Ево шта доноси нови закон о јавним набавкама?

Клуб посланика ДФ-СД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ упутио у процедуру нови Закон о јавним набавкама усклађен с европским стандардима. 

Босна и Херцеговина 05.07.2020 | 21:55
Ево шта доноси нови закон о јавним набавкама?

Ради се, наиме о закону који је креиран у комуникацији са сефом делегације ЕУ у БиХ Јоханом Затлером и Европском делегацијом у БиХ, а са којим су упознате и Амбасаде Њемачке, Сједињених Амричких Држава и Велике Британије. 

У наставку доносимо најбитније новине у закону:

- Нови закон ће у потпуности бити усклађен са Европском директивом о јавним набавкама, односно БиХ ће уградити ЕУ стандарде у своје законодавство, што ће бити значајан корак у приближавању Босне и Херцеговине Европској унији.

- Потпуно измијењен дио закона који се односи на изузећа од процедура јавних набавки. Подсјећамо, управо је овај дио закона о изузећима врло често злоупотребљаван, и кориштен је као простор за низ манипулација.

- Подиже се ниво стручних критерија за избор чланова Комисије за жалбе, попут нивоа потребне стручне спреме на ВСС за оне који нису правници, а положен правосудни испит за правнике.

- Подиже се висина накнада за покретање жалбеног поступка за десет пута у односу на претходни закон. Ниске накнаде за жалбене поступке су креирале понајвеће манипулације у процесу набавки до сада. Коначно ће се спријечити уцјењивање институција и привредника у жалбеном поступку те убрзати процес реализације јавних набавки у интересу грађана. 

У досадашњем закону створена ја пракса „професионалних жалитеља“ који су планирано ишли у процес жалби  унутар јавних набавки, како би себи створили простор да се тим жалбама уцјењују други понуђачи или учесници у јавним набавкама.

- Манипулације, договори или све друге активности којим се утиче на оглашиваче и понуђаче јавних набавки у циљу намјештања тендера ће се сматрати кривичним дјелом.

- Новим приједлогом закона је прописано и да Агенција проводи инспекцијски надзор над примјеном овог Закона, што ће довести до побољшане контроле процеса.

- Уводи се и низ других одредби којима ће се до најмањих детаља све прецизирати, те ће закон бити знатно обимнији и тиме смањити могућности злоупотреба на минимум. 

(Патриа)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Борис

05.07.2020 14:41

Дај боже реализације предлиженог. Да не буде само слово на папиру као и до сада

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРЖАВА БЕЈХА

06.07.2020 04:46

САРАЈЕВОСКОЈ ЧАРШИЈИ СУ ПУНА УСТА ДРЖАВЕ БЕЈХА И ТО ИЗ ЈЕДНОСТАВНОГ РАЗОГА ДА СЕ ДОМИНИРА НАД НЕПОСЛУШНИМ ВЛАСИМА И ДЈУКАНИМА, И ПОВРАТИ ОМИЉЕНА АУСТРОУГАРСКА, А КАД СЕ НЕКОГ ПИТА КАКВЕ ТА НАЗОВИ ДРЖАВА ИМА ДОКУМЕНТЕ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ Е ОНДА МУКЛА ТИШИНА. НЕКАДА ЈЕ КОД ТИТЕ СВЕ , ОД ДРЖАВЕ ДО МЈЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ, ИМАЛО ПРИПРЕМЉЕН СЕТ МАТЕРИЈАЛА О ПОСТУПАЊУ У ВАНРЕДНОЈ СИТУАЦИЈИ.ПА СЕ ЗНАЛО КО ЋЕ И ЛОПАТУ НОСИТИ. ОВИ НОВИ ДЕМОКРАТИ, ШТО ИХ ИНСТАЛИСАО ЗАПАД, ДА НАРОД ПРЕТВОРЕ У СЛУГЕ И ФУКАРУ, ОСИМ ШТО КРАДУ И НЕ ЗНАЈУ ШТА ЈЕ ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА. У ЊИХ ЈЕ УВИЈЕК ВАНРЕДНО.

Name

Пензионер

05.07.2020 15:01

А ко це проводити те законе

ОДГОВОРИТЕ
Name

И отац свих манипулација би им

05.07.2020 15:42

Позавидио на манипулаторским методама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАЈА

05.07.2020 16:19

ТРЕБАЛО ЈЕ ПАР ДЕСЕТИНА ГОДИНА ДА СЕ САГЛЕДАЈУ МАЊКАВОСТ ВАЗЕЦЕГ ЗАКОНА ДА БИ ПРИСТУПИЛИ ЊЕГОВОЈ ИЗМЈЕНИ. НИЈЕ БИЛО ДОБРЕ ВОЉЕ ЗА ТО, КАО СТО ЈЕ НЕМА НИ САДА. ОМОГУЦЕНА ЈЕ ПЉАЦКА МЈЕРЕНА МИЛИЈАРДАМА ПА ТЕК 0НДА КО ФОЛ ИЗМЈЕНА. КО ФОРМИРА И КОНТРОЛИСЕ АГЕНЦИЈУ? НИСТА ОД ЗАКОНА, РАДИМО КО ПРЕ И ЈОС МАЛО ГОРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гастарбеитер

05.07.2020 16:29

Нема тог закона нити државе који/а неће изврдат. Ево ја у Њемацкој кобојаги средјеној држави, колико сам тендера добио у сарадњи са градонацелником. Мало њему у дзеп, или уплаћен одмор на некој егзотично дестинацији и СЛ и посо је добијен. Људи не будалите то је свагдје на свету исто И нико није гадљив на паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

05.07.2020 21:16

Има и тамо али овдје је у питању чиста дивљачка пљачка коју представљају као усклађивање са ЕУ. Такса на жалбу била прво 20 КМ, сада је 5 000КМ а биће 50 000КМ. Знаш ли шта то значи практично, неко близак власти од стварне цијене у понуди стави 200 000 КМ висе и сигурно ће добити посао, ко год буде јефтинији биће му отет посао одмах по отварању понуде. Онај ко је дао реалну цијену може уплатити таксу од 50 000 КМ и сигурно губи код КРЖ јер против себе има некога ко има 200 000КМ за подмићивање и све по закону ЕУ. Није ми јасно чему се свијет радује?

Name

Другими,,

05.07.2020 16:32

Мислим да је касно!!народ и држава је оцерупана до козе

ОДГОВОРИТЕ
Name

дарко

05.07.2020 17:05

Више није ни битно, за 20 година колико се радило по старом закону о јавним набавкама накуповало се довољно станова по иностранству, направило зграда и кућа, обезбиједили су и чукунучиће наши мили тендераши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Р СРПСКЕ

06.07.2020 06:25

Ако додик има вецину у преставницком дому од тог закона нема ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

06.07.2020 08:38

ЗАКОН, ЗАКОН, НИЈЕ ПРОБЛЕМ У ЗАКОНУ. ИМА ГА. САМО НЕЋЕ НИКО ДА ГА ПРОВОДИ

ОДГОВОРИТЕ