Радници ће и без доприноса добити новчану накнаду

Док се неки од радника који су добили отказ за вријеме пандемије жале да не могу да се пријаве на Завод за запошљавање, јер им нису уплаћени сви доприноси од фебруара из Завода одговарају да неће бити никаквих проблема чак и ако нису уплаћени доприноси за март и април. Из Владе и даље тишина.

Република Српска 29.06.2020 | 19:44
Радници ће и без доприноса добити новчану накнаду

Из Владе Републике Српске неодгововарају али су из Завода за запошљавање донекле појаснили ситуацију са немогућношћу појединих радника, који су у јеку пандемије остали без посла да се пријаве на завод и тако остваре права која им по закону припадају. Сва лица која су без посла остала од 19. марта до краја априла оствариће право на новчану накнаду уколико испуњавају све услове.

Остаје нејасно, ипак, шта је са радницима који су отказ добили послије 30 априла. БН је прошле седмице објавила да је појединим радницима који су добили отказ у Заводу речено да се не могу пријавити на завод јер им нису уплаћени доприноси од фебруара.

Из опозиције упозоравају да је Влада требала да се јавности обрати са званичним појашњењем ситуације чак и ако проблем није у Влади, односно уколико су доприноси плаћени као што је и обећано. Недопустиво је, каже посланик СДС у НСРС Давор Шешић да радници који су остали без посла због пандемије сада имају било какав проблем око остваривања права, ко год да је крив.

Незванично, постојао је проблем са Интегрисаним информационим системом у Пореској управи Републике Српске који одређен период није радио.

У Пореској управи су нам одговорили да је приврмен проблем настао због пресељења система као и да је отклоњен а демантовали су информације да је дошло до хаварије на систему услијед пресељења. 

БН ТВ 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Хојрат

29.06.2020 18:03

Сонгл ло, дингл ло...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

29.06.2020 18:53

сљедећа плата Миле у куфертама дијели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

29.06.2020 19:08

Радници треба да се дигну у протесте због третмана дрзаве. Радник не уплацује доприносе. Послодавац је тај који врси уплату у радниково име. Према томе дрзава треба да гања послодавце. Здравствени радници нису могли да овјере књизице. То је пропуст дрзаве и послодавца. Није раднокова одговорност ако послодавац касни са уплатама. Послодавац не уплати здравствено, радник не мозе да се лијеци. Послодавац не уплати пензионо радник не мозе у пензију. Испада да послодавац поткрада радника а онда дрзава тог истог радника казњава јер је покраден.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радница

29.06.2020 20:03

Другарица остала без посла у јеку пандемије, уредно се пријавила на биро, чак остварује право и на мјесечну помоћ. Само онај ко је то доживио може причати, а они ће посвједочити овоме што ја покушавам објаснити. Постоје јасна правила и да за те безобразбе послодавце који су искористили пандемију и радницима подијелили отказе од Владе ће добити 0. Тако и треба, доста иживљавања на раднику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

30.06.2020 02:12

Све може кад владари немају пара а народ за ситне дугове прогоне. Немој сад да ми пред изборе народ диже галаму! Милокрад.

ОДГОВОРИТЕ