Мушкарци који су пребољели корону,могли би остати неплодни

Научници са Универзитета Туфтс и Медицинског факултета Гонгии у Кини објавили су научну студију према којој коронавирус може оштетити тестисе и проузрочити смањену плодност у мушкараца.

Здравље 10.06.2020 | 07:15
Мушкарци који су пребољели корону,могли би остати неплодни

Иако су научници пронашли мало доказа који упућују на присутност вируса у тестисима, откривене су промјене у неколико врста тестикуларних станица које могу утјецати на плодност.

Код мушкараца који су били позитивни на ЦОВИД-19 детектирали су промјене сјемених каналића које највише узнемирују јер у њима настају спермији. Због таквих станичних промјена произведене сполне станице могу бити оштећене.

Научнике забрињава чињеница да би оштећење настало на сјеменим каналићима могло довести до смањеног или потпуног прекида производње спермија код пацијента који су се опоравили од ЦОВИД-19, наводи се у чланку који је објављен у часопису Еуропеан Еурологy. Још је у току научна рецензија, преноси Даилy Маил.

Студију темеље на биопсији ткива тестиса 12 мушкараца који су преминули од коронавируса. Тестирали су и ткиво које су узели из плућа.

Десет од дванаест узорака ткива плућа било је позитивно на коронавирус, а само један узорак ткива тестиса био је позитиван. Управо је микроскопска анализа ткива показала да је дошло до оштећења сјемених каналића због чега би могло доћи до стварања деформисаних сполних станица.

Иако није пронађен вирус у свим узорцима, оштећење које су установили код позитивних узорака ткива тестиса упућује на могућност да ће они мушкарци који су се опоравили од коронавируса имати проблема с плодношћу касније у животу.

(Хаyат)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

хм

10.06.2020 06:52

најгоре утице на мозак и развија глупост.

ОДГОВОРИТЕ