"Политико": Српски предсједник учи њемачке лекције

Бриселски портал Политико, који је недавно објавио интервју са предсједником Србије Александром Вичићем, данас анализира његове речи и деловање.

Србија 05.07.2020 | 09:28
"Политико": Српски предсједник учи њемачке лекције

"Политико" је оцијенио да је током посљедње деценије Вучић доминантна политичка личност у Србији, највећој и најмногољуднијој од шест држава Западног Балкана које траже чланство у ЕУ.

У тексту под насловом "Српски председник Вучић учи њемацке лекције", Политико наводи да је током интервјуа у Бриселу Вучић говорио о томе како се модерна Њемачка суочила са губитком територије коју је некада сматрала својом, а умјесто тога усредсредила се на свој економски успон и промовисање своје културе и вриједности.

"Да ли је то шаблон за Србију, која је играла централну улогу у балканским ратовима деведесетих и која се суочава са признањем да Косово више није њена покрајина, у замјену за чланство у ЕУ", пита Политико и додаје да Вучић не би ишао баш тако далеко.

Како наводе, он каже: "Хтео бих да будемо довољно паметни и да знамо да територијално питање није увек најважније. Важно је, нема сумње. Али, не може бити важније ... од вредности, од врлина, од језика и културе. "

Политико додаје и да је Вучић два пута себе називао "малим момком са Балкана", али портал примећује да је то опис који је у нескладу са њим, "не само зато што је висок око два метра".

Указују да је током посљедње деценије он доминантна политичка личност у Србији, а да је његова странка добила 60 одсто гласова на парламентарним изборима у Србији прошлог месеца.

Портал наводи да је за критичаре унутар и изван Србије Вучић сувише доминантан.

"Академици, активисти за права, западне дипломате и опозициони политичари кажу да је одговоран за озбиљно назадовање на пољу демократије, слободе и владавине закона", пише Политико и помиње оцену Фридом Хауса која Србију види само као "делимично слободну" или саопштење ОЕБС-а поводом избора у Србији да је "избор бирача био је ограничен превеликом предношћу владајуће странке и промовисањем владиних политика од стране већине главних медија."

Вучић је, како наводе, одбацио такве процјене назвавајући их "бирократским извештајима", а гласање је описао као "најправедније изборе које смо икада имали".

"Не кажем да је то идеална ситуација", казао је он о изборним резултатима, преноси Политико и додаје да је рекао да се његов успех своди на добро управљање економијом, велике инфраструктурне пројекте и слабост његових политичких противника.

 
(Тањуг)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

РАСПУЦХИН

05.07.2020 08:12

Вучић пореди оно што се не може поредити. Прича је много шира и компликованија а на овај начин се само манипулише народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раомм

05.07.2020 08:22

Он је Феномен,то мајка само једном рада...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

05.07.2020 09:01

....лоси разултати политике су видљиви свуда и дуго времена. ..писати и прицати "прице"ради оправдања незнања , немоци губитаја је за полусвет . Поредјивати Немацке освојене па изгубљене територије са Српским КиМ , је неуко и рекао бих врло припросто, а мозда и несто горе од тога ... Срби су велики историјски народ, али имају несрецу сто на власт додју неспособни кадрови , који нацију дрзе у сиромаству назадовању . Србима су потребне нове елите на власти , а таквих има пуно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александар

05.07.2020 09:03

У преводу одрецице се Косова за рад европског пута Србије и њеног економског просперитета и напредка те привлацења инвестиција . Само сто када призна Косово он це испунити оцекивања западних земаља и схватити да европски пут Србије је само лазно обецање и да нема ниста од Србије као модерне и уредјене земље са јаким зивотним стандардом и великом куповном моци њењих градјана . Збогом Србијо послије признања Косова . Ко подје задњи нека угаси свијетло .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре хасо

05.07.2020 09:48

Вецу глупост нисам процитао. Запад прица ста му се свидја и то није никаква новост. Наравно они зеле да оправдају своје злоцине које су поцинили српском народу .Једноставно оперу крваве руке . Није њих брига ни за Србе ни за Албанце . Господин Вуциц то добро зна а ЕУ незнамо дали це уопсте опстат. Цијели свијет је у великим проблемима а Срби треба само висе да раде и бице им много боље.

Name

избјеглица

05.07.2020 09:32

Вец се свело на Београдски пасалук. Војводина је полуоцијепјена, Црногорци бјезе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако се нада

05.07.2020 10:13

Да једном сруси неки постављени зид, неце му управо они дозволити,јер то је дозвољено само силним....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

05.07.2020 11:45

Ко пита ста Вуцица,бице како казу свјетски оци,ми њима слузимо као мамац за поткусуривање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Зоки

05.07.2020 12:24

Кад га нико ништа не пита због чега иду преговори? Још Косово није ријешено и Албанцима одговарају преговори надајући се признању. Србија нема шта да изгуби, јер су нам Косово отели НАТО бомбардери.

Name

Док

05.07.2020 15:54

Док он подрзава Додига, не осуђује Ђукановића, а сви знамо ко су ова двојица и ста раде од српског народа, јасно је да ни први није различит од наведене двојице. Он хоће да казе:кад се онолика Њемачка одриче своје територије (за рад јачања економије) засто то неби урадила и мала Србија. Довиђење КиМ.

Name

Слобода

05.07.2020 13:13

Е ово вам је браћо Срби уз додика и мила највећи издајник у Срба од кад Срби постоје,овај ће нас продати у робље и народ и земљу и све...

ОДГОВОРИТЕ