Одлазак грађана биће настављен, чим стане корона

Епидемија вируса корона потиснула је у бх. јавности причу о масовном одласку становништва из земље. Ипак, проблем одсељавања из Босне и Херцеговине је ту и остаће и након короне.

Република Српска 04.07.2020 | 20:06
Одлазак грађана биће настављен, чим стане корона

Демографи кажу да нико тренутно не води рачуна нити је објављена званична статситика о броју људи који су се вратили, или оних који су остали у европским земљама.

"Сигурно је да ће опет доћи до флуктуације чим ова ситуација прође. Европске земље ће спремније одговорити на све ударе на привреду, па ће самим тим бити привлачније и за радну снагу с ових подручја", поручује демограф Александар Чавић.

И поред тога што би БиХ сада требало да располаже са више радне снаге и у том смјеру помогне и привреди и грађанима да остану у својој земљи, са смиривањем ситуације у вези са епидемијом ЦОВИД–19, питање одласка се ипак опет намеће као тема број један. 

За Данијела Гатарића из Бањалуке то је уобичајено, јер сваки појединац увијек размишља гдје би могао да оствари бољу будућност.

"Сви ми размишљамо гдје би имали бољу будућност, и гањамо неке, неко амерички, неко њемачки, неко домаћи.", каже Данијел. 
Различити су разлози за одлуку на одлазак, поручују грађани, од политичке ситуације, социјалне сигурности, економије, а одлазак млађе популације је неминован.

Прецизних података о броју грађана који су напустили БиХ и РС посљедњих година нема. Одлазак становништва почиње након грађанског рата 1995. године, а демографи упозоравају да је Српску сваке године напуштало између 17 и 30 хиљада становника, те да је, закључно са 2019. годином отишло преко 400 хиљада људи.

БН ТВ 

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

Босна моја јабуко у цвијету..

04.07.2020 18:34

Отисао сам пред рат у Њемацку. Вец 30 година носам БиХ пасос и гледам како БиХ тоне све дубље. Дефинитивно узимам њемацки пасос за старост. А таквих као ја има много.. БиХ је дефинитивно пропала земља!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врацам се мајци у Босну

04.07.2020 18:43

...цим додје владавина права. Имам и ја двојно,али.... тебе никад ни мало не повуце?

Name

Јока

04.07.2020 18:51

Чуј одлазиле каква теорија сељачког новинарства ,а за вријеме короне молили су да се врате

Name

Васо

04.07.2020 19:03

Стварно нам је зао сто се такви неће вратити само ти остане тамо тамо те бас воле

Name

Калиниц

04.07.2020 19:13

Теби стари да је добро у Њемацкој, не би висио на домацим порталима, него би тросио новац, инвестирао и узивао у зивоту.

Name

Марко

04.07.2020 21:45

Калиниц Не беру се паре на дрвецу у њемацкој у Њемацкој се ради да би се зарадило. У њемацкој не влада криминална ратна лорупциона мафија кија краде убија и отима.

Name

Стефан

04.07.2020 22:18

Зивим и ја 50 година у њемацкој и њемацки сам дрзављанин. Свакоме би препоруцио да напусти БиХ, било ког ентитета ако зели бољи зивот. Узивам у свом зивоту! Имам фирму са 42 радника, зивим са породицом у вили, возим спортско ауто, пун дзеп лове и немогу да потросим паре како брзо зарадим. Ко зели слицно да зиви, бујрум у Деутсцхланд цим продје Цорона а другима зелим пуно среце и памет у главу на следецим изборима.

Name

Ре

04.07.2020 22:30

Јока сине, ео мене у Њемацкој и нине ми пало на памет да додјем, цуј молили да се врате. Каква глупост, па се деси атомски рат не би исао у РС, а са времена на вријеме, док пијем кафу погледам и новине да видим има ли помака. Сад, не смију се ни гледати новине, каква болест, какав идиотлук. Побјего сам главом без обзира прије годину дана, ни секунд ае покајао нисам, узас!

Name

Ре:

05.07.2020 00:51

Неки су пред рат побјегли у Њемачку, па чекали да им неко други брани ђедовину. Сад исте те кукавице држе некаква предавања онима који су остали да живе гдје су се за то изборили. Овде киле нисте подигли и први пут сте тамо чули за некакво радно вријеме, па се зачудили. Ево, имам и ја у РС своју фирму с 22 запослена и добро и њима, добро и мени, а нисам режимлија, нити ћу икада бити. Јака вам одлука да овде оставите ћаћу и матер другима да их дослуже, да бисте могли причати о вилама и спортским аутима! Сутра могу да купим ауто по наруџби и саградим вилу од 10 дулума, али то није мој животни циљ, него ми је више стало да моја дјеца остану оно што јесу, да знају ко су и да од њих буду добри људи. Талог и нуле од образа и карактера, које мисле само на своје властито дупе, ето, то сте! Да су вам живи и здрави унуци Ханс и Хелга!

Name

Ад

05.07.2020 08:04

Стефан,,,. Отворити прозор да лафина изадје. Имас ти несто друго у глави. Сигурно имас фирму цокладе као и други.

Name

Зашто оде омладина

05.07.2020 08:58

Ја сам отишао давно ван. Још 1972. Узео држављанство и имао све али сам цело време сањао повратак у родне крајеве. Кад сам отишао у пензију ја сам се вратио. Мни је добро јер имам осигуран живот али на жалост омладина око мене нема основне животне услове јер су политичари и тајкуни поделили радна места својој родбини. РС има огромне могућности али то спречава корупција и политички криминал. Овдје се жене између себе кумују једни другима и богате се. Верујем да би све било боље кад би власт преузели млади људи који су редовно завршили школе уместо ових који већ 20 година седе на функцијама са сумњивим дипломама и родбинским везама. Надам се да ће ово народа што је остало размислити и на следећим изборима дати свој глас младим њудима и на тај начин спречити одлив мозгова и испразнити канцеларије у јавном сектору јер тамо седе само страначке особе које ништа и нераде. Зато саветујем младима да остану овдје и изборе се за промене

Name

Маxи

04.07.2020 19:03

То да це одлазит мозда појединци јер Еу привреда неце висе никад бити као сто је била пре Короне. Зиви били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

05.07.2020 00:58

Ко има мрвицу мозга, то му је јасно. У ЕУ и већину свијета тек долази расуло система и економије, али људи не мисле унапријед ни 7 дана. То живи од данас до сутра, тумара по инерцији и неке ствари мора научити тек кад му се дебело разбију од главу. Већ има добар број оних који су у дубокој депресији, јер више немају куда побјећи, пошто су се доста набјежали, нигдје задовољни, лагали како им је супер, а онда лажи угледале свјетло дана.

Name

Крушко

05.07.2020 06:18

За СТЕФАНА........зато твоји радници раде од јутра до вечери за 1500ојро,спавају по 5-8 у пдковрљу и купују саламу за 2 ојра кило.Толико о твоме бгаству.

Name

Зорана

04.07.2020 19:04

Млади требају да иду. Зивот је пред њима.....Нетреба провести ни један дан у оваквом окрузењу а камо зивот. Свагдје се ради.ал бар знас засто....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

05.07.2020 01:02

Кредити овде, па кредити тамо су најбоља мотивација за рад. Таман све отплатиш и умреш као сиротиња, па социјално покрива погребни транспорт до овамо.

Name

Воxпопули

05.07.2020 06:12

Свак нека живи гдје хоће, слобода избора,ко хоће да ради свугде ће наћи посла,већина завршава факултете и траже послове у тој бранши а потребе за тим никакве,а кад оду у иностранству не бирају послове,фали нам занатлија,а пита ли ико своју дјецу да ли им се живи тамо далеко или је то само изговор за одлазак.

Name

Воxпопули

05.07.2020 08:49

На жалост одлазе млади и здрави а овамо се враћају стари и болесни са минималном пензијом,ако су тако способни сто нису дали свој допринос у својој земљи и направили је бољом за све.

Name

Борис

04.07.2020 19:30

Са оваквим политичарима је чудо да ико нормалан живи у БиХ. И ја сам један од њих али не за дуго. Ако се не промјени власт комплетна, и ако након тога добар дио државног врха и директора не буде у затвору, ја у БиХ више немам шта тражити. Идем наћи дјеци будућност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.07.2020 06:07

Друзе јесте да се на западу ради али и заради плата је да лијепо мозес да зивис и презивис а посебно гдје двоје раде ту мозес фино да устедис.док код нас требати за нормалан зивот око 1500 марака а ти зарадис 500 па ајде нека неко казе јел има смисла дрзава .за мене нема .свему је крива власт ..свако треба да иде гдје је боље

Name

Тттт

04.07.2020 19:37

Босна и јесте у оваквом стању због вас који сте отисли тамо и гласате за ову власт. Тамо се дружите са свима а овде сте велики Срби, Хрвати и Бошњаци. Овдје сте националисти, а тамо су вам друге двије нације "браћа". Испишите се из БиХ држављанства и пустите нас да живимо како морамо. Што не пратите и читате немачке портале. Користите сваку прилику да се хвалите како живите у рају. Једете конзерве и кифле а сваки уштеђен динар улажете овдје у зидове. Џабе вам сав новац не знате живјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

04.07.2020 20:35

Свака част на коментару. Управо је тако. Овдје неће да раде ништа а у тудјој земљи не бирају посао и никад неће бити равноправни јер су градјани другог реда.

Name

Зворник

04.07.2020 20:39

Нит би ста додао нит ста одузео у одговору браво браво браво мајсторе.

Name

Шведска

04.07.2020 20:48

Никад нисам нити ћу икад гласати у БИХ док су она три чобана која се представљају као представници својих народа на власти.За такве шуге се не гласа.Свако има своје мишљење.Здрави били и чувајте се.

Name

За ттт

04.07.2020 21:19

Назалост је тако. Сви мигранти који напусте своје домовине, јос увијек дрзе до свог националног идентитета, подрзавају сви своје резиме у домовини иако су многи од њих од истих морали побјеци у правоме смислу ријеци, Арапи и Муслимани нпр. на западу имају сва права а дрзе до свог фундаментализма и религиозне радикалности од кога су заправо побјегли, и дрзе до својих заосталих погледа. Исто је са Русима, напустили своју домовину, у Њемацкој гледају РТ деутсцх, слусају руску пропаганду, лази о томе како се Запад распада, да је Запад фасистицки, и гласају за Афд, кога Русија подрзава и финанцира. То видим сваки дан.

Name

Ре

04.07.2020 22:32

Увијек та прица, народ гласао... докази ми да је народ гласао и да нису покрадени избори па онда прицај и тртљај глупости

Name

Киклоп

05.07.2020 05:09

За ту власт гласају домаци. Дијаспора углавном не гласа.

Name

БЛ

05.07.2020 07:02

Босна је у таквом стању, бас због таквих као сто си ти "Тттт" људи без мозга. Ко је отисао "тамо" не гласа висе у Босни и труди се да зиви нормалан зивот, а нормално је да се прате портали и из Босне и из Њемацке, сто вецина и ради. Ми да вас "пустимо" да зивите како морате, такви као ти запослени на грбаци народа и улизице власти ( није битно које ) "поцркали" би од глади без прилива средстава сто дијаспора посаље, сто потроси на одмору.

Name

ја сам

05.07.2020 08:50

Ти мени докази да су избори покрадени, али ми знамо да није тако ко све влада.

Name

Крајина

04.07.2020 20:10

>Прецизних података о броју грађана који су напустили БиХ и РС посљедњих година нема.< Зна ли ко о којим се овдје дрзавама говори. Мозда о БиХ и Р Србија. ? Да ли је ово правописна греска или намјерна подвала.? И у овако озбиљним прицама користе се Цосицеви грифови. Хвала. Лп

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЈ

04.07.2020 20:36

Цитам ста све овал народ пише, па свако иоле нормалан не жели да му дјеца одрастају у таквој земљи, па шта има да чуди, што људи махом одлазе, па немају 100 живота да би доле дочекали нека боља времена...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неправда

05.07.2020 06:14

Знам само једно у било којој дрзави еуропе посла има а посебно за младе људе који брзо науце језик и запосле се и лијепо зиве а код нас млад цовјек заврси сколу и на бирову рада цека пензију и какав је то зивот и стално цака да некому прузи несто.све због водецег руководства дрзаве ..

Name

гг

04.07.2020 21:13

за овакву ситуацију је највисе крива медјународна заједница и ММФ који годинама одрзавају ове цобане на власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веза свих нација

04.07.2020 23:07

Казу: Паметан зиви гдје му је боље а будала гдје родјен.

Name

Не, него

05.07.2020 07:04

деценијама владали комунисти, отимали имовину, унистили подузетницки дух, цисти доказ, види све истоцно земље, послије распада завладале аутократе, диктатори, криминал. Све те дрзавне фирме пропале, ови нови привредници, мало их је да би запослити сав тај народ. А народ мисли, ја сам ту, ја имам право, дрзаво уцини несто, дај ми посао. Народ треба да ради и да их сто висе оснива фирме али незнају. Дјаволски круг је то.

Name

За гг

05.07.2020 07:45

Увијек почети од себе... За све смо ми криви, не неко други. Ми смо другима допустили да управљају нама и да нам ове предствнике пакла ставе на владајуће позиције.

Name

меркела

05.07.2020 03:16

Гласали сте за боље сутра , дугове це врацати избеглице из Пакистана, Бангладеса, Ирака , Ирана,Сирије не треба да се бринете за будуцност , па ваљда су се за то борили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Васо

05.07.2020 05:13

Гдје си се ти ухљебио?Ни твоја до зоре неце..не зајебавај постен и радан свијет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

05.07.2020 06:00

Извините молим вас, то подразумијева да нас неко буде хтео примити, а како смо се у задњих пар мјесеци дисциплиновано показали, неће нас ни као туристе пустити. Технологија у свијету напредује, радна снага постаје полако не битнија у многим секторима у којима раде балканци. Има других који се знају боље понашати као ми а највећа предност је њима, што су ЕУ држављани. Видјели су и они који су нас требали до сада, да смо на у однос других, дивљаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ад

05.07.2020 08:00

Запад једва цека да народ из БИХ додје. Они немају посла за своје људе. Све их је висе на социјали јер фирме се затварају. Позури народе да не окаснис јер пробрат це се добри послови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Побјегао

05.07.2020 08:10

Отисао напустио бöље реци побјегао од зла.У БиХ прица се све напамет а нити се ста зна нити ста постује и све лазе.Мене само цуди да ми немоземо ниста науцити или копирати нити се знамо цему дивити, докле смо стигли кад су људи сретни кад се напију или наједу. Ми смо у стању све унакарадити и тросити новац у несто сто има у свијету и засто нетребамо ниста платити. Савјетао би све да уце њемацки и енглески језик и онада це имати други поглед у свијет јер насе сколство је узалудно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре господји послодавцу

05.07.2020 08:22

Бил ти нама зива и и здрава била реци јел имају твоја 22 радника уплацене доприносе.Плату од које могу да се хране,плацају рацуне,сколују дјецу на дрзавном факултету.,и јос кад би могли на одмор макар на Озрен.......бит цес предлозена за послодавца деценије....не године..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Матуранти

05.07.2020 11:54

Ове све коментаре ископирати и подјелити да влада зна ста им народ мисли јер ја се бојим као пензинер ста це са нама да буде.Све друго би било цудно да се деси него ПРОПАСТ И ПРОПАСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

05.07.2020 16:10

Само на запад ко може нека иде и траźи бољи живот. Овде неће бити боље никада и зашто да нам живот прође у очекивању. Живот треба зграбити одмах и сада и живјети пуним плућима јер је живот један. А за државу нека брину лопови и њихова дјеца и фамилија јер сви су они обезбеђени материјално генерацијама.

Name

гост

06.07.2020 07:41

Ови радници од Миле мисле да се ми муцимо и патимо по градјевининама и неки нас и зале јер они само узивају и ниста не раде.