"Надамо се да достижемо врхунац таласа"

Имунолог др Срђа Јанковић изјавио је да не подржава стицање колективног имунитета на корона вирус "краћим путем".

Србија 05.07.2020 | 13:40
"Надамо се да достижемо врхунац таласа"

"Ми се надамо да сада достижемо врхунац овог таласа, како год га звали. Морам да кажем да не саветујем и не подржавам да се пречицом иде ка колективном имунитету, а није сигурно ни да ћемо га досегнути брже ако се више људи зарази. То би била скупља мера", рекао је Јанковић.

Он је додао да се може рећи да је попуштање мера које није било апсолутно, него је замењено препорукама, а тада је епидемиолошка ситуација то допуштала, било варљиво јер је вируса било довољно да се омогући ново разбуктавање.

Јанковић је рекао да се свака земља суочила са тим у сличним условима.

Говорећи о јачини вируса др Јанковић је истакао да је очигледно да он није ослабио и указао да ново погоршавање наступа већ сада, а већином је било очекивано на јесен.

"Количина вируса која се унесе јесте битна, то је један од фактора. Други фактор који је доминантан је пут заражавања, окупљања где је већи број људи, те због тога има више младих међу оболелима. Ризичне групе и фактори ризика за некога, под истим условима, већи ризик имају хронично оболели", објаснио је Јанковић.

Он је истакао да оно што можда највише плаши у вези са вирусом је елемент неизвесности, односно, да и неке здраве особе због неке предиспозиције могу да дођу у тешко стање ако се заразе.

Када је реч о вакцини, Јанковић истакао да је вероватно неће бити још најмање годину до годину и по дана.

Поред корона вируса, на јесен прети опасност и од сезонског грипа, а Јанковић указује да је вакцинација „апсолутно пожељна“ када је реч о сезонском грипу.

На питање о могућој изолацији Београда, Јанкових је парафразирао изреку свог учитеља др Радовановића "на љуту рану љута трава", изражавајући наду да рана неће бити толико љута, односно да неће захтевати затварање.

"Када запрети губитак живота који би по страхоти надмашио затварање града, онда је то рационална одлука", истакао је Јанковић.

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ре

05.07.2020 12:25

Надате се ви томе вец 3 мјесеца бандо покварена и лазљива, крајем маја сте побиједили вирус да би одрзали изборе, знајте да цете једног дана због лазног информисања и угрозавања здравља становниства носити букагије. На оснобу цега се заснивају те оптимистицне прогнозе? То се у цланку нигдје не спомиње, само надамо се, оцекујемо, мислимо као да бацате пасуљ. Доказано је да су подаци које ви имате и на основу којих доносите xакљуцке фалсификовани и лазирани, на основу цега ви пратите епидемију, засyо слудјујете и лазете народ кад и будала види да вам је ситуација измакла контроли?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацим

05.07.2020 12:36

Мој Срдјо . Бице готово када Били Гејтс казе да је готово . До тада дјаба је било ста прицати .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

05.07.2020 13:32

Ја бих се дотакао ове вакцине од сезонске грипе.Знам масу људи који приме ту вакцину,па оболе сваке године од грипе,а знам их који не примају,па не оболе.Говорим о старијим људима,хроницним болесницима.Према томе,та вакцина,а вјероватно и ова која нам се спрема,помазе колико и цаса воде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

05.07.2020 13:32

Да се ја питам и да одлучујем, сви љекари у тзв.стручним тимовима код нас и у Србији, у болнице би могли ући само као пацијетни, а више не би могли у њима радити. Јер, закључио сам да ти исти људи о овом вирусу и овом свему немају благе везе. Када се само сјетим априла и њихових прича, издржимо до јуна и до високих температура, тада вирус нестаје. А ево и јула и температура од 30-35 степени а вирус тек сада ескалира. Значи, редом отказ, свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Свима

05.07.2020 13:44

Зашто само код нас и у Србији, погледај мало колико о вирусу знају љекари из читавог свијета, погледај какво је стање са вирусом код њих и какве су све изјаве давали о Корона вирусу па имају 5-7 пута више заражених и преминулих на 1. милион становника више од нас.

Name

Последњи кинески цар

05.07.2020 14:48

Јер су тотално исполитизовани, "подобни" и нестручни. Односно, из њих не говори струка него политика. Инструмент су политике. Да нису подобни и нарочито нестручни не би ни били ту гдје јесу. На жалост. Надаље, понашају се као пајаци. Узмите само оног' Несторовића. Достигао је критеријуме за ријалити играча. Она задруга плаче за њим. Па човјек у једном дану избаци по пет небулозних изјава. У петој изјави демантује себе из прве изјаве. Он и Кисићка су звијезде ТВ станица. Умислили да су главни играчи. Дистанца, дистанца, маске, маске, а пустили 20 000 навијача на фудбалску утакмицу?! Успјели су и Ђоковића преварити и намамити на танак лед. За кога дистанца, маске? Наш Ален као спикермен, читао само вијести, предлажем да пређе на РТРС?! На крају, мислим да Вам статистика није јача страна, мало боље упоредите податке на милион становника.

Name

јее

05.07.2020 20:28

млатите,млатите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

06.07.2020 11:47

Сваки дан са Короном је врхунац таласа, док прави врхунац ће се десити тек када буде и посљедњи и кривуља почне падати и тако константно ка доље, до повратка на период прије Короне.

ОДГОВОРИТЕ