни центар, уводи се “контакт трејсинг” (цонтацт трацинг), апликација за працење евентуално заражених и особа са којима су били у додиру.

Два највећа италијанска острва Сицилија и Сардинија чекају туристе, пише локална штампа, али са мјерама предострожности: На Сицилији од 5. јуна бице активна апликација “Сицилија Сикура”, могућност медицинске помоћи туристима у случају потребе. А предсједница јужне регије Калабрија Џоле Сантели је поруциула да су “туристи добродсоли, а онима који дођу бице понуђена и вечера”.

У јужној провинцији Кампања посебна пажња бице усмјерена на оне који долазе из три сјеверне провинције гдје је била највећа коцентрација заразе корона вирусом: Ломбардије, Пијемонта и Лигурије. На железницкој станици у Напуљу и Салерну, и на наплатним станицама аутопутева, како пише лист “Ла газета дел мезодзиорно”, путници це бити тестирани на Цовид19.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар