Дан Николе Тесле у канадском граду у Нијагари

Јубиларни 10. по реду Дан Николе Тесле обиљежиће се у канадском граду Нијагари у петак 10. јула на 164. годишњицу Теслиног рођења.

Свијет 09.07.2020 | 11:22
Дан Николе Тесле у канадском граду у Нијагари

Како је саопштио организатор, Српска школа „Никола Тесла“ програм је прилагођен вежећим здравственим мјерама.

На Тргу Николе Тесле поред Нијагариних водопада код споменика нашем научнику у 17 часова биће положено цвеће уз присуство највише 10 људи уз дистанце од два метра.

Дану Николе Тесле у Нијагари присуствоваће генерални конзул Републике Србије у Торонту Василије Петковић, представници Националног парка Нијагара и Немања Јевремовић оснивач Теслиног техничког музеја у Канади.  

Много скромније него што је раније планирано биће обиљежена и деценија постојања Српске школе „Никола Тесла„ у Нијагари. Из ове школе подсјећају на велики успјех српске заједнице у том дијелу Канаде када је крајем прошле године у Нијагари поред самих водопада именован Трг Николе Тесле.

Најављују да ће заједно са канадским Теслиним техничким музејом наставити са акцијом да се стара електрична централа у овом граду преуреди у Музеј Николе Тесле. Централа је саграђена 1905. године по патентима овога научника, а неки од изворних генератора су још у функцији.

(БН) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мрзим босну

09.07.2020 11:11

Кад је струју измишљао Тесла,америко сисала си весла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нас

09.07.2020 20:12

Хрватине, Тесла захвална ти је мајчица Хрватска