"Због уступака Додик је продао Србе у Федерацији"

„Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ јуче је био чекаоница за предсједнике три странке – Додика, Човића и Изетбеговића и завршетак њиховог састанка“, рекла је на данашњој конференцији за медије Мира Пекић, посланик ПДП у ПД ПС БиХ. 

Република Српска 08.07.2020 | 15:42
"Због уступака Додик је продао Србе у Федерацији"

Она додаје да је Клуб СДС - ПДП имао јасне ставове и могао да ради, али су други морали сачекати крај састанка да би добили мишљење, чиме су ова три предсједника странака стављени и изнад закона и изнад Устава. 

Пекићева истиче да је приједлог буџета који је нама стигао је у износу од 996 милиона КМ, што значи да је већи за 46 милиона КМ од пријашњег буџета који је предлаган раније, до доласка ове власти у Сарајево: 

„То практично значи да ће буџет бити кориштен за враћање кредита, затим за заједничке институције, тек на крају за ентитете. Овим повећањем буџета се слабе ентитети, слаби Република Српска, а јачају институције БиХ. Става смо да институцијама БиХ не требају толика средства и да се приликом формирања буџета требало водити рачуна о ентитетима, гдје се одвија стварни живот“, истиче Пекићева. 

Пекићева се осврнула и на 27 милиона КМ издвојених за буџетске резерве, нагласивши да ће бити постављено питање о намјени тих резерви: 

„Буџетска резерва, али и додатних 15 милиона предвиђених директним трансферима, намјењени су намирењу економске штете. Опет, ако узмемо у обзир релативно уске надлежности Савјета министара поставља се питање како ће се та средства распоређивати, по којим критеријумина, посебно ако узмемо у обзир да се буџетска резерва додијељује у хитним случајевима и по захтјеву корисника“, закључује Пекић. 

„Изборни закон који је јуче усвојен представља Додиково изигравање повратничке српске популације која у добром дијелу Федерације БиХ још нема статус конститутивног народа. Јуче смо дошли у ситуацију да три човјека: Милорад Додик, Драган Човић и Бакир Изетбеговић одлучују о свему па и о судбини српског народа у ФБиХ“, истакао је Драган Мектић, посланик СДС у Парламенту БиХ. 

Мектић је казао да је Додик је издао и продао Србе у Мостару како би добио уступке од друге двојице лидера. 

„Србима су загарантована четири мјеста у Вијећу града Мостара. Постављењем цензуса на 3% и јучерашњим пристанком на промјене Изборног закона, Додик је преварио Србе у Мостару јер сада је немогуће да Срби имају своје аутентичне представнике у Градском Вијећу Мостара“, нагашава Мектић. 

Он каже да ће српска мјеста сада заузети, они Срби које кандидују листе СДА и ХДЗ-а и то је искључиво Додикова кривица. 

Говорећи о одласку страних судија Мектић је казао да је неприхватљиво да позицију из Републике Српске предлаже Предсједништво БиХ.

„Договор који је и СДС подржао био је да Народна скупштина РС именује једно име у Уставни суд БиХ да би док је то отишло до Сарајева, Милорад Додик себе уградио у то тако што је рекао да српски члан Предсједништва БиХ предлаже судију у Уставни суд БиХ. Закони у Републици Српској шетају за Милорадом Додиком. Кад се Милорад Додик врати у мјесну заједницу онда ће мјесна заједница предлагати судију из Републике Српске за Уставни суд“, поновио је Мектић. 

Говорећи о именовањима у агенције на нивоу БиХ Мектић наглкашава да је Милорад Додик интересе Срба дао за фотеље и договор о именовањима. 

„Драган Човић то себи никад не би допустио. Јуче је Милорад Додик пристао на садашњег директора ОБА иако већ четири године изјављује да је ОБА непријатељска институција и за Републику Српску и за Србију“ – закључује Мектић.  

(БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Сдс100%

08.07.2020 13:54

Хајмо само по додику, тако цемо сигурно добити изборе, има ли медју вама неко паметан, да казе како це овом народу бити боље, веце плате, пензије. Видите да прица о криминалу без доказа не пролази прицамо је 15 година узалуд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.07.2020 14:58

Биће боље...биће

Name

Ре сдс100%

08.07.2020 15:08

Браво! Упорно им понављамо да их не признајемо нити позицију нити опозицију, јер су из исте кесе плацени и једни и други. Јер су безидејни, продани, огавни и ни једну једину ствар не цине за народ, али они нама не вјерују. Мисле да су Богом дани да су нама позиција и опозиција. Народ тј.ми смо пукли, СКЛАЊАЈТЕ се с пута изроди, позициони и опозициони!

Name

Михајло

08.07.2020 16:05

Па по коме него по додигу, јер је он продао и предао и покрао сто је досло под руку. Тај назови цовјек је направио вецу стету овом народу од свих досадасњих непријтеља.

Name

Ре СДС 100%

08.07.2020 16:19

Ма тако и треба , зна се чему то води, док је нама овакве опозиције Додик ће побјеђивати још најмање 20 година .

Name

Апис

08.07.2020 14:13

Додиг је давно продао РС и све Србе у њој, а ФЕДЕРАЛНЕ Србе уступио бакиру и човићу, а РС опљачкао до темеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко и јасно

08.07.2020 14:46

Додик је највеце зло за РС

Name

Ре Апис

08.07.2020 16:02

А ти си неки ко бива зајебан тип па се потписујес као Апис ????

Name

кратко,јасно

08.07.2020 16:22

Додик је себе и своје обогатио,а србе и српску до темеља унистио.

Name

Милан

08.07.2020 16:31

Хапси Мектицу само хапси браво за господина Мектица...

Name

УСТАВНИ СУД БИХ

08.07.2020 20:31

Засто је господин Мектиц оборио закон о Уставном суду којим би биле избацене стране судије, његов глас је био пресудан? Да би се на другацији нацин ријесило питање страних судија (тј бирање јос једног из Народне скупстине) требало би мијењати устав, сто је јос тезе и трази веци консензус него доносење закона, дакле немогуце. Ево нека он појасни то, па онда нека поставља некоме питања.

Name

Хехехе

08.07.2020 16:05

Е мом мектица да си зивео у време калигуле могао си бити римски сенатор а не тамо нека босне нека министер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

08.07.2020 16:40

И овако је путко добро просо.

Name

Илија

08.07.2020 16:25

Када це бити боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

08.07.2020 17:28

Додик је продао Србе у Српској да неће и оне из Федерације.

Name

БРАНКО

08.07.2020 16:44

Да се ја питам ја бих овај Балкан затрпао комплет и нека изникну нова покољења која че наћи неки нови пут...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

08.07.2020 17:45

Продао је и србе у Сребреници,сачекајте објаву резултата избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рембрант

09.07.2020 06:21

Еее јадни срби у федерацији... они не зиве у бољем ентитету,не глодју кости под сатором,нема ко да им продузи зивотни вијек,није им трнансвестит председник,нема ко да им отпјева ону немозе нам нико ниста,имају у федерацији дупло мање короне,њихова федерација је из једног дијела,пензије им веце 30 посто ,главни град бих им је у федерацији јааадни они.

ОДГОВОРИТЕ