Фармери лажирали податке, од сад контрола сателитом

Сваки четврти контролисани пољопривредник у Српској лажирао је податке када је ријеч о пријављеним површинама под усјевом меркантилне пшенице, због чега су им из Агенције за аграрна плаћања РС поручили да ће бити санкционисани.

Република Српска 06.06.2020 | 07:46
Фармери лажирали податке, од сад контрола сателитом

“Сви корисници који су дали нетачне податке у пријави за сјетву меркантилне пшенице, ће бити санкционисани тако што ће имати пасиван статус у наредне двије године, односно у том периоду неће имати право на било коју врсту подстицаја прописаних Правилником о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села”, саопштено је из Агенције.

Напомињу како од ове године, поред уобичајених контрола, додатну контролу врше и софтверским системом „етФарм“, гдје су подаци електронског катастра и подаци из регистра пољопривредних газдинстава повезани са сателитским снимцима, што значајно олакшава идентификацију пријављених сјетвених површина на терену.

Поред контроле сјетвених површина под меркантилном пшеницом, овим системом ће се наставити са контролама сјетвених површина засијаних уљаном репицом, сунцокретом и сојом.

Иначе, према подацима из Агенције од 145 корисника, њих 47 је дало потпуно тачне податке, код 60 постоје одређена неслагања док је код 38 уочено потпуно неслагање пријављених површина са стањем на терену.

(Цапитал)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Семберац

06.06.2020 06:14

Појединци деценијама лажирају са уговорима о закупу пољопривредних површина од старих људи и дижу добре паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.06.2020 08:07

Видјели како политицари лазу кад намијестају тендере и краду, па и они поцели као и ти за које гласају...

Name

модрицанин

06.06.2020 22:18

А Проинтер це направит софтвер за снимање из сателита.

Name

Андриц

06.06.2020 06:16

Па не знам по ком уопсте основу неко добија подстицај,због цега.Засто онда не дајете цијелом реалном сектору подстицаје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишко

07.06.2020 06:12

Подстицаје дају сви у Европи да би стимулисали обрађивање земљишта, останак у руралним подручјима и надомјестили приходе, како би одржали ниже цијене. Када нпр.у ЕУ не би било подстицаја, тржишне цијене би биле далеко веће. Неправилности око подстицаја за пшеницу су познате још од 2010 године. Политика није дала због избора да се то санкционише. Нити један инспектор није био способан да без геодета идентификује парцеле пријављене у АПИФ-у као земљишни посјед газдинства. Газдинства за подстицај пријављују сјетву на регистрованим парцелама, а стварну сјетву великим дијелом врше на парцелама које не могу регистровати, јер власника-супосједника има и до 80 на једном изводу -листу непокретности. То је формална неправилност али није суштинска. Нису пољопривредници генерисали немогућност склапања уговора о закупу земљишта. Геодетска управа је кочница за реформу тржишта непокретностима, 100 година ће опструисати дигитализацију катастра и укидање ЗК извадка, тј.катастра земљишта. По колико станова и кућа само политичари рентају без плаћања пореза? Скривање имовине омогућава оваква геодетска мафија, која изнова тражи паре за пројекте дигктализације. За контру сјетвених површина може се користити и ГооглеЕартх, који свакако у просјеку има свјежије снимке у односу на Геодетску управу. Пројекат ЕУ је отјеран 2012 године из БиХ, углавном зато јер РС жели да се ЕУ прилагоди нама а не ми њима. Ни ФБиХ није невина у свему томе. Максималистички супротни ставови, на свеопшту штету само потврђују виц о глупим Босанцима. Србија је покренула такав пројекат 2019 године. Исто је и са ИПАРД програмом предприступне помоћи за рурални развој. Србија расписује 2 јавни позив за пријаве, за суфинансирање које уде и до 60% од инвестиције, а наши се нису могли договорити, иако смо били 10 година испред Србије. Албанија нас је недавно претекла. И послије овог вишедеценијског "србовања.цом" остаће нам само бесмислени понос људи заосталих у сваком погледу.

Name

Ре

07.06.2020 06:22

Има у ПРОИНТЕРУ софтвер, звани све мили у дзеп!

Name

Странац

06.06.2020 06:28

Глумљење поштења,ако икада дође власт која воли ову земљу прво укинути подстицаје све од почетка до крај. Власт у просјеку даје 250 до 300КМ за хектар а поуздано знам да људи који се озбиљно баве пољопривредом дају власницима парцела да им уступе земљу 150 КМ у кешу по хектару + да власник узме подстицај 250-300КМ. Ако се некоме исплати радити земљу на тржишним основама а другоме дати 400КМ по хектару у старту и онда све финансирати поставља се питање чему онда служи ПОДСТИЦАЈ и гдје новац завршава. Врло је могуће да највећа газдинства износом подстицаја плаћају рекет политици а ове мјере служе као опомена да подебљају коверте под шатором.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не разумијес ти

06.06.2020 06:51

Пољопривреда је нископрофирабилна грана привреде,а собзиром да је уједно и стратеска грана привреде, јер се ради о производњи хране, све нормалне дрзаве разним мјерама подстицу производњу хране како би се становниство прехранило. Кад је по теби то тако добро ето ти прилике,прихвати се пољопривреде па оствари подстицај. Кад будес разумио ову област вјероватно нецес писати глупости.

Name

Мала

06.06.2020 06:54

Е ти си се овде излупао ако имас имало јос мозга немој висе ниста коментарисати

Name

Андриц

06.06.2020 07:02

За не разумијес ти:разумије он друзе боље од тебе.Овде се ради о лоповлуку,да се за подстицаје пријављује ко само продје поред земљиста,па цак и онај који на својој земљи има само викендицу и базен.А ко казе да је производња хране нископрофитабилна грана привреде,ја вецу глупост не цух одавно...

Name

Клептократија и квислинзи

06.06.2020 07:09

ре "Странац", не моземо и не смијемо укинути подстицаје правим пољопривредним производјацима зато сто те подстицаје имају и сви њихови конкуренти у Европи и свијету цак и неупоредиво веце подстицаје од насих сељака, без тога они једноставно не могу презивјети на овако либералном трзисту. Ста моземо урадити, моземо оно сто и сада у закону стоји али сто се не проводи у дјело а то су контроле. Па тих разних инспектора за све и сваста, њихових помоцника и секретарица има колико хоцес и они ниста не раде или ако раде иду по најмањим пољопривредним газдинствима и њима броје телад и гледају да нема слуцајно три крмаце прасилице мање или 10 дунума мање или висе обрадјено, а ови сто имају засијане стотине дунума само на папиру то су ти о којима ви прицате, њих обилазе само да покупе рекет или Србима разумљивији термин харац. Па то је јавна тајна, ко год зиви у каквом селу зна за људе који иду и распитују се да ли има гдје да узму "под закуп" неке необрадјене парцеле које и "под закупом" тако необрадјене зјапе а паре исплацују власницима земље. Нису проблем закони, подстицаји, ресурси које имамо, проблем су похлепни лицемјерни неморални бахати људи који управљају системом.

Name

Странац

06.06.2020 08:39

Када сам регистровао фирму у послератној Републици Српској био је најпоштенији,најнормалнији и најприхватљивији начин подстицаја. Колико год новца да зарадиш за прве три године пословања не плаћаш порез уопште. Прави пољопривредници су милионери,купају се у парама,купују десетине па и стотине хектара земље у комаду,цистерне за изђубравање које раде на даљински управљач,имају ергеле да се опуштају они и породица,.... Нека,нека је тако,драго ми је видјети богатог и успјешног човјека. Овакав начин подстицаја гола је пљачка обичног човјека,гдје Република Српска односно свака власт константно отима од човјека да би давала супер богаташима још новца. И никада краја томе. Чуј није профитабилно,три парадајза,три краставца и хљеб неки дан сам платио 7 КМ у продавници а видим да људима прехрана породице постаје луксуз и највећи издатак. Док год лопуже ко Миладин Станић у Скупштини бране подстицај за трактор које је добио Милорад Додик неће овдје бити хљеба јер и Миладин добије више стотина хиљада подстицаја. Јел то нормално? Заради у граду најпоштенијим мукотрпним радом 100 000КМ и донеси пореску пријаву има да се нађеш на удару пола општине јер ће упирати прстом у тебе да си лопов. А колико видим постоје људи којима је нормално дијељење стотина хиљада КМ богаташима. Вјероватно нису читали Алан Форд знали би за анти јунака Суперхика. Само укинути подстицај односно вратити стари систем који би за пољопривреду требао важити 7 до 10 година а након тога плаћај порез ко и сав остали народ.

Name

Има свега

06.06.2020 13:02

Вјерујем да си за три парадајза,три краставца и хљеб платио 7 КМ,а да ли си се запитао колико је од тих пара добио онај ко их је произвео. Слазем се ďа многи сигурно дају лазне податке о пољопривредној производњи и тако наносе стету и русе углед стварним производјацима. Мислим да су ту затајили контролни органи и инспекција за које сматрам да се купају у корупцији.

Name

Ми

06.06.2020 07:51

Мислимо да су наши "мали " произвођачи уништени и да је то готова ствар, на жалост. Празна села.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

06.06.2020 08:51

Знаш ли да Њемачка држава годинама плаћа кроз разне " донације" да се уреде наше земљишне књиге? Разлог је једноставан,празна и опустошена села односно обрадива земља завршиће у рукама ових што добијају огроман новац кроз подстицај. На крају ће доћи велики инвеститори из ЕУ или још горе Арапи или Кинези и купити хиљаде и десетине хиљада хектара наше земље у комаду са чистим папирима. Зато се села уништавају.

Name

Сова

06.06.2020 07:52

Код нас је све ад хок. Нормални људи планирају, раде реализирају и анализирају урадјено. Е, за то треба струка, знање и школска спрема. А ови дипломирани, модерни, надобудни. Који само требају за партијску орданонсу упропастисе све.. Наравно захваљујуци структури месара који то све воде.. Једини спас је људе који знају. Струка да преузме животна питања. У феудализму није било технократије јбга..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ивица

06.06.2020 08:04

Опет Миле узима паре, па докле више

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

06.06.2020 09:01

Ти што лажирају су чланови владајућих партија и имају њихову уну подршку већ 25 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

06.06.2020 12:49

Управо тако!

Name

Какав

06.06.2020 09:24

Народ таква власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велики Пољопривредник

06.06.2020 17:10

Одговор свима вама кои сте досада дали коментар.Видим дасу сви коментари збрда здола ајде дасе несто писе.Тацно је да морас имати земљу или уговор о закупу регистровану у Апифу.Подстицај за псеницу је 250. км по 1 хек. Даби остварио пријаву за подстицај морагте имати катастарске цестице на коима сијете псеницу.Рацун за сјеме 200-250 кг по 1. хек.= 10 дунума извод из банке овјерен дасте платили сјеме онда предајете за подстицај. Пола добијете новца у јесен а другу половину послије зетве.Документујете са фактуром коме сте продали.Фактура мора бити наплацена новац на зиро рацуну.Опет овјерен извод из банке дасте добили новац на свој рацун или фирме.Тек онда поново предајете давам се исплати други дио потсицаја и премија за произведено зито конкретно псеницу. Ако се узме просјек хектара и неких приноса по хектару зар ту треба специјална математика.Морате знати јос мало висе елемената није исти принос псенице у брдским крајевима и равницарским као стоје Семберија.Друго за ове паметњаковице сто све знају или мисле да знају.Знатели да један средњи ратарски трактор коста 150.000 км Добра и квалитетна сијацица за псеницу од 30.000 км до 150.000. км плугови 20.000 - 50.000 км тањираце или сјетво спремаци од 20.000 - 50.000 км Комбај за псеницу и кукуруз соју уљану репицу 600.000. км и да ненабрајам остале пратеце прикљуцке прскалице приколице за претовар. Производити псеницу по кг 0.27 фен. или тону 270. км са приносом по 1 х 5.000т до 8. т па нисам набројао троскове горива умјетног дубрива хербицида и фунгидида.Па онда ови сто пису коментаре и све знају позивам их да се поцну бавити овим уносним послом.Има народна изрека земља неда пропасти а на земљи се нико није обогатио.Ако проде без леда.Дали знате да људима зна лед унистити сву производњу пар дана до зетве цак пола позање а пола лед сабије све у земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Велики Пољопривредник

06.06.2020 19:14

И ти се брате налупа са цијенама трактора, комбајна, плугова, сијачица... једино си био реалан са цијеном пшенице.