У Влади Аустрије свађа око отварања границе према Италији

У аустријској Влади дошло је до спора о отварању граница према Италији између коалиционих партнера Народне партије Аустрије (ОВП) канцелара Себастијана Курца и Зелених Вернера Коглера.

Свијет 04.06.2020 | 10:44
У Влади Аустрије свађа око отварања границе према Италији

Аустрија је од поноћи отворила своје границе и укинула мјере карантина за седам сусједних држава - Лихтенштајн, Њемачка, Швајцарска, Чешка, Словачка, Словенија, Мађарска - али не и са Италијом, што је наишло на жестоку критику Рима.

Према писању дневника "Естерајх" у аустријској влади постојало је неслагање око Италије.

Канцелар Курц желио је да отвори границу и према Италији, али се томе супротставио министар здравља Рудолф Аншобер.

Курц је већ дуже вријеме сигнализирао да жели да се отвори граница према Италији најкасније до 15.јуна, а на више сједница вршен је притисак из његовог кабинета и Министарства спољних послова, али је Министарство здравље то одбијало.

На јучерашњој сједници, на којој је донијета одлука о отварању граница према сусједима, Аншобер је поново рекао "не" отварању границе према Италији.

Аншобер свој став образлаже тиме да би отварањем граница велики број Аустријанаца кренуо на одмор у Италију у вријеме када се та држава још није изборила са свим жариштима вируса корона.

Курц и министар спољних послова Александер Шаленберг предлажу отварање према неким регионима у Италији, у којима је број зараза низак, али то Аншобер за сада није желио.

Кабинет канцелара предложио је увођење система семафора који би могао приказати "зелено светло" за поједине регионе, жуто и црвено за друге.

Италија би, према том предлогу, тренутно била на "жутом" и могла би 15. јуна да буде и на зеленом.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дрина

04.06.2020 09:01

сто се то сад додик не јави. срби из италије не могу родбини у аустрију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.06.2020 09:44

Нема коме,онај његов Страхе прно у фењер.