До краја љета може да се догоди још један нови пик

Други пик корона вируса, који је у току, највероватније ће се одржавати током цијеле ове недеље, изјавио је епидемиолог др Бранислав Тиодоровић.

Србија 09.07.2020 | 08:42
До краја љета може да се догоди још један нови пик

Према његовиом ријечима, тек послије викенда можемо се надати да ће број нових заражених почети да опада, али не нагло.

Према његовом мишљењу, до краја љета може да нам се догоди још један пик, али ће то прије свега зависити од нас самих, односно колико се будемо придржавали прописаних мјера.

Тидоровић је, иначе, први прогнозирао пик у којем смо тренутно, због чега се мало каје, иако је свјестан чињенице да је увијек боље рећи истину.

"Када сам рекао да ће бити сљедећих дана проблематично, да ћемо имати пик за 5, 6, 10 дана, ја сам једноставно само рачунао где смо и када имали скупове. Није битно да ли су већи или мањи, јер кад има више мањих исти је ниво угрожености. Нису само утакмице проблем, већ и спорадична славља, матуре које су организоване упркос препорукама да се не организују у ресторанима, рођендани, журке по сплавовима, у затвореном простору до ујутро ...Видите, Врбас је имао три свадбе у једном дану и он је највећи пожар у Војводини. Инкубација је од 7 до 14 дана, и није била велика филозофија израчунати када ће доћи до удара. Тако је и испало. Боље да нисам био прогнозер," каже проф. др Тиодровић за Телеграф.

Он је нагласио да ћемо највјероватније цијеле ове недеље имати посла са тим посљедицама, јер, пик можда већ имамо, па се он одржава.

"У сваком случају можемо рећи да ћемо тек послије викенда, следеће недеље, имати опадајући тренд. Видјећемо тада колико је народ схватио да је ово озбиљно, а јесте озбиљно. Тај пад неће бити одједном, мора неколико дана полако да опада, па тек да се сведе на неку спорадичну појаву," рекао је проф. Тиодоровић.

Он објашњава да немају пацијенти, међу којима и млади, тешку клиничку слику само зато што су покушали вирус да прележе на ногама.

"То је код младих људи, свакако присустно, нису се одмах јавили. Друго, када имате много заражених, имате већу количину инфекта односно вируса. А, већа количина вируса ће одмах продуковати код људи теже клиничке слике, а такве слике ће довести до потребе за кисеоником и респиратором. Када дође пацијент до респиратора, шансе да преживи су 50 према 50," каже проф. др Тиодоровић.

Други пик првог таласа Србији се догодио малтене у тренутку када смо били на корак од данас са нула заражених. Професор Тиодоровић примјећује да смо претходно, након попуштања мјера имали ситуацију као да је људе неко пустио са ланца.

"Јесте ме дјелимично изненадило, јер сам се ипак надао да ће се становништво понашати сходно предложеним мјерама и да ће њихово понашање више бити засновано на сили аргумената. Али, ако ви дођете у ситуацију да морате да примјењујете аргумент силе - да ограничите кретање, уведете обавезе, то није иста ситуација. Увијек сам био против примјене овог другог јер људе прво треба информисати, научити, понудити им едукацију и објашњање. Очекујете да постану свјесни ситуације и да ће се понашати на одговарајући начин, а то значи да ће покушати да смање ризик. Е, ми то нисмо имали, и са те стране нисам изненађен пиком," каже проф. др Тиодоровић.

У фирмама има обољелих, али је у њима је мања могућност заразе јер су предузетете мјере чак и ригорозне са кажњавањем. Јесте радно активно становништво највише присутно у овом броју обољелих али нама су за сијање инфекције и за њено ширење, бар по подацима које можемо да сагледамо у великим градовима, криви млади. Овдје имамо више посљедице скупова, иако је било заражавања и у фирмама, по један, два случаја. Међутим, на прославама или у кафићу, може да сједи до вас, без растојања, а заражен је.

Професор каже да од нас самих зависи да ли може до краја љета да нам се догоди и трећи пик.

"Да ли ће бити још један пик зависи од тога јесмо ли схватили тежину и озбиљност ове болести. Зависи од нас самих," истиче он.

Шта ће нам се дешавати на јесен, према његовим речима, много зависи од тога како ће се сада са вирусом изборити јужна полулопта поготово Бразил, Аргентина и Аустралија.

"Ако се вирус тамо одржи, онда ћемо имати велики проблем на јесен. Али, ако они буду успјели да га сузбију и сведу на спорадично јављање, онда ће то личити на пандемијски грип који је постао сезонски," објашњава проф. др Тиодоровић и наглашава да је једина права мјера ношење маски, дезинфекција и одржавање дистанце.

(Тањуг) 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Јока

09.07.2020 07:12

А молим вас кад је предвиђено да сви помремо. Битно ми је само да знам шта ћу обући.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лала

09.07.2020 09:48

Свака част на коментару!!!!

Name

Браво

09.07.2020 10:11

Чиста десетка коментар. Нико не говори о уништеним психама овим над.ебава.ем.

Name

Ана

09.07.2020 07:14

Наши људи немају ту врсту одговорности о којој ви причате, и то ме изненађује да сви ви учени људи и даље упорно нешто покушавају објаснити да се схвати!!! Схватите, казне по џепу само имају ефекат. Шведска, Норвешка.....су друго.....нисмо ми на том нивоу свјести. Да би сте спасили друштво нема препорука него обавезно је ово, ово .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана туго мојих дана

09.07.2020 09:17

Кошарца ниси нападала? Игора и секту због отварања Крајишке куће ниси нападала? Агапе што ради цијелу ноћ ниси нападала? Додика који не иде у изолацију послије повратка из Србије не нападаш? Надлежне за препуну Аqуану не нападаш?..Власнике пренатрпаних фабричких хала не нападаш? ...

Name

Коњ

09.07.2020 07:27

Немас ти везе мој Тиодоровицу ста си све прицао све си омасио.Најбоље да се сви затворимо 3-5 година и нико никог не видја па мозда али мозда продје вирус.а ста цемо јести за то време и оцемо ли полудити то не говорите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

09.07.2020 08:04

Нисте ни сањали да ћете на крају свог радног вијека постати тако важни и битни. Али, проћиће и ово, пашћете у заборав и поново ћете постати небитни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.07.2020 10:10

Пред Богом су одавно небитни. Сад немају кад мислити о томе, мислиће Бог о њима.

Name

МИКИ

09.07.2020 08:18

Добро је када имамо толико много разних епидемиолога, вирусолога, ку.цолога- немозе нам вирус ниста...ускоро...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

09.07.2020 08:29

У наредне двије седмице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како то?

09.07.2020 09:59

Не схватам: највише заражених средње животне доби који раде у фирмама, а највише преносе млади који сједе по кафанама? Каква је то логика?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

09.07.2020 11:35

Ајде ти нама Тиодоровицу реци како су сад маске,дистанца,довољни а нису били довољни у марту и априлу.Ето само то нека ми неко објасни од ових струцњака и одмах потписујем да цу носити маску до краја зивота...

ОДГОВОРИТЕ