Забрана окупљања за више од 10 људи у Београду

Потпуна забрана јавног окупљања за више од 10 људи у Београду, мере у градовима где је ванредно. У Србији је у току други пик, првог таласа корона вируса који је однео 341 живот, а потврђен је код 17.076 особа

Србија 09.07.2020 | 15:01
Забрана окупљања за више од 10 људи у Београду

У Београду је данас одржана седница Кризног штаба за борбу против короне,  а након ње обратила се премијерка Ана Брнабић и директор Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије.  

Премијерка је казала да су разговарали о многим питањима, проблемима, пре свега о ситуацији у Београду, где је најкритичније, и за који су донете три мере.

- Разговарали смо да ли да се вратимо у време у марту, и априлу, да ли да доносимо мере за целу Србију, или да се водимо оним што смо поставили као задатак себи када је кренуо други пик првог таласа, а то је да, у ствари, доносимо мере за појединачне локалне самоуправе, а  тамо где је ситуација мирна да оставимо људе да живе. И, уколико локална самоуправа процени да треба, она ће за себе да прогласи ситуацију, тако да имамо мере у свакој локалној самоуправи.

-  Договор је да немамо мере за читаву територију Србије, већ да се фокусирамо тамо где је ситуација ванредна, нестабилна, непредвидива, а да тамо где су грађани допринели томе да нема потребе за увођењем ванредне ситуације, да их пустимо да живе, да организују прославе - рекла је Ана Брнабић.

Три мере за Београд

Она је навела да су данас донете само мере за Београд.

- А то је потпуна забрана организованог јавног окупљања више од 10 људи у затвореном и у отвореном простору. У принципу ће све ове мере бити орочене, јер морамо да пратимо ефекте. Друга мера, вратићемо мере ограничења броја људи у затвореном простору, сви ће морати јасно да истакну колико је затвореном јавном објекту дозвољено људи а то је једна особана четири квадрара - навела је Брнабић. 

- Ограничићемо радно време у затвореном простору од 21 час до 6 сати ујутро. То важи и за ресторане, продавнице, тржне центре... Што се тиче отворених простора и башти то ће остати од 23 до 6 сати - рекла је премијерка.

Према њеним речима оно што се дешавало синоћ и прексиноћ у граду скупо ћемо платити.

- Те људе који су се заразили током протеста треба сместити у здравствене установе. То ћемо видети за 5, 7 до 10 дана - казала је она. 

Крај није за 2 недеље ни за месец дана
Захвалила се свим грађанима који су поштовали све мере.

- Највећи број Београђана је поштовао мере. Очекујемо пад наредних дана. Нажалост оно што смо видели синоћ и прексиноћ, не доноси ништа добро. Наставићемо да радимо, да гледамо ситуацију из града у град. Заиста, тамо где смо видели да су на време увођење мере, ригорозније мере него у Београду, као што је Крагујевац, имамо бољу ситуацију. Тамо где је потребно, причали смо са Министарством одбране, правићемо нове болнице. Идемо сви заједно. Апел још један, ово је борба за све нас. Хајде да се фокусирамо на борбу против ковида. Сигурна сам да ћемо ово победити. Али да ли ће се ово завршити за две недеље, месец дана... Неће. Завршиће се када се нађе вакцина. А, треба да се спремимо за други талас. Треба да купујемо тестове, и брзе и ПЦР, да се заједно боримо - рекла је премијерка.

Доцент др Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС рекао је да је само у тој установи прегледано у последња 24 сата 350 особа, а трећина је морала одмах да буде упућена на болничко лечење.

- Трећина од тих захтева механичку вентилацију, убацују се помоћни кревети у болницама а исто тако мобилисали смо болницу у Панчеву, Смедереву и Пожаревцу где се упућују пацијенти из Београда. Зато молимо све грађане, морамо заједно да водимо рачуна о заједничком здрављу, јер ако се будемо понашали да неко од нас нема вирус, нећемо имати више где да смештамо пацијенте.

- Ако се буду попунили капацитети у Београду, мораћемо да шаљемо пацијенте у Чачак и Шабац. У овом таласу имамо много теже клиничке форме, што значи да пацијент који се разболи дуже време запрема болнички капацитет. Молим вас још једанпут да применимо све мере, једино шта може да заустави вирус јесте прекид преноса и трансмисије - рекао је он и захвалио се свима који носе маску али и истакао да докле год то сви не раде не можемо да зауставимо трансмисију вируса.

Ванредно стање па полицијски час 
Премијерка Ана Брнабић је рекла да би се увео полицијски час морало би пре тога да се уведе ванредно стање, али и да има доста локалних самоуправа где нема проблем са бројевима.

- Решили смо да пустимо људе у тим самоуправама где нема проблема са бројкам да живе, јер ће ово трајати све до проналаска вакцине. Не критикујем ја грађане Србије. Ја нисам прва била довољно дицисплинована. Сви правимо грешку, крените од мене. Видела сам шта може да се деси. Видела сам колеге који су оболели. Треба носити маске. Полицијски час је сигурно најефикаснији. Хтели смо да пробамо због привреде и грађана да направимо међукорак. Ако то не да резултате, биће моја грешка - казала је Брнабић.

Он је додала да у овом тренутку није наплаћена ниједна казна за неношење маске.

- Ако идемо само на комплетне забране, наши људи ће се навићи да је то једини начин, а ово ће трајати сигурно дуже од годину дана, без икакве сумње. Морамо да научимо да живимо и радимо са овим. И ја мислим да ће маске свима нама бити потпуно нормалне, носићемо их на састанцима, на прославима... На крају крајева и привреда ће трпети... Сигурно би најпаметнија мера била да затворимо све - казала је она.

Здравствени систем у Београду пред пуцањем

Брнабић је казала да је здравствени систем у Београду већ пред пуцањем и с тим у вези рекла да не може да разуме понашање од синоћ и прексиноћ.

- То директно угрожава наше људе, наше здравствене раднике... Јуче смо имали 118 људи на респираторима - подсетила је Брнабић.

Премијерка је најавила да ће бити отворена још једна лабораторија "Ватрено око" у Нишу.

На члановима је било да донесу мере како би се сузбио овај други пик првог таласа корона вируса, због којег се више од 10 дана драстично погоршала епидемиолошка ситуација у земљи.

Због све већег број заражених ванредна ситуација је проглашена у више од 20 градова и општина у земљи.

Јуче је у Србији био други најгори дан откако је ЦОВИД 19 присутан у нашој земљи.

Преминуло је 11 особа, а вирус је потврђен код 357 особа. 118 особа је на респиратору.

Од почетка епидемије, корона је однела 341 живот у нашој земљи.

За више од четири месеца вирус је дијагностикован код 17.076 особа.

(Телеграф Фото: Тањуг) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Андриц

09.07.2020 13:21

Ма сто лазе да је за полицијски цас прво потребно ванредно стање.Па онда би Вуцко неки дан рекао да це уведти ванредно стање а не полицијски цас.Кога висе лазете.И сто нисте увели,ста је папци,немате му..За Брнабицку знамо да нема,ста је са осталима.Па ова гуска је рекла прије неки дан да се висе економија не смије зауставити,јер би дозивјели тотални слом.Па како вам сад висе нису вазни наси зивоти,а у марту су били,у цему је разлика,мој зивот је мој зивот,и сад и у марту.Маму вам лоповску висе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селимовиц

09.07.2020 15:10

За Андрица.А ста би ти, како би ти? Ако уведу мјере не ваља, ако не уведу опет не ваља.Ко це народу угодити

Name

Андриц

09.07.2020 15:58

Ре селимовиц:ок,није проблем,уведи мјере,али онда их дрзи до вакцине.Па од поцетка се знало да се мора цекати вакцина.А ста,они то као тек сад схватили.Па имају ли висе од основне сколе,или само малу матуру.Али не мозес,мало дрзим мјере,па мало не дрзим.Па бас то и јесте био циљ СЗО.Цујес ста казе,куповати све висе и висе тестова.Ма браво,упали сте у замку као зец који је тек науцио скакати.Па ко има користи од тестова,маски,респиратора.Уосталом,ста имас од великог тестирања,од објављивања броја заразених,ма то народ не интересује висе.Засто су говорили да уводе мјере у марту зато да би сацували зивоте градјана.Засто их сад не цувају.Ако су маске довољне сад,засто нису биле довољне и у марту.Селимовицу,није пробелм,ок,погријесило се,претјерало се с мјерама,али ко це сине да одговара за то,мора неко,МОРА.То народ интересује,јер тај исти напацени градјанин одговара на свом послу ако је несто урадио погресно,па тај исти градјанин зели да види да власт одговара за своје пропусте.Е то је проблем,ако уопсте мозес да схватис поенту....

Name

Нострадамус

09.07.2020 16:01

Одлицно Андрицу.А за Селимовица питање какав је то вирус који за вријеме гласања па касније прослављања побједе не преноси се и цека док они своје обаве.Па онда од понедељка од 6 сати ујутро све до петка до 17 цасова опет мирује па тек онда опет поциње да напада од петка од 17 сати све до понедељка до 6 ујутро.Вјероватно да вирус ради у договору са политицарима.

Name

Хм

09.07.2020 15:57

Ова каракондзула и др. смрт у слузби орвеловског новог свјетског поретка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

18 мјесеци

09.07.2020 16:43

Потврдила је. Завршиће се кад се пронађе вакцина.

Name

Јој бозе

09.07.2020 17:59

Морас и неку сколу заврсити да би несто знао а није само уплатис интернет и удри писи