Шпигл: Зашто вирус корона тако погађа земље Балкана

Немачки Шпигел позабавио се поновним порастом случајева коронавируса на Балкану и истакао да је у Хрватској зараза порасла за чак 232 одсто.

Свијет 04.07.2020 | 17:17
Шпигл:  Зашто вирус корона тако погађа земље Балкана

Лист је навео и да је зараза у БиХ порасла за 75, а у Србији за 125 одсто уз констатацију да је подручје дуго било поштеђено од коронавируса, да би зараза ођедном почела драстично да се повећава.

Како се наводи, Аустрија је у среду издала највиши ниво упозорења за путовања у земље Западног Балкана, а министар спољних послова Александер Шаленберг рекао је да је свестан да то није лака одлука.

бог драстичног повећања обољевања, влада у Бечу је установила безбедносни ниво шест за Србију, Црну Гору, БиГ, Северну Македонију, Албанију и такозвано Косово, а дрyyављани Аустрије који су се у тренутку објаве затекли у тим земљама саветовани су да "хитно напусте земљу".

Немачки лист пише да се не може говорити о другом таласу пандемије на Балкану будући да, како наглашавају, вирус стиже са закашњењем.

Наводи се да су владе земаља на Балкану рано увеле мере за сузбијање коронавируса знајући да имају слабе здравствене системе и тако су дуго имале мали број заражених. Међутим у претходних неколико недеља земље Западног Балкана имале су притисак, што од привредника, што од грађана, а и избори су били заказани у неким земљама.

Као пример лист наводи Србију где су биле уведене мере затварања аеродрома и граница, школа, ресторана, шопинг центара, уведен је полицијски час, особама старијим од 65 година није био дозвољен излазак из кућа и станова, а војници су, писе лист патролирали улицама.

Већ почетком јуна почело је велико ублажавање мера, па су дозвољена масовна окупљања попут фудбалске утакмице којој је присуствовало око 20.000 посетилаца који нису поштовали социјалну дистанцу.

У последње три до четири недеље расте број оболлих и у Северној Македонији, где су, према речима новинарке Сашке Цветковске, ресторани пуни до последњег места, а људи се понашају као да коронавирус не постоји.

Додаје се да је влада те земље ођедном укинула карантин јер се приближавају избори - 15. јула, а многи су забринути за своје пословање.

Забрињава и пораст нових случајева у Хрватској и Словенији, где се број оболелих готово удвостручио претходне недеље.

Обе земље, које доста зависе од туризма, отворила су своје границе за туристе из ЕУ и то без тестова и карантина.

Власти Хрватске, пише Шпигел за нове случајеве тврде да су увежени случајеви и да постоји велики проценат размене са суседним земљама.

Ипак, наводи се, многи Хрвати се нису придржавали хигијенских мера.

(Тањуг) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Миле

04.07.2020 15:45

Престаните писат и све ће бити у реду јер сте заморили људе више него корона. Ове двије седмице су кључне. Боже само.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.07.2020 20:58

Тацно, нек престану писати и тестирати и неце бити короне. Али неце, јер то су безидејне будале, психопате...умисљају да нас контролису.

Name

Ово сам

04.07.2020 15:53

јутрос цитао у Спиегел-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

04.07.2020 16:11

гора је ЕУ ! БРИТАНИЈА, САПАНИЈА, ФРАНЦУСКА и ИТАЛИЈА !!! Де се мало саберите, ко пали ватру ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

04.07.2020 16:40

Па ако је у Србији био дерби,и окривљујете власти сто су то дозволиле,засто у осталим земљама расте број заразених.Засто расте у свим земљама Европе,па они нису били на дербију.Друго,ако казете да је ово резултат попустања мјера,и градјанске неодговорности,како онда објасњавате да су мјере ублазене од 11.05.,а број заразених се поцео повецавати негдје од 20.06.Па ови струцњаци говоре да је инкубација 7-14 дана,да се вирус брзо сири,па онда се број заразених требао поцети повецавати вец крајем маја,а средином јуна је требао бити овај спиц као сто је сад.Несто ту не стима,ај се прво договорите са политицарима,па онда обавијестите народ.Маму вам западну фасистицку,фуј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

04.07.2020 17:25

Како да не, Балкан има слаб здравствени систем а ви у ЕУ имате баш развијен систем зар не?? Шта оно би у Италији, у Шпанији, у Португалу у Француској у Великој Британији, шта се то дешава у Америци? Сви ви са добро развијеним здравственим системима објасните

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балканац

04.07.2020 19:40

Јер су га балканци навукли из еу. 60% радне снаге у свим производним секторима су балканци. И балканци итносе милијарде еура из еу. На годисњем нивоу. Стоп. Стоп. Троси гдје радис и зивис. Или иди кући.

Name

Ре балканац

05.07.2020 07:17

Не конташ колега, ријеч је о здравственим системима, као ови у ЕУ имају развијен здравствени систем а то се види по хаосу који код њих влада

Name

Тацно

05.07.2020 07:26

Балканац, зато и једни и други коросте Гебелсове методе.....

Name

Хм

04.07.2020 19:31

Ма људи тај тест нема везе с мозгом и не указује на број заразених то су глупости криминалаца који хоце нови свјетски поредак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисљење

05.07.2020 10:27

Увођење драстичних мјера на неки период (забрана кретања, маске и сл) имало би смисла САМО ако бисмо знали да це се за тај период пронаћи вакцина, чиме би народ био заштићен и онда би мјере изгубиле смисао. Овако, ако смо имали мјере три мјесеца, а вакциненема, па онда народ пустили међу вирус, нормално је и било очекивати да ће се догодити нагли пораст броја оболелих, јер је народ (незаштићен) "предат" вирусу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

05.07.2020 11:18

Сваста се писе а пола није истина само људе пласите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баки

06.07.2020 04:07

Зато што смо дочекали људе из дијаспоре карантином, док се остали веселе по журкама!!! Ваљда карма ко би га знао?!

ОДГОВОРИТЕ