Тиодоровић: Укинути све мјере, пустимо људе да живе

Члан Владиног кризног штаба за борбу против епидемије у Србији Бранислав Тиодровић изјавио је да би требало укинути све мјере ограничења уведене због појаве вируса корона, као и да не очекује да ће доћи до другог таласа вируса.

Србија 02.06.2020 | 12:12
Тиодоровић: Укинути све мјере, пустимо људе да живе

"Треба све одмах да пустимо, да нема више никаквих ограничења. Да пустимо да се нормално одржавају сви спортски догадаји, све манифестације… Па данас треба и ђаци да крену у школу - они који поправљају оцене. Једино с концертима треба сацекати до 15. јуна. Цео свет то ради, што бисмо сад ми нешто кочили. Пустимо људе да живе. Али људи морају да носе заштитне маске у затвореном и морају редовно да перу руке. Ако тако буду радили, за 14 дана бићемо земљ без короне, гарантујем", рекао је Тиодоровић.

Подсјетио је да је ситуација у Војводина и Београду мирна, као и у централној Србији.

Ковид болница у Лесковцу има око 30 пацијената. У Врању више - 86, зато што је код њих касније почело обољевање, рекао је он.

Епидемиолог наводи да руке морају стално да се перу, и то не само послије тоалета и прије јела.

"Рукавице је једино оправдано носити на послу, као рецимо у Јури, где се током производње рукама пипа много предмета. А и у маркетима, на пијацама, у тржним центрима. На улици или у кафићу, ресторану нису вам потребне рукави... Конобари треба обавезно да носе маске. На отвореном је бесмислено носити маске", рекао је он за Курир.рс.

Додао је да заиста мисли да другог таласа неће ни бити на јесен, чак и да се на северу врати на јесен или зиму, то како каже неће бити ништа значајно јер се истрошио и ослабио.

Тиодровић каже да верује да ће наше становништво вакцину примати у сезони 2021/22.

Навео је да у Србији нико није два пута био позитиван на Ковид.

"Кинеске научне студије показале су да се корона враћала. Дакле, ако тест покаже да имате антитела, не знаци да сте заштићени. Опет можете да оболите јер је вирус нов, мутира. И зато људи треба да воде рацуна. А посебно млади", рекао је Тиодоровић и додао да ако је неко млад не значи да има добар имунитет и да нема скирвене болести.

Подсјетио је 29,3 одсто обољелих у Србији било млађе од 60 година, да су умирали и они који су били и 1978. годиште.

На питање да ли му сметају контроверзне изјаве његовог колеге Бранимира Несторовица каже да није тачно да Србија уопште није била спремна и да нису знали шта раде, да је био тотални хаос, како је Несторовић рекао у петак.

"Колеге Дарија Кисић Тепавчевић и Предраг Кон су му врло дипломатски одговорили да смо тачно знали шта радимо. Ја бих био много оштрији и нимало не бих био дипломата", рекао је Тиодоровић и упитао какав је то начин да се тако говори.

"Наравно да смо знали шта радимо. Јесте овај вирус нов, али ово нам није ни прва епидемија, ни прва пандемија. Др Кон, проф. Владимир Петровић из Института за јавно здравље Војводине и ја радили смо на пандемији свињског грипа 2009/10. и сада смо тачно знали шта радимо", рекао је он и додао да постоји утврђена свјетска доктрина спречавања и сузбијања пандемија и епидемија.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Одговорност

02.06.2020 10:24

А ста ако ипак додје до другог таласа? Хоце ли теби судити за све заражене и мртве? WХО је објавила да вирус није ослабио нити има мању способност преношења заразе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОРОНА НЕ ПОСТОЈИ!

02.06.2020 15:02

Постоји овогодисња грипа звана ЛАЗ!

Name

Милутин

02.06.2020 10:28

Одкуд ова његова изјава, кад је досад био поборник најстрожих мјера. Све је преписао од доктора Несторовића, који је исмијавао корону, а на крају се успоставило да је био у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

02.06.2020 18:41

Па наравно да је Несторовиц био у праву.И овај мамлаз исто то мисли,само мора вагати ста це реци јавно,а ста кад прица са својим укуцанима уз кафу...

Name

Радован

02.06.2020 10:43

Ова је паметна пустите људе више на миру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

02.06.2020 12:29

Тако је Радоване па ево људи по западној Европи па цак и у Хрватској многе мјере укинули,а оне дрстицне попут полицијског цаса никада нису ни уводили.Ста сада као ми највисе бринемо о здрављу градјана.Па сто онда тестове и друге превентиве не радите безплатно која демагогија.Јос це те народ истјерати из куце сто неце или не зеле или не могу да плате неки тест или другу терапију.

Name

да даа...

02.06.2020 13:17

само нек се укидају мјере и опрез. удри бригу на весеље па када скоци морталитет ... па када се неки запитају.... па када се поцну једни друге окривљиват а сто је најгоре у свему томе да они који невјерују да пандемија и вирус постоји да такви ни мртви неби признали реалност. Али само полако. Вријеме нелазе

ОДГОВОРИТЕ