Предсједник Владе плаћа људима само да оду на село

Острвска земља Филипини, смјештена у југоисточној Азији, има више од 100 милиона становника, а “најзагушеније” подручје главног града – Метро Манила, броји чак 13,7 милиона.

Свијет 06.06.2020 | 11:44
Предсједник Владе плаћа људима само да оду на село

Како се пандемија ширила по цијелом свијету, па и тамо, влада је схватала да несносне гужве на улицама могу само да погоршају ситуацију, па је тако предсједник Родриго Дутерте дошао на идеју на плати Филипинцима да побјегну из града на село.

Метро Манила је, иначе, једна од најпрометнијих зона на свијету (ту је и сједиште владе), а циљ програма “Бацк то тхе Провинце” је да се смањи популација у њој, што је пандемија само додатно “погурала”. Ово подручје се простире на 619,6 километара квадратних, а поређења ради – има становника малтене као двије Србије. 

Помоћ подразумијева исплату у кешу и добрима, у износу од 2,181 долар. За овај програм се до сада пријавило 60.000 људи, али ће велики изазов бити наћи посао у руралним срединама.

Како наводи Блумберг, програм је између осталог намијењен људима као што је Џоел Гортина (38), електричар, који жели да се врати на село послије 15 година студирања и рада у Манили. Имао је план да напусти филипинску престоницу средином марта, али га је у томе спријечила корона.

– Немам посао, ни новац. Спавам у подземним пролазима – каже он.

Више од два милиона људи се нашло “заточено” на Филипинима око 24. априла, а једна трећина њих у Манили. Главни регион постао је пренатрпан, а у њему је око 60 одсто свих случајева корона вируса у земљи

(Телеграф)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Нико

07.06.2020 15:48

Неце на село.Радије це сједити у граду,у соби.(Не мора бити ни балкона) него диринцити на селу.И гладни и зедни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.06.2020 10:48

Истина и у пц-у неце нико на село, сви хоце да буду у влади или бар опстини. Ту се најбоље краде.